Élőben közvetítették, ahogy egy robot kitölti a nemzeti konzultációs kérdőíveket

2021.07.26. 13:16

Tomanovics Gergely a YouTube-csatornáján indította el azt az élő videót, amelyben azt látni, hogy egy algoritmus folyamatosan töltögeti ki a nemzeti konzultációkat – fedezte fel a 444

Az élő közvetítés 12 órán keresztül tartott, ennyi idő alatt nagyjából 3100 konzultációt töltött ki az algoritmus, amely a leírás szerint véletlenszerűen válaszol a kérdésekre.

A NERbot 2.0-ra keresztelt videó tulajdonosa azt írja, a robot egy átlagos fideszesnél is butább (talán még Hollik Istvánnál is, de ez nem biztos), és csak véletlenszerű válaszokat ad az egyes kérdésekre. 

A kérdésekre adott válaszok nem tükrözik a robot fejlesztőjének álláspontját, a NERbot kizárólagos célja a kormányzati informatika színvonalának demonstrálása

– jegyezte meg. Tomanovics Gergely szerint egyébként az idei nemzeti konzultációt csak kicsit bonyolultabb automatikusan kitölteni.

De nem túl sokkal :D Csak várni kell két-három másodpercet, amíg a robot megkapja a generált címre az e-mailt. A bot amúgy sokkal gyorsabb lenne, csak a videó kedvéért van beépítve késleltetés, hogy látható legyen, amit csinál – egyébként percenként úgy 25-30 konzultációt tudna kitölteni :D 

– fogalmazott. Alább pedig egy blogbejegyzést linkelt, amelynek az írója meg is magyarázza, illetve megüzeni a Terrorelhárítási Központnak és a rendőrségnek, hogy szerinte miért nem történt a korábbi esetnél sem hackelés jogi szempontból. 

Egyébként megosztotta a forráskódot is, arra az esetre, ha valaki úgy érezné, hogy nem lehet elégszer kitölteni a nemzeti konzultációt. 

Egyébként tavaly szeptemberben is történt egy ilyen eset, erről ide kattintva olvashat.