Ha péntekig kibírjuk, akkor túléljük, de aztán jönnek az óriási viharok

2021.07.08. 06:13 Módosítva: 2021.07.08. 06:16

Csütörtökön tetőfokára hág a forróság, ez lesz a jelenlegi hőhullám és a hét legmelegebb napja. A maximum-hőmérsékletek várhatóan 34 és 40 fok között alakulnak – írja az Időkép.

40fok.png
Fotó: Időkép

A jelenlegi július 8-ai melegrekordot a 2015-ös, Budakalászon mért 39,3 fok tartja, de ez könnyen megdőlhet a ma délutáni órákban. Az egész országban a legmagasabb szintű, vörös figyelmeztetés van érvényben a rendkívüli hőség miatt, és az UV-sugárzás is extrém tartományban alakulhat. Emiatt arra figyelmeztet az orvosmeteorológia, hogy 11 és 16 óra között lehetőleg kerüljük a közvetlen napfényt, és gondoskodjunk a megfelelő folyadék-utánpótlásról. 

És ami talán még fontosabb, hogy gyereket vagy kis kedvencet ne hagyjunk a pillanatok alatt felforrósodó autóban. Vácott hasonló ügyben már a rendőrség nyomoz, kiskorú veszélyeztetése címén. 

Mindenesetre ez a csúcsmeleg a nyár utolsó hajrája lehet a héten, mivel péntekre újabb hidegfrontot jeleztek. A jelenleg még Nyugat-Európa felett húzódó frontrendszer addigra éri el Magyarországot, és a hétvégére bizonyosan véget vet a hőségnek. A légkör labilizálódásával együtt pedig nagy lesz az esélye a felhőszakadással, jégesővel és viharos széllel kísért heves zivatarok, szupercellák kialakulásának is. Az autókkal nemcsak forróság, de villámok idején is érdemes óvatosnak lenni, a TikTokra feltöltött, fedélzeti kamerás felvétel épp egy olyan esetet örökített meg, amikor egy kocsiba csapott a ménkű. Bár az autók ilyenkor egyfajta Faraday-kalitkaként viselkednek, és megvédik a bennük utazó személyeket, azért nem árt hasonló ítéletidőben inkább félreállni. 

A hétvége időjárásában még akad némi bizonytalanság, de a legfrissebb előrejelzések szerint a front még vasárnap is felettünk időzhet. Ekkor az északira, északnyugatira forduló széllel a Dunántúlra már hűvösebb levegő érkezhet, többfelé csökkenhet 30 fok alá a hőmérséklet. Keleten viszont még kitarthat a kánikula, és ott nem egy helyen emelkedhetnek 33–36 fok közé a maximumok.