Itt mi vagyunk a többség – pillanatképek a szombati tüntetésről

image 6483441 (3)
2021.06.06. 12:37

Szombaton tüntetést tartottak Budapesten a Diákvárosért és a Fudan Egyetem ellen, a helyszínen az Index stábja is kint járt. A demonstráción civilek, aktivisták, diáktisztviselők és ellenzéki politikusok is felszólaltak. A menet a Hősök teréről indult, a Kossuth téren Karácsony Gergely főpolgármester is beszédet mondott.

Budapest első embere, a Párbeszéd előválasztási miniszterelnök-jelöltje szerint sikerült megmutatniuk, hogy „mekkora ereje van a többségnek, a 99 százaléknak”.

A tervek szerint a kínai egyetem campusa a főváros IX. kerületében épülhet meg. Ferencváros polgármestere, Baranyi Krisztina – aki szintén felszólalt tegnap az Országháznál – közösségi oldalán kifejtette: Budapest nemet mond a Fudanra. „Itt mi vagyunk a többség” – tette hozzá.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke és előválasztási kormányfőjelöltje a párt két képviselőjelöltjével, a volt LMP-s társelnökökkel, Hadházy Ákossal és Szél Bernadett-tel együtt menetelt a Parlament felé.

Hadházy Ákos országgyűlési képviselő, a Momentum képviselőjelöltje is osztott meg bejegyzést a tüntetésről.

Manhelter Dániel, a Demokratikus Koalíció politikusa is részt vesz majd a hamarosan kezdődő előválasztáson, Budapest 6. választókörzetében lesz a párt jelöltje. Tegnap délután ő és pártja is jelen volt a tüntetésen. 

Szabó Tímea, a Párbeszéd másik társelnöke és frakcióvezetője Burány Sándor, a párt országgyűlési képviselője mellett vonult a Kossuth térre. 

Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) parlamenti és stratégiai államtitkára is reagált a tegnapi tüntetésre.

A KDNP-s poltikus szerint a tegnapi tüntetés politikai hisztériakeltés volt. Kiemelte: minden ellenkező állítással szemben semmilyen döntés nem született még a Fudan Egyetem finanszírozásáról, ez csak a választások után várható.

Dömötör Csaba parlamenti államtitkár posztjában úgy fogalmazott: a szombati tüntetés valójában az oltás ünnepe volt, hiszen a harmadik hullám leküzdése hozzájárult ahhoz, hogy lehessen tüntetni.

(Borítókép: Gombkötő Emma / Index)