Ha ön kutya, szeretni fogja a mai időjárást

K EPA20200807087
2021.06.21. 07:49

A nyár szerelmeseinek legnagyobb örömére megérkezett a júniushoz méltó időjárás, a közel negyvenfokos kánikulában pedig egy kis csapadék is érkezik, főként az ország keleti részében. A meleg egyébként csütörtökig nem valószínű, hogy enyhül; de nézzük, mi lesz hétfőn.

A napsütés mellett időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés. A délutáni óráktól északkeleten, keleten és a Dunántúl északi tájain is előfordulhatnak helyi záporok, zivatarok. Többfelé élénk, néhol erős lehet a déli, délnyugati szél. A legmelegebb órákban 32–38 fokra van kilátás – írja az Időkép.

Forrás: met.hu
Forrás: met.hu

Közben az Országos Meteorológiai Szolgálat másodfokú figyelmeztetést adott ki hőség miatt, többnyire az ország nyugati részére. A hétfői helyzet azonban nem lesz annyira egyszerű, zivatar miatt csak három megyére nem adtak ki elsőfokú figyelmeztetést: a zalaiak, a somogyiak és a baranyaiak biztonságban érezhetik magukat ebből a szempontból. 

methu1

A történetnek pedig még mindig nincs vége, felhőszakadás miatt is érvényben van figyelmeztetés hat megyében, így a Heves, Jász-Nagykun, Békés, Hajdú-Bihar, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben tartózkodók napközben meg is ázhatnak. 

methu2

Kedden aztán olyan forróság lesz, hogy a reggeli órák sem igazán hoznak már felfrissülést. Hajnalban keleten még egy-egy zápor, zivatar kivonulóban lesz az országból, napközben viszont már mindenütt napos időre van kilátás. Jelentéktelen záporok az északkeleti határ közelében alakulhatnak ki. Helyenként élénk lehet a déli, délnyugati szél.

Forrás: Időkép
Forrás: Időkép

Szerdán is tombolni fog a kánikula idehaza, továbbra is 32 és 38 fok között alakulnak a maximumok. A sok napsütés mellett kevés zápor északkeleten és nyugaton fordulhat elő. Többfelé megélénkül a szél.

Csütörtök lehet a hőhullám utolsó napja 34–39 fokos maximumokkal. Délután viszont már több zápor, zivatar frissítheti a levegőt, és a szél is erős, olykor viharos lökésekkel járhat. Pénteken előreláthatólag széllel, pár fokos lehűléssel hidegfront érkezik, mely zivatarok formájában több helyen a szárazságnak is véget vethet.