Karácsony Gergely reagált Orbán Viktor rádióinterjújára

2021.07.16. 13:47

Nemcsak egyszerűen engedélyezni kell a koronavírus elleni harmadik oltást, hanem kifejezetten oltási programot kell hirdetni a 60 évnél idősebb, Sinopharmmal oltott emberek esetében – mondta pénteken Karácsony Gergely rendkívüli sajtótájékoztatóján Budapesten. 

Az MTI beszámolója szerint a főpolgármester reagált  Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára , amelyben a miniszterelnök elmondta: jöhet a harmadik vakcina, az egészségügyben csak beoltottak dolgozhatnak, az iskolásoknak oltást szerveznek, az időseket pedig személyesen keresik fel, hogy vegyék fel az oltást, ha eddig még nem tették – erről döntött a kormány, a részleteket Orbán Viktor tudatta péntek reggel.

A főpolgármester amellett, hogy üdvözölte a kormányfő bejelentését, azt mondta: a kormány „bátortalan lépései” helyett sokkal gyorsabb, aktívabb és proaktívabb cselekvésre van szükség, ezért szeretné felszólítani a kormányt, hogy szervezzen oltási kampányt kifejezetten a Sinopharmmal oltott idősek felüloltására. Továbbá a kormánynak ki kell mondania azt is, hogy nem olt többet a 60 évnél idősebb korosztályban Sinopharm-vakcinával – tette hozzá.

Több ellenzéki párt is reagált pénteken Orbán Viktor reggeli rádióinterjújára. A Párbeszéd felszólította a kormányt, hogy kérjen bocsánatot a Sinopharm-vakcina „szakmai protokollt mellőző bevezetése” és az emberek megtévesztése miatt. Burány Sándor frakcióvezető-helyettes szerint a miniszterelnök „kicsit szemérmesen, a tényeket kicsit elhallgatva, de mégiscsak beismerte”, hogy egy nagyon fontos kérdésben igaza van Karácsony Gergely főpolgármesternek és az ellenzéknek: valóban meg kell vizsgálni a koronavírus-elleni harmadik oltás bevezetésének lehetőségét.

A DK szerint Orbán Viktor bejelentése a harmadik oltás lehetőségéről annak a nyílt beismerése, hogy a kormány „veszélybe sodorta a kínai vakcina erőltetésével” az időseket. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes közölte: a kormányfő azzal büszkélkedett a Kossuth rádióban, hogy az Európai Unióban Magyarországon lesz elsőként harmadik oltás, arról viszont nem beszélt, hogy ennek az az oka, hogy az unióban sehol másutt nem oltottak azzal a kínai vakcinával, ami „a kutatások szerint védettség nélkül hagyta a beoltott idősek nagyon jelentős részét”.

A DK újra benyújtja a szabad vakcinaválasztásról szóló javaslatát. Azt is lehetővé tennék, hogy azok az idősek, akik a bizonytalan hatékonyságú kínai vakcinából kaptak, harmadik oltásként kérhessenek Pfizert, Modernát vagy bármilyen nyugati oltóanyagot. Felszólították a kabinetet, hogy minden 60 évesnél idősebb ember számára biztosítsanak ingyenes antitestvizsgálatot.

Ha a baloldalon múlt volna, akkor ma Magyarország járványügyi szempontból nem a legvédettebb európai ország lenne, és a magyar emberek fele be sem lenne oltva

– reagált a baloldali politikusok nyilatkozataira a Kormányzati Tájékoztatási Központ. Pénteken több ellenzéki politikus fogalmazott meg kritikát az oltási programmal kapcsolatban, miután Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádióban bejelentette, hogy a kormány lehetővé teszi a harmadik oltás felvételét augusztus 1-jétől.