Kiderült, ki milyen oltást kaphat harmadszorra

2021.07.27. 20:08

Kedden jelentette be Müller Cecília országos tiszti főorvos, hogy engedélyezik a harmadik oltást Magyarországon is, de akkor azt még nem lehetett pontosan tudni, hogy ki milyen vakcinát kaphat. Az RTL Klub Híradó megszerezte az országos tiszti főorvos háziorvosoknak és kórházaknak írt levelét.

Ebben külön táblázatban részletezik, hogy melyik vakcina melyik oltóanyaggal kombinálható. Ezt alább részletezzük. 

  • AstraZeneca: Pfizer, Moderna, Sinopharm 
  • Janssen: Pfizer, Moderna, Sinopharm
  • Moderna: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Pfizer: Sinopharm, Janssen, AstraZeneca
  • Sinopham: Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Janssen
  • Szputnyik V: Pfizer, Moderna, Sinopharm 

Egyébként ha valaki szeretne harmadik oltást kapni, az EESZT-ben kell regisztrálni, és azt, hogy a páciens milyen oltást kaphat meg, az oltó orvos dönti el. Fontos tudni, hogy a harmadik oltást csak a második vakcina beadása után 4–6 hónappal történhet meg. Regisztrálni pedig hamarosan lehet, a hét második felétől. 

Müller Cecília korábban arról is beszélt, hogy a harmadik dózist elsősorban időseknek, krónikus betegségben szenvedőknek, legyengült immunrendszerű betegeknek ajánlják.

Hozzátette, bár a fertőzésszámok alacsonyak, mostanáig 58 esetben azonosították a koronavírus delta-variánsát a magyar mintákban.

Müller Cecília biztos benne, hogy ez a variáns veszi át a „vezető szerepet”, és ez okozza majd a megbetegedések 80-90 százalékát.