„Lélekvakcinát" adna az iskolásoknak Gulyás Gergely és Ujhelyi István

2021.08.17. 10:52

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Ujhelyi István szocialista EP-képviselő közös sajtótájékoztatón jelentették be, hogy szakmai egyeztetést tartottak a gyermekek koronavírus-járvánnyal összefüggő mentálhigiénés helyzetével kapcsolatban született javaslatokról.

A cél közös, a pártpolitika felett álló feladat, hogy az oktatás mindenki személyes jelenlétével újrainduljon, és minimalizálni tudjuk azokat a károkat, amelyeket a személyes oktatás hiánya okozott

– közölte Gulyás Gergely.

A tárcavezető szerint rendelkezésre áll a kellő mennyiségű oltóanyag, ezért nincs akadálya annak, hogy szeptembertől személyes jelenlét mellett folytatódjon az oktatás. A kormányzat nyitott a szakmai javaslatokra, és remélik, hogy a legnagyobb mértékben tudják kiküszöbölni azokat a nehézségeket, amelyeket az elmúlt másfél év okozott.

Ujhelyi István az Európai Parlament közegészségügyi bizottságának tagjaként „Lélekvakcina” néven hirdetett programot, ebben a koronavírus lelki hatásaira és a kormányzati lépések szükségességére hívta fel a figyelmet.

A Miniszterelnökségen hétfőn délután történt megbeszélésen a két politikus mellett részt vett Szabó Zsuzsanna és Totyik Tamás a Pedagógusok Szakszervezete, Nagy Erzsébet és Fehér Tibor a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete képviseletében, Szlankó Viola, az UNICEF Magyarország gyermekjogi vezetője, valamint a kormány részéről Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkár.

Az Ujhelyi István és a szakértők által készített javaslatcsomagban szerepel többek között a jelenleg igénybe vehető iskolapszichológusi hálózat állapotának, és a járvány gyermekekre gyakorolt mentális hatásainak mielőbbi átfogó felmérése.

Elindítanának egy olyan általános tájékoztató kampányt is, ami tudatosítja a mentális egészség fontosságát, illetve a segítségnyújtás lehetőségeit. Csökkentenék a pedagógusok és iskolapszichológusok terhelését az utóbbiak számának bővítésével, és azt is célként tűzték ki, hogy a pedagógusok szakmai képzést kapjanak a lelki nehézségektől szenvedő gyermekek felismerése és segítése érdekében.

Bármily szokatlan is ez, de megdicsérhetem a miniszterelnöki hivatalt. Felkészülve, az anyagunkat ismerve vártak minket.

– mondta a szocialista EP-képviselő, hozzátéve, hogy konkrét lépések is következhetnek, de ezek elmaradása esetén sem engedi el az ügyet.