új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véget ért Orbán Viktor és Gulyás Gergely maratoni sajtótájékoztatója.

  • Az Azzonali kérdésére, hogy – korábbi parlamenti felszólalása alapján – reális lehetőségként számol-e azzal, hogy nem a Fidesz–KDNP fog nyerni 2022-ben, Orbán Viktor elmondta: 16 évet töltött kormányzati pozícióban és ellenzékben, amíg eszénél lesz, addig ezt a munkát fogja folytatni, ha a választók is így akarják. Az az elvi álláspontja, hogy  a győzelem sohasem végleges, a vereség sohasem végzetes, aki ezt nem érti, az ne menjen politikusnak. Arról is beszélt, hogy a parlamentben nehéz megtartani a színvonalat, ugyanis a dolog átment egy show-ba, szomorú, de bízik abban, hogy ez meg fog változni. Másik kérdésre, hogy van-e olyan képviselő, akit tisztel az ellenzékből, úgy fogalmazott: természetesen vannak olyanok, akiket tisztel, de nem akar nekik ártani, ezért meg sem nevezi őket.

  • Orbán Viktor ismét hangsúlyozta, hogy egészségügyi reformra nincs szükség, itthon ennek a szónak ugyanis negatív jelentése van, a források elvételével azonosítjuk. Mint mondta, ez nem szerepel a tervben, éppen ellenkezőleg: szuperkórházat építenek, orvosi béremeléseket vezettek be, illetve rendbe hozzák a műtőket és a várókat. „Meg kell erősíteni a magyar egészségügyet” – jelentette ki a miniszterelnök.

  • A miniszterelnök szerint a bankok szeretnék, hogy az emberek minél hamarabb szálljanak ki a hitelmoratóriumból, a kormány viszont mindenképpen egy észszerű menetrendet akar találni. Jelentős szakmai véleménykülönbségek vannak most a bankok és a kormány között – erősítette meg Orbán Viktor. Most a moratóriumot szeptember 30-ig meghosszabbították, vagyis addig végig kell tárgyalni az érintett felekkel, hogy milyen lépésekben lehet megszüntetni a moratóriumot.

  • A hidegháború rossz – szögezte le Orbán Viktor. Abban vagyunk érdekeltek, hogy Kína és az Egyesült Államok között olyan megállapodás jöjjön létre, ami jó nekünk is. Most egy NATO-csúcs lesz, oda érkezik Joe Biden, akit nagy tisztelettel meghallgatnak. Azt, amit Donald Trump kért, teljesítették, ez az volt, hogy minél hamarabb érjük el a kétszázalékos GDP-arányt a védelmi költségvetésben.

  • Sajnos korlátos a tudásunk a vakcina érvényességének tekintetében. Eleinte azt mondták, hogy csak hat hónapig lehet védett az ember az oltás után, aztán később már 8 hónapra emelték ezt fel. Ugyanez igaz a vakcinák lejáratára is. Ahogy a tájékoztató elején elmondta a kormányfő, az év végéig mintegy 17 millió adag vakcina érkezik az országba. Ezzel a mennyiséggel a lejáró védettséget újra lehet pótolni. Azt sem szabad elfelejteni, hogy jövőre megkezdheti a termelést a magyar oltóanyaggyár. Orbán Viktor beszélt arról is, hogy korábban egyeztetett Netanjahu volt izraeli kormányfővel egy olyan oltóanyaggyár felépítéséről, amelyet több ország húzna fel Izraelben, vagyis az EU-n kívüli vakcinaforráshoz jutnának.

  • Magyarországon nemcsak a beoltottak száma magas, de a halálos áldozatoké is. Itthon több mint 29 ezren vesztették az életüket a koronavírus-járvánnyal összefüggésben, miközben az átoltottság terén az élmezőnybe tartozunk. Orbán Viktor szerint ki kell deríteni, hogy mi áll a jelenség hátterében, hogy a magyar társadalom miért sérülékenyebb. „Hamarosan érkezik a poszt-Covid-értékelés, mely erre ad választ. (...) Egy biztos, a következő járványban ennél jobb teljesítményt kell nyújtani” – jelentette ki a miniszterelnök. 

  • Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a Facebook-oldalán foglalta össze a mai Kormányinfón elhangzott bejelentéseket:

    • A védekezés egy teljesen új szakaszba lép.
    • Személyesen is találkozhattak az újságírókkal. 
    • A beoltottak száma 5 311 475 fő, 4 112 876 személy már a második oltását is megkapta. 
    • Magyarország az egyetlen olyan hely az unión belül, ahol több vakcina áll rendelkezésre, mint ahányan oltásra jelentkeztek. 
    • Amíg nincs elég vakcina, addig az oltás állami felelősség, de amikor már több vakcina van, onnantól kezdve egyéni felelősség. Az oltatja be magát, aki akarja. 
    • A kormány engedélyezi a 12–16 év közöttiek oltását, kampány nem lesz rá. A szülők hozzák meg a döntést, az oltásra a szokott rendben lehet jelentkezni.
    • Azt a döntést hozták, hogy akinek lejárt a második oltásra szóló határideje és nem vette fel az oltást, annak törölik a védettségi igazolványát a nyilvántartásból. Nem tud elmenni olyan helyekre, ahova hogyha felvette volna a második oltást, elmehetne.
    • Jövő héttől készenléti oltási rendre térünk át a tömeges oltási rend helyett.
    • Óvatos becslés szerint egy-másfél hónappal előrébb járunk a nyitásban, mint az összes többi európai ország. Ez az előny a nemzeti össztermékben (GDP) egy hónapnál 1 százalékos, két hónapnál közel 2 százalékos többletet jelent. A munkanélküliségi ráta az eurózóna országaiban 8 százalékos, Magyarországon 4,3 százalék. A dolgozó emberek száma 4,5 millió felett van, ez 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 azonos időszakában volt. 
    • Két operatív törzs alakul meg a napokban: az egyik a társadalmi élet, a másik a gazdaság újraindításával foglalkozik. Előbbi Novák Katalin, utóbbi Szijjártó Péter vezetésével indul.
    • Európát és az országot 15 év alatt 3 nagyon súlyos válság rázta meg, először a 2008–2009-es pénzügyi, a még mindig velünk élő migrációs válság, és most a koronavírus-járvány.
    • Nemzeti konzultáció indul. A konzultáció segítségével szeretnének meghozni néhány olyan kormányzati döntést, amely a lehető legnagyobb egyetértést élvez. Ezek a gazdasági újraindításról, a stabil gazdaság megteremtéséről és megerősítéséről fognak szólni. 
    • Tíz nap fizetett rendkívüli szabadságot kapnak, akik a védekezésben részt vettek. Elsősorban az egészségügyi és szociális dolgozók érintettek, de a pontos részletek a megjelenő rendeletben lesznek olvashatóak. A szabadság kivételére a jövő év december 31-ig lesz lehetőség, kifizetni nem lehet.
    • Ha a gazdaság hozza az 5,5 százalékos növekedési teljesítményét, akkor minden bejelentett intézkedés alapját meg tudja adni.
  • Terveznek olyan rendeletet hozni, hogy ha valaki megszerez egy nyersanyag-kitermelő helyet, de azt nem működteti a magyar gazdaság érdekében, akkor azt visszaszerezhesse az állam. Ezért a nemrégiben meghirdetett néhány kavicsbányatenderre csak olyanokat hívtak meg, akikről biztosan tudható, hogy működtetni is fogják a nyersanyag-kitermelő helyeket, bányákat.

  • A Habony Árpádot érintő kérdésre a kormányfő elmondta, hogy a tanácsadásnak nincs költségvonzata, hacsak rá nem fizet, de szokott tanácsokat kapni tőle.

  • Miközben még tart a Kormányinfó, Magyarország Kormánya Facebook-oldalán megjelent, hogy engedélyezik a fiatalok oltását 12 és 15 év között. Hozzátették: a döntést a szülők hozhatják meg.

  • „Brüsszelnek túl nagy jogköre van, ahhoz, hogy az Európai Unió jól működjön, vitára van szükség” – jelentette ki Orbán Viktor. Hozzátette, hogy ebben a vitában Magyarország is részt vesz, június 19-én a szovjet csapatok kivonulásának harmincadik évfordulóján bemutatják a legfontosabb napirendi pontokat. 

  • Idén lejár a 2016-ban kötött hatéves bérmegállapodás. Ennek kapcsán Orbán Viktor azt hangsúlyozta, hogy jó lenne ahhoz hasonló megállapodást kötni ismét, csak nagyobb béremeléssel. Mint mondta, a cégek mindig járulékcsökkentést szeretnének elérni, és ez nincs a kormány ellenére sem, de a gazdaság teljesítménye jelöli ki a mozgásteret.

  • Először is: mindennel nem tudjuk magunkat ellátni, a nemzetközi gazdasági kereskedelmi életben való részvétel továbbra is az érdekünk. Ha csak a tízmilliós népesség gazdasági erejéből próbálnánk életszínvonalat kialakítani, akkor rosszabbul élnénk, mint most. Nem híve annak, hogy bezárkózzon Magyarországon, a szűrőkkel együtt szabadkereskedelem-párti – fejtette ki Orbán Viktor. A stratégiai ágazatokban sem tudunk önellátók lenni, de van néhány, amelyben többségi nemzeti tulajdont szeretnének, sőt már el is érték. Az például nem jó egy országnak, ha a médiatulajdonosok többsége külföldi, nem jó, ha a médián keresztüli befolyás hatalmával a külföldiek tudnak élni. Jelen lehetnek, de nem mindegy, hogy milyen arányban. A bankszektort és az energiaszektort is a példák között említette, utóbbinál fontos, hogy az ellátásbiztonságot nemzeti kézben tartsuk. A repülőtér is ezek közé tartozik, a légitársaság nem feltétlenül.

  • Amíg az országot nemzeti kormány irányítja, addig nem engednek semmilyen külföldi befolyásnak. A miniszterelnök szerint a befolyás egyébként Nyugat-Európa és az USA felől nagyon erős, és nem jellemző ugyanez a világ keleti részére. Egyébként is, a világpolitika szereplői mindig is nemzetközi érdekérvényesítésre törekszenek. Ha esetleg mi vagyunk ennek a célpontja, akkor pedig védekezni fogunk.

  • Orbán Viktor nem sokkal a harmadik hullám lecsengése után kijelentette, hogy a kormány felkészült a negyedik hullámra.

  • Az Index kérdésére a kormányfő azt mondta, azért kapcsolták össze a GDP-vel a tervezett szja-visszatérítést, mert annak meg kell hogy legyen a forrása. A kormányfő úgy véli, elképzelhető, hogy a tervezett 4,3 százaléknál nagyobb mértékű lesz a GDP-növekedés, és ha ez eléri az 5 és fél százalékot, akkor megvan a pénzügyi háttere ennek a döntésnek. A lépés csak egyszeri lesz, tehát ha ezek a számok teljesülnek, akkor valósítható meg. 

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, hogy közel 35 ezer külföldi regisztrált oltásra Magyarországon.

  • Június 15-től megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben dolgozók számára. Az Index kérdésére Orbán Viktor elmondta, hogy ennek ellenére nem számítanak tömeges felmondásokra. „Ez a veszély nem fenyeget bennünket, ha mégis, meghozzuk a szükséges lépéseket” – jelentette ki a miniszerelnök.

  • Egy egyetem megalapításának a kérdése felsőoktatási szakmai kérdés. A baloldal úgy döntött, hogy ebből politikai kérdést csinál. El kell dönteni úgy, hogy leginkább elfogadható legyen a döntés mindenki számára. Nem lát más megoldást, mikor már megvannak a tervek, akkor a választópolgárok Budapesten, népszavazáson eldöntik a kérdést. Jövő év december 31-ig az Országgyűlésnek be kell mutatni az előkészületi terveket. Mi nem félünk a kommunistáktól, egyszer már legyőztük őket, tudjuk mit és hogyan kell tennünk – tette világossá a kormányfő.

  • Szügyig vérben állok a parlamentben – mondja Orbán Viktor; szerinte nincs hiány a politikai vitákban Magyarországon.

  • Amit biztosan tudunk, hogy találkoztam, ha jól emlékszem, két alkalommal is, Rómában és mellette – mondta Orbán Viktor a pápát érintő kérdésre. Ha a magyarországi látogatásáról van szó, akkor azt kell szem előtt tartanunk, hogy a pápa egyszerre államfő és egyházfő. A helyzet annyiban speciális, hogy nem a magyar államhoz érkezik kétoldalú találkozóra, hanem egy világesemény vendége lesz, az ő döntése, hogy milyen találkozókat bonyolít. Akárhogy is dönt, tiszteletben tartják. Ha találkoznak, megtiszteltetés lesz.

  • Orbán Viktor szerint a kínai–magyar kapcsolatok most nagyon erősek. Viszont korábban is jó viszonyt ápoltunk az ázsiai országgal. Hangsúlyozta azonban, hogy Kínával nem ideológiai, hanem gazdasági kapcsolatunk van. A jövőt pedig az erős kínai gazdasággal meglévő kapcsolatok határozzák majd meg. Példaként a nagy európai államokat hozta fel a kormányfő, utalva arra, hogy sorra keresik Peking barátságát.

  • Orbán Viktor kérdésre reagálva leszögezte, hogy Karácsony Gergely Kína-ellenes kijelentései a politikáról szólnak, miközben a velük ápolt jó kapcsolat nem ideológiai szempontból fontos, hanem gazdaságilag. „A következő évtized a keleti gazdaságok felemelkedésének az évtizede lesz. Ebbe bekapcsolódni hatalmas lehetőség, az unióban mindenki verseng ezekért a helyekért” – szögezte le a miniszterelnök.

  • Eddig is sikerült távol tartanom magam ezektől a kérdésektől, és ezután is szeretném – mondta a Jobbik–DK előválasztási együttműködéséről a kormányfő. A „Gyurcsány-show” részletkérdéseit nem kommentálják. A Fidesz megteszi, de nem tartaná helyesnek, ha a miniszterelnök ilyen vitákba keveredne.

  • Mi a helyzet azokkal, akik már eleve kedvezményt kapnak az szja-ból? Mindenki csak azt kapja vissza, amit befizetett, nem pénzosztásról beszélünk – szögezte le Orbán Viktor, hozzátéve, hogy még sok pontosításra van szükség, mert ilyet még soha nem csináltak. A kulcsszereplő az adóhivatal lesz, pontos nyilvántartás kell, pontos meghatározással, hogy kit illet meg a visszafizetés.

  • Magyar védettségi igazolvány van, uniós még nincs – mondta a kormányfő. Mi a mienkkel tudunk utazni. 13-14 országgal kötöttünk eddig kétoldalú megállapodást, oda könnyedén mehetünk. Az európai Green Card nem kerül hamarabb forgalomba, mint július 1. Viszont azokat a kártyákat is a nemzetek hozzák majd ki. A magyar igazolvány júliusig tartalmazni fogja az uniós követelményeknek megfelelő adatokat, amelyeket digitálisan felvisznek, tehát a mi igazolványunk meg fog felelni az elvárásoknak, és azzal szabadon lehet majd utazni.

  • A kormány lélegeztetőgépekből, maszkokból, gyógyszerekből és vakcinákból is komoly készletet halmozott fel a járvány alatt. Orbán Viktor szerint a raktárkészleteket meg kell tartani, még akkor is, ha áll benne a pénz, és évekig nem használjuk. Ha a készlet kifogy, akkor nincs akadálya, hogy kereskedelmi forgalomba kerüljenek a vakcinák, de erről még nem született döntés.

  • Ha az üzleti élet szereplőivel kapcsolatos kérdést szeretne feltenni, forduljon hozzájuk – válaszolta a kormányfő a Mészáros Lőrincet érintő kérdésre. Általában azt tudja mondani Orbán Viktor, hogy két hagyomány van Magyarországon. A jobboldalon az a szabály, hogy az üzleti kérdéseket és a politikát nem lehet összekeverni. Ez így van az ő esetében is. A baloldal hagyománya más, a vezetőik személyében ez kifejeződik, ott nincs elválasztva az üzlet és a politika. Nagytőkések rendszeresen válnak a baloldal vezetőivé.

  • „Nem lesz egészségügyi átszervezés” – közölte Orbán Viktor reagálva arra a tervezetre, amely véletlenül került nyilvánosságra. Az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) által készített dokumentumról a kormány nem tárgyalt, az abban foglaltak nem fognak megvalósulni. Ugyanakkor a miniszterelnök elismerte, hogy készlethiány van, és a járvány alatt kiderült, hogy altatóorvosból sincs elég.