Civilek készítik az előválasztási viták forgatókönyvét

-274276193981438773 HUSZ4570
2021.05.29. 11:41
Az ellenzéki pártok támogatják, hogy a jelöltek előválasztási vitákon vegyenek részt, a keretek kidolgozása már folyamatban van. Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke szerint arra kell törekedni, hogy a jelöltek ne ejtsenek egymáson begyógyíthatatlan sebeket. Juhász Bence, a Tabumentes Országmentés Egyesület elnöke beleíratná a jelölti szerződésekbe, hogy csak az indulhasson az előválasztáson, aki vállalja a vitát.

Az ellenzéki összefogás pártjai (DK, Jobbik, LMP, Momentum, MSZP, Párbeszéd) megállapodtak arról, hogy július 26. és október 10. között tartják meg az előválasztási vitákat. A pártok május 22-i közleményükben azt is jelezték, az esélyegyenlőség biztosítása érdekében közös vitaszabályzatot alkotnak.

A 2022-es országgyűlési választáson közösen induló hat ellenzéki párt meggyőződése szerint az eltérő politikai vélemények nyílt, átlátható ütköztetése a Magyar Köztársaság demokratikus működésének egyik legfontosabb garanciája. Éppen ezért az ellenzéki szövetség pártjai támogatják minden választókerületben az induló jelöltek között a méltányos keretek között megtartott politikai vitákat

– közölte az ellenzéki összefogás.

A pártok delegáltjainak részvételével létrejött Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) szorgalmazza és a jövőben segíteni is fogja a viták megrendezését.

Az elfogadott menetrend szerint ahhoz, hogy valaki jelöltként indulhasson az előválasztáson, július 26. után kell jeleznie indulási szándékát, és majd augusztus 23. és szeptember 6. között kell megszereznie a megfelelő számú ajánlást (miniszterelnök-jelöltenként országosan húszezer ajánlást, egyéni jelöltenként négyszáz helyi ajánlást).

Ezért döntött úgy az Országos Előválasztási Bizottság, hogy ha már lehet tudni, kik indulnak, utána, azaz július 26-át követően rendezik meg az előválasztási vitákat.

Továbbá arra kérték a jelölteket és az őket támogató szervezeteket, hogy tartsák tiszteletben az igazságos, egyenlő esélyeket megteremteni kívánó szabályokat.

Korábban a pártok már elfogadtak egy előválasztási etikai kódexet, amelyben többek között deklarálták, hogy a jelöltek a jelölttársaikkal szemben lejáratókampányt nem folytathatnak, etikátlanul nem léphetnek fel.

Miután a legfőbb kérdésekben sikerült megegyezni, az ellenzéki összefogás azt is bejelentette, hogy nyitottak a megbízható és elfogadott civil partnerszervezetek bevonására az előválasztás lebonyolításába.

Azt is hozzátették: az Országos Előválasztási Bizottság célja, hogy építsen a Civil Választási Bizottság (CVB) tapasztalataira, valamint tagszervezeteinek speciális tudására.

A CVB tagszervezetei közé tartozik a mozgósítással foglalkozó aHang, a szélesebb nyilvánosságot biztosító Nyomtassteis, a választások tisztaságát és átláthatóságát őrző Számoljuk Együtt Mozgalom, a civilek, szakszervezetek és ellenzéki pártok együttműködését segítő Civilek a Demokráciáért Egyesület, a politikai és szakpolitikai megoldásokat kidolgozó Ellenzéki Együttműködés (ELEGY), a nyilvános viták szervezésében tapasztalt Tabumentes Országmentés Egyesület, illetve a kulturális szférát mozgósító Főnix Mozgalom.

A Civil Választási Bizottság már többször jelezte, hogy tagszervezeteik teljeskörűen alkalmasak arra, hogy emberi, anyagi és szakmai erőforrással támogassák az előválasztást.

Cél az egyenlő esélyek biztosítása

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke az Indexnek azt mondta: az előválasztási folyamatba való bevonásuk mellett leginkább a korábban megszerzett tapasztalatuk szólt. A 2019-es fővárosi és a ferencvárosi előválasztás megszervezésében is jelentős szerepet vállaltak, ez pedig megalapozta a CVB, illetve tagszervezeteik hitelességét.

Az eddig hetente egyszer, az előválasztáshoz közeledve most azonban már kétszer összeülő Országos Előválasztási Bizottságban a CVB delegáltja Magyar György, de tematikától függően részt vehetnek rajta az egyes tagszervezetek képviselői is.

A békekötések szempontjából is fontos a civilek részvétele

– jelentette ki a CVB elnöke, aki szerint a civilek tudják szavatolni a pártatlanságot, hiszen nem jelölőszervezeteket képviselnek.

Magyar György arról is beszélt, hogy a nyilvános viták szervezésében a Tabumentes Országmentés Egyesület kap szerepet, és jelenleg is egy olyan tervezeten, előválasztási forgatókönyvön dolgozik, amely a résztvevők számára egyenlő esélyeket biztosítana.

A CVB elnöke hozzátette: azt nem lehet ígérni, hogy minden választókerületben lesz előválasztási vita, erre nem is lenne kapacitás, de a kereteket és a feltételeket mindenkinek megteremtenék.

Az előválasztási kampánnyal és a vitákkal kapcsolatban Magyar György azt is kifejtette:

arra kell törekedni, hogy a jelöltek ne ejtsenek egymáson begyógyíthatatlan sebeket, mellőzzék a karaktergyilkolást, az övön aluli ütéseket, ugyanakkor nagyon fontos, hogy megmutassák a közvéleménynek, mi közöttük a különbség.

A CVB elnöke példaként említette az amerikai előválasztásokat, ahol a jelöltek között komoly küzdelem zajlik a Demokrata és a Republikánus Párton belül, de utána együtt tudnak működni a közös cél érdekében.

Meggyőződésem, hogy az előválasztás nem tud rombolni, és az előválasztás egyik legfontosabb szerepe a tematizálás

– fogalmazott Magyar György, aki azt is kiemelte: a viták és az előválasztások is azt a célt szolgálják, hogy megtalálják a legalkalmasabb jelöltet.

Rosszul járhat, aki nem vállalja a vitát

Juhász Bence, a Tabumentes Országmentés Egyesület elnöke az Indexet arról tájékoztatta, hogy a pártokkal együttműködve készül az előválasztási viták egységes keretrendszerének a kialakítása.

Egy tervezet már az Országos Előválasztási Bizottság asztalára került, valamint megküldték véleményezésre több mint harminc civil szervezetnek és sajtóorgánumnak is. A nyár közepére állhat össze – konszenzusos módon – a viták megszervezéséhez szükséges forgatókönyv.

Juhász Bence szerint a cél az lenne, hogy minden olyan választókerületben, ahol lesz valódi verseny (vagyis több jelölt), legyen valódi vita is.

Az a jelölt, aki nem vállalja be a vitákat, annak ez komoly politikai veszteséggel járhat a választásokon

– fogalmazott a Tabumentes Országmentés Egyesület elnöke.

Emlékeztetett rá, hogy a 2019-es előválasztásokon a jelölti szerződés tartalmazta: aki elindul a választáson, az vállalja, hogy részt vesz egy vitában.

A 2021-es előválasztások esetében még nem dőlt el, hogy lesz-e ilyen feltétel a jelöltek által előzetesen aláírandó dokumentumban, de a Tabumentes Országmentés Egyesület elnöke úgy véli – a pártok eddigi vállalásai és a tárgyalások alapján –, hogy jó esély van erre.

Juhász Bence úgy látja, hogy a pártok és a jelöltek is többnyire pozitívan állnak az előválasztási vitákhoz, de előfordulhatnak feszültségek is az olyan körzetekben, mint például Budapest 8. sz. országgyűlési egyéni választókerülete (Zuglóban), ahol a momentumos támogatottságú Hadházy Ákos és a szocialista Tóth Csaba közötti konfliktus miatt már most puskaporos hangulatú az előválasztási kampány.

A Tabumentes Országmentés Egyesület elnöke arról tájékoztatott, hogy már több budapesti és vidéki választókerületben is van igény a jelöltek részéről egy előválasztási vitára. Azokban a választókerületekben, ahol valamelyik jelölt mégsem akarná vállalni a vitát, Juhász Bence szerint a pártoknak, a sajtónak és a helyi civileknek kell ezt kikényszeríteniük.

Az egyesület #VITAMIN elnevezéssel petíciót indított az aHang oldalán, hogy csak az indulhasson az előválasztáson, aki vállalja a vitát.

Hiszen a vita minimum. Vitamin a magyar demokráciának, vitamin a magyar polgároknak!

– fogalmaztak a felhívásban.

Arra, hogy ez miért fontos, válaszként azt írták: a szabad és informált választás egyik feltétele, hogy a választók meggyőződhessenek a jelöltek céljairól, valamint e célokat alátámasztó érvekről, erre pedig a leghatékonyabb módszer a kulturált vita.

(Borítókép: Előválasztás eredményhirdetése 2019. június 26-án. Fotó: Huszti István / Index)