Ez már a hardcore ősz fagypont körüli hőmérsékletekkel

B RKL20191027031
2021.09.07. 16:20

Kedden több, szerdán kevesebb fátyol-, illetve gomolyfelhő zavarja a napsütést, csapadék nem várható – olvasható az Országos Meteorológiai Szolgálat MTI-nek eljuttatott előrejelzésében.

Mint írják, szerdán a Dunántúlon és a középső megyékben megélénkül, a Fertő térségében meg is erősödik a délkeleti szél; másutt mérsékelt marad a légmozgás.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet szeszélyes területi eloszlásban 4 és 13 fok között alakul, de a völgyekben és a homokhátságokon 1–3, a vízpartok közelében 14 fok is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán 23 és 28 fok között várható.

Csütörtökön többnyire napos időre számíthatunk fátyolfelhőkkel, kevés gomolyfelhővel, csapadékot aznapra sem jósolnak. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 5 és 13 fok között várható, de az északkeleti völgyekben hidegebb is lehet. A legmagasabb nappali hőmérséklet 23 és 27 fok között alakul.

Pénteken napos idő várható kevés fátyol-, illetve gomolyfelhővel, csapadék nélkül; a délkeleti, déli szél néhol megélénkül. Hajnalban 6–14 fok lesz a jellemző, a délutáni órákban 23–28 fokot olvashatnak le a hőmérőről.

Szombaton az előrejelzések szerint szintén sok napsütésre lehet számítani gomoly- és fátyolfelhőkkel. Csapadék általában nem valószínű (estétől az Alpokaljára esetleg besodródhat egy-egy zápor). A változó irányú szél gyenge vagy mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet jellemzően 7 és 14, a csúcshőmérséklet 24 és 28 fok között várható.

Vasárnap is általában többórás napsütés várható, de főleg a Dunántúlon időnként erőteljesebb lehet a gomolyfelhő-képződés, ott helyenként előfordulhat zápor, egy-egy zivatar. Időnként megélénkül a nyugati, északnyugati szél. A hajnali 6–15 fokról 24 és 29 fok közé emelkedik a hőmérséklet.

Nagy napi hőingás

Az Országos Meteorológiai Szolgálat kedden Facebook-oldalán is közzétette, hogy a hétvégéig kitart az eseménytelen, nyugodt, napos, évszaknak megfelelő időjárás. Az egyedüli érdekesség a nagy napi hőingás lesz, ami egyébként – teszik hozzá – nem rendkívüli ősszel, amikor reggel 10 fok alatt, délután 20 fok fölött alakul a hőmérséklet, tehát eltérően kell öltöznünk, jelentősebbnek érezzük, mint például nyáron.

A hét legvégén, a jövő hét elején van először esély rá, hogy csapadékrendszerek közelítsék meg hazánkat. Bár az elmúlt napok számítási eredményeinek trendje alapján azt látjuk, ez egyre későbbre tolódik, a nagytérségi időjárási helyzet szinte biztosan megváltozik a jövő héten. A növekvő bizonytalanság mellett ez jól kivehető a fáklyadiagramon is

– olvasható a bejegyzésben, amelyben hozzáteszik: t öbb hétre előrejelezni részletekbe menően nem lehet, ezért nem is teszik. A friss valószínűségi előrejelzések azonban már sejtetnek valamit szeptember második felének jellemző időjárásáról. Európa északi része felett stabilizálódhat egy anticiklon, így a ciklonok pályája a kontinens déli felére korlátozódhat.

Ez – gondoljunk a mediterrán ciklonokra – teljesen átlagos jelenség az év ezen szakában, egyben reményt ad arra is, hogy hazánk egy hosszú száraz időszak után érdemi öntözést kapjon

– írja az Országos Meteorológiai Szolgálat.

(Borítókép: Róka László / MTI)