Folytatódik a menzarazzia

2021.05.12. 10:11

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a koronavírus-járványhelyzet enyhülésével, április közepétől fokozatosan újraindította a Minőségvezérelt közétkeztetés programot − tájékoztatta a Nébih az MTI-t. A minősítések április 19-től első körben a bölcsődei, óvodai, valamint a munkahelyi konyhákon indultak újra.

Az eddigi tapasztalatok alapján a konyhák normál kapacitásra való visszaállása többnyire zökkenőmentesen zajlott. Több helyen lecserélődött a személyzet és sok esetben az élelmezésvezető személye is megváltozott.

Május 10-től az élelmiszerbiztonsági, -higiéniai és -minőségi minősítések az általános iskolák felső tagozataiban és a középiskolákban is újraindultak a jelenléti oktatás megkezdésével párhozamosan.

A közétkeztetést érintő közbeszerzési pályázatoknál szeptembertől a szolgáltatóknak be kell nyújtania egy három évnél nem régebbi speciális minősítést − hívta fel a figyelmet a Nébih. Szintén módosul a minősítési eredmények közzétételének rendje, megszűnik a „fejlesztés alatt, jobb minősítésre pályázik” jelzéssel való megjelenítés lehetősége.

Április 1-jét követően minden eredmény, így a 80 százalék alatt teljesítő konyháké is százalékban meghatározva kerül fel a hivatal honlapjára.