Diktatúráról, aljas és gyáva rezsimről beszél az ellenzék a kémbotrány után

2021.07.19. 11:33

Mint arról tegnap beszámoltunk a Direkt36 tényfeltárása alapján, több ismert magyar ellenzéki, közéleti személyiséget is megfigyelhettek egy NSO nevű izraeli cég mobiltelefonok feltörésére és lehallgatására kifejlesztett kémprogramjával.

A jobbikos Stummer János, a szocialista Molnár Zsolt és az LMP-s Ungár Péter rögtön kezdeményezte a Nemzetbiztonsági bizottság összehívását.

Facebook-posztjaikban úgy fogalmaztak, hogy

egy oknyomozó újságcikk szerint a magyar kormány újságírók, politikusok és más közszereplők okostelefonjainak feltörésére is használta a világ egyik legfejlettebb kémszoftverét. Amennyiben mindez bebizonyosodik, az még az elmúlt tíz év után is olyan szintlépésnek tekinthető, ami nem maradhat következmények nélkül.

Az ellenzéki politikusok kifejtették, hogy tételes válaszokat akarnak kapni a cikk minden felvetésére, „amennyiben a kormány nem képes érdemben cáfolni az állításokat, akkor azokat tényként fogjuk kezelni”, hasonlóan tekintenek majd arra is, „ha akár a kormánytagok, akár a bizottság kormánypárti tagjai bojkottálják az ülést”.

Dobrev Klára: „Orbán Viktor kormánya egy diktatúra”

A DK miniszterelnök-jelöltje reakciójában diktatúrának nevezi a magyar kormányt:

Diktatúrák hallgatják le titokban ellenfeleiket. Meg Orbán Viktor kormánya. És akkor, hogy körbeérjen a gondolat, nyugodtan kimondhatjuk az ítéletet: Orbán Viktor kormánya egy diktatúra.

A politikus szerint, aki egyben az Európai Parlament alelnöke is, „lehallgatni az ellenfeleket a demokratikus államrend elleni bűncselekmény”. Hangsúlyozta, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot, politikai és jogi eljárást kell lefolytatni.

Varga Judit és Orbán Viktor nem kerülheti el a kínos kérdéseket. Miért adott engedélyt Varga, mit tudott az egészről Orbán? Ha a hírek igazak, akkor ez ennek a kormánynak a bukását jelentik. Mert akkor előre megfontolt, aljas szándékkal rátámadtak még a saját Alaptörvényükre is. Megölték a demokratikus államrend megmaradt illúzióját is.

Dobrev Klára leszögezte, hogy nem a kiegyezést kell keresni vagy együttműködő Fidesz-vezetőkről álmodozni, hanem „tégláról téglára szétrombolni a NER rendszerét”.

Karácsony Gergely: Nem maradhatnak válasz nélkül a kérdések

Megengedhetetlen, elfogadhatatlan újságírók, független üzletemberek megfigyelése

írja Facebook-oldalán a miniszterelnök-jelölt és főpolgármester. Azt tartja a minimumnak, hogy a Nemzetbiztonsági bizottság rendkívüli ülésen foglalkozik az üggyel.

Jakab Péter: Aljas és gyáva rezsim

A Jobbik miniszterelnök-jelöltje több kérdést is feltett a botránnyal kapcsolatban:

Milyen eszközöket akar még bevetni ez az aljas és gyáva rezsim, hogy védje magát? Hány kormánykritikus ember telefonját törték fel eddig, és hányat akarnak még? Az újságírók, az üzletemberek, a politikusok után a ti telefonjaitokba is bele fognak mászni a kémprogramjaikkal?

Fekete-Győr András: Rendőrállam

A Momentum miniszterelnök-jelöltje elképesztő történetről értekezik:

Elképesztő történet, de legalább bizonyítékokkal is megerősíti, amit azért mindenki gondolt: Orbán Viktor tényleg rendőrállamot épít.

Egy későbbi posztban Varga Judit igazságügyi miniszter felelősségét is felveti.

Varga Judit pontosan tudta: a kormány lehallgat ellenzéki politikusokat és újságírókat. Nemhogy egy minisztériumban nincs helye, egy normális országban büntetőjogi következményekkel kellene szembenéznie.

Edward Snowden, Oroszországban élő egykori amerikai hírszerző az év botrányának látja az ügyet.