Pénzosztással tartanák a pályán a rendőröket

2021.07.17. 19:09

Várhatóan jövő februárban egy összegben kapnák meg hathavi fizetésüket a rendvédelmi dolgozók. Ez még a hivatásos állománynak 2019 végén megígért háromévenkénti hathavi illetménynek megfelelő összegű, úgynevezett fegyverpénz. Ugyanakkor erre csak akkor kerülhet sor, ha a GDP-növekedés meghaladja az 5,5 százalékot. Az állomány közel 30 százalékát pedig kihagynák a programból – írja a napi.hu.

A lap úgy tudja, hogy az intézkedés célja az lehet, hogy a kormány megakadályozza a tömeges leszerelést, miután a rendvédelmi dolgozók keresete máig számottevően elmarad az átlagkeresettől. A Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készített reprezentatív felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít.

Ha a fegyverpénz kifizetése megtörténik, ez fejenként 900 ezer és kétmillió forint közötti összeg lehet, a kifizetés teljes fedezetigénye megközelítőleg 178 milliárd forint. Ebből 110 milliárd forint tervezett tételként már szerepel az idei és a 2022-es költségvetésben, ám a fennmaradó összegről egyelőre nem született döntés.

A jelenlegi állás szerint a kifizetés feltételei:

  • a három éve folyamatosan fennálló hivatásos szolgálati jogviszony,
  • a jövő év elejei kifizetés esetében ez a bázis dátum 2020. január 1. lenne,
  • a 2021. december 31-vel leszerelők közül viszont csak a nyugállományba vonulókra terjesztenék ki a fegyverpénzt.

A kormány és a szakszervezetek közötti tárgyalásokon azonban nem sikerült elérni, hogy a rendvédelmi igazgatási viszonyban dolgozó közalkalmazottak, a kormánytisztviselők (riaszosok), valamint a munkavállalók is megkapják a pluszjuttatást. Az ő létszámuk a lap szerint megközelítőleg 15 ezer fő, míg a rendvédelmi szerveknél a hivatásos állományé 36 ezer fő.

Maga a rendvédelmi illetményalap egyelőre nem emelkedik, ahogy az éves cafetéria-keretösszeg, illetve a bankszámla-hozzájárulás évi bruttó négyezer forintos összege sem. Arról egyelőre szintén nem született döntés, hogy bevezetik-e a rendvédelmi minimálbért. A szakszervezetek úgy vélik, hogy az állam továbbra sem nyújt tisztességes megélhetést a rendvédelmi dolgozóknak, szolgálatot teljesítőknek.

Miközben a munkaidejük tavaly november óta a heti 48 órát is meghaladhatja, így naponta akár 12 óránál többet is dolgozhatnak, úgy, hogy az éjszakai pótlék összege jelenleg óránként bruttó 190 forint.