Orbán Viktor: Nekünk nem tűnik melegellenesnek a pedofiltörvény

D MTI20210618003
2021.06.18. 07:52 Módosítva: 2021.06.18. 08:10

Az oltások felvételében van egy másfél-két hónapnyi előnyünk az Európai Unióban, mert hamarabb szereztünk vakcinát, és gyorsabban oltottunk – közölte Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió péntek reggeli műsorában.

Mindenki megkönnyebbült, én vagyok az egyetlen kivétel – hiszen még mindig van több mint hárommillió ember, aki nem oltatta be magát. Ha a közvetlen veszély enyhül, a magyar azt gondolja, hogy túl van rajta. Nem így van. Bár kevesebb a fertőzött és a halott, a kórházakon nincs nyomás, de a vírus itt van és itt lesz. Az a hárommillió, potenciálisan fertőzésre váró ember, akit a vírus megtalál. Ne üljünk fel a szép nyári hangulatra, aki nem kapott még oltást, jelentkezzen 

– figyelmeztetett a miniszterelnök, hozzátéve: béküljünk meg azzal a gondolattal, hogy a vírussal szemben egyedül az oltás véd.

Melegellenes a törvény?

Arra a kérdésre, hogy a június 15-én elfogadott pedofiltörvény melegellenes-e, a miniszterelnök úgy válaszolt: ez a törvény a gyermekek védelméről szól.

Hogy melegellenes-e a törvény? Legyünk annyiban megengedők, hogy ebben leginkább a melegek véleménye számít. Nekünk nem tűnik annak, a melegeknek annak tűnik. Azt javaslom, olvassák el

– mondta a miniszterelnök. Rámutatott: akik 18 év felettiek, azokra ez a törvény nem vonatkozik, az ő életükbe nem akar beleszólni a jogszabály; a felnőttek úgy élnek, ahogy akarnak, hiszen ez egy szabad ország. Azonban a gyerekeket védeni kell – húzta alá Orbán Viktor.

 

Mint megírtuk, az Országgyűlés június 15-én 157 igen szavazattal, egy nem ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta a Kocsis Máté és Selmeczi Gabriella által beterjesztett salátatörvényt. A pedofil bűnelkövetőkkel szembeni szigorúbb fellépésről, valamint a gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról szóló törvényjavaslat eredetileg a gyermekek sérelmére elkövetett szexuális bűncselekmények, többek között a gyermekpornográfia büntetését szigorította volna jelentősen, továbbá rendelkezett a pedofil bűnözők nyilvántartásának létrehozásáról. Ehhez a törvényjavaslathoz nyújtott be az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága múlt hét csütörtökön módosító csomagot, amely messze túlmutat az eredeti törvényjavaslat céljain.

Helyreállítás a járvány után

Ami a gazdaság rugalmasságát csökkenti, rontja a versenyképességet – tért át a szintén nemrég elfogadott jövő évi költségvetésre Orbán Viktor. A miniszterelnök szerint Magyarország nemzeti érdeke, hogy ne fogadjon el külföldről ráerőltetett adómegoldásokat, az adónövekedés ugyanis életszínvonal-csökkenéshez vezet.

Az egyik oldalon vannak a liberális közgazdászok és az ellenzék, a másik oldalon vannak a konzervatív közgazdászok és a kormánypártok. Meglátásunk szerint a következő évet arra kell használni, hogy visszaerősítsük az országot, a családokat. Most nem tartalékolni kell, most kell visszaépíteni a 13. havi nyugdíjat, most kell a fiatalok adómentessége, most kell visszaadni a befizetett adót, most kell megállapodni a vállalkozókkal, most kell 200 ezerre emelni a minimálbért – tehát most a helyreállítás időszaka van. Az elfogadott költségvetést helyesnek tartottam 

– hangsúlyozta. Hozzátette: azzal, hogy a járványnak vége, még nem lesz ugyanolyan az életünk, hiszen a járvány „megrángatta” az embereket, vissza kell állítani az élet derűs, biztató karakterét. Mint mondta, nagyon izgalmas és nagyon fontos lesz a nemzeti konzultáció, amelyben az új élet közös alapjainak, céljainak kialakításáról is kérdeznek majd.

Vita az EU-ban a menekültekről és a klímáról

A miniszterelnök szerint a jövő heti brüsszeli csúcs egyik fontos kérdése a megnőtt migrációs nyomás lesz, a déli országok pedig sürgetik a kvótát.

A migráció rossz dolog, a Jóisten nem véletlenül oda teremtette az embert, ahová született. Egyesek úgy gondolják, hogy micsoda jó dolog, hogy az emberek migrálnak ide-oda a világban, de ez nem jó dolog. Van, ahol meggyilkolják az embereket, meg háború van, de az a cél, hogy ha átmenetileg onnan el is kell menekülni, meg kell próbálni ott rendet tenni, ahol baj van, hogy az emberek visszatérhessenek

– mondta a miniszterelnök. A menekültkérdés mellett jövő héten a klímavédelemmel kapcsolatban is egy nagy vita lesz az Európai Unió tagállamai között – tette hozzá.

(Borítókép: Orbán Viktor kormányfő interjút ad a Jó reggelt, Magyarország! című műsorban a Kossuth rádió stúdiójában 2021. június 18-án. Fotó: Fischer Zoltán MTI / Miniszterelnöki Sajtóiroda)