Ketyeg az óra Brüsszelben, balhé a Parlamentben, Zacher Gábor fogyást javasol

IMG 7653
2021.05.25. 19:58
Hat napja maradt Brüsszelnek, hogy újabb háborút indítson Orbán Viktor kormánya ellen. Jakab Pétert ismét lenémította Kövér László a Parlamentben, Zacher Gábor szerint csendes nyarunk lesz. Keddi hírösszefoglaló, avagy ezekről írtunk ma az Indexen.
  • Ha június 1-jéig nem küld írásos értesítést az Európai Bizottság Magyarországnak vagy Lengyelországnak a jogállamisági problémák miatt, akkor az Európai Parlament augusztus végéig be fogja perelni a bizottság elnökét kötelességszegés miatt. Bővebben itt!
  • Az Országgyűlésben folytatódott a Jakab Péter és Kövér László közötti harc. Szóba került a pörköltszaft, és virágcsokrokat is ajánlgattak egymásnak a politikusok. Bővebben itt!
  • Folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 5 026 529 fő, közülük 3 072 940 fő már a második oltását is megkapta. Az új fertőzöttek száma 164, ezzel a járvány kezdete óta összesen 802 510 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt 21, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 29 581 főre emelkedett. Az Index vendége kedden Zacher Gábor toxikológus volt, aki a járványadatok elemzése mellett jótanácsokat is adott. Bővebben itt!
  • Szélben és hidegben várakoztak a kormányablakoknál. Volt, aki sikerrel járt, de volt, akivel csúnyán elbántak. Kedden nagy felfordulást okozott a sorszámhúzásos ügyintézés. Bővebben itt!
  • Az egyéni választókerületek között még bőven akad olyan, ahol még nem mutatták be az ellenzék részéről induló képviselőjelölteket, viszont akiket bemutattak, azok között csupán egyetlenegy olyan szereplő van, aki roma származású. Elemzőket és roma politikusokat kérdeztünk arról, hogy miért van olyan kevés roma ellenzéki képviselőjelölt. Bővebben itt!
  • Egyelőre még nem lehet felmérni, mekkora veszteségeket okozott a hazai szőlő-bor ágazatnak a járvány, és azt is nehézkes, hogy mennyire alakította át az ágazat működési, értékesítési modelljét. A nyitás első tapasztalatai viszont kedvezőek, a borturizmust pedig fellendítheti az idei év, még ha a teljes helyreállás csak a turizmus talpra állásával párhuzamosan várható is. Bővebben itt!
  • Máté Bence több mint száz felvételéből rendezett szabadtéri kiállítást a KÉSZ Csoport Budapesten, ami június 30-ig látható a 13. kerületi Úszódaru és a Sólyatér utcák mentén zajló építkezés kerítésén. A képekkel a világhírű fotós a természet megszerettetéséhez kíván segítséget nyújtani, ám ahogy azt már a legutóbbi, nyolc hazai nagyvárost érintő nagyszabású projektjével tette, a környezetünk védelmének fontosságát is igyekszik hangsúlyozni. A fiatalember az Index megkeresésére mesélt arról, hogy a környezettudatosságra nevelés miként vált küldetésévé a természetfotózás mellett. A teljes interjú itt!

(Borítókép: Index Grafika / Gräfl János)