Itt a delta-variáns, újabb területeken lehet kötelező az oltás

D KOM20210510005
2021.07.22. 12:41

A Nemzeti Népegészségügyi Központ laboratóriumában újabb 15 főnél igazolták valamelyik koronavírus-variáns jelenlétét – ismertette Gulyás Gergely a csütörtöki Kormányinfón. Ebből 14 esetben a delta-, egy esetben a gamma-variánst mutatták ki.

Eddig összesen 23 fertőzöttnél igazolták a delta, két főnél a gamma-variánst.

A miniszter szerint minden külföldi kutatási eredmény, és a magyar orvosok véleménye is arról szól, hogy a delta-variáns terjedése gyorsaságában sokszorosa a korábbi verzióknak. Az oltások védelmet nyújtanak ellene, de kevésbé hatékony módon, mint az eddigiekkel szemben.

A tárcavezető kérdésre válaszolva megerősítette, a kormány előtt van a Kereskedelmi és Iparkamara javaslata, amely alapján az egészségügy mellett más területekre is ki lehetne terjeszteni az oltás kötelezővé tételét. Végleges döntés még nem született.

Orbán Viktor a múlt pénteki rádióinterjújában jelentette be, hogy az egészségügyi dolgozóknak kötelezővé teszik a koronavírus elleni vakcinát. Tegnap pedig arról írtunk, hogy ennek hatására csökkenhet a szektorban dolgozók száma.

A kamara javaslata magába foglalja azt is, hogy amennyiben az érintett területeken a munkavállaló nem él az oltás lehetőségével, akkor áthelyezhető lenne egy olyan pozícióba, ahol nem veszélyezteti a kollégákat és az ügyfeleket.

Gulyás Gergely leszögezte, hogy komolyan kell venni a járványhelyzetet, több európai országban robbanásszerűen növekszik a delta-variánssal megfertőződött emberek száma. A negyedik hullámban a gyorsabb terjedés miatt alacsonyabban kell meghatározni a korlátozásokat igénylő esetszámokat, de ezek valószínűleg csak az oltatlanokat fogják érinteni.

(Borítókép: Egy főorvos beolt egy férfit az orosz Szputnyik V koronavírus elleni vakcina második adagjával az egri Markhot Ferenc Kórházban kialakított oltóponton 2021. május 10-én. Fotó: Komka Péter / MTI)