Merkely Béla: Nyáron teljesen eltűnik a vírus

2021.06.06. 08:57

Az ellenanyagszint pontosan nem mérhető, mert minden oltásnál más és más védettség alakul ki – fejtette ki Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora a Kossuth rádió vasárnapi reggeli műsorában. A szakember szerint az ellenanyagok termelését több tényező is befolyásolja, nem kell folyamatosan tesztelni, hogy mennyi ellenanyag van a szervezetben.

Mindenkinek legyen meg a két oltás, és akkor nyugodtan hátra lehet dőlni, mert biztosak lehetünk abban, hogy nem lesz súlyos lefolyású megbetegedése az oltottaknak a koronavírus miatt

− mutatott rá Merkely Béla. Szerinte már közel vagyunk a nyájimmunitáshoz, és a megbetegedések és halálozások száma tovább fog csökkenni Magyarországon.

A nyár folyamán teljes mértékben eltűnik a vírus

− vélekedett, és arra is emlékeztetett, hogy elég egy oltás azoknak, akik már átestek a betegségen, de akik nem, szükségük van mindkét adagra a vakcinából.

Mint mondta, a szervezet úgy alakítja ki a védettségét, hogy közvetlenül a megfertőződés vagy oltás után átmenetileg folyamatosan nő az ellenanyagszint, majd csökkenni fog. De ott vannak a memóriasejtek, amelyek emlékeznek rá, hogyan kell az ellenanyagot újratermelni. Ennek következtében a következő alkalommal a reakció azonnal maximális lesz, és nem alakul ki megbetegedés.

Merkely Béla elmondta: biztos benne, hogy a világon nincs olyan mutáns, amely ki tudná kerülni a jelenlegi oltóanyagokkal elért védettséget. Szerinte ezt a fajta járványt akkor tudjuk hátrahagyni, ha mindenhol nagyobb lesz az átoltottság. Ez azért is fontos, hogy csökkenjen a betegek száma, és ne adjunk esélyt rá, hogy újabb vírusvariánsok jelenjenek meg a világon.