Valótlan tartalmú jegyzőkönyvet készítettek a testületi ülésről a polgármesterek és a jegyző közreműködésével

2021.09.07. 10:29 Módosítva: 2021.09.07. 10:29

A másodfokú ítélet helybenhagyására tett indítványt az ügyészség három Bács-Kiskun megyei férfi ügyében. A Szegedi Fellebbviteli Főügyészség mint harmadfokon eljáró ügyészség a hivatalos személy által elkövetett közokirat-hamisítás bűntette és hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt döntött így – tájékoztatott az ügyészség

Az ügyben másodfokon eljáró Kecskeméti Törvényszék két Bács-Kiskun megyei település polgármesterével szemben 100 000, valamint 200 000 forint, míg a jegyzővel szemben 300 000 forint pénzbüntetést szabott ki. 

A másodfokú ítélet tényállása szerint a társult képviselő-testület üléséről valótlan tartalmú jegyzőkönyvet készítettek a polgármesterek és a jegyző közreműködésével, amire azért került sor, mert az Állami Számvevőszék az önkormányzatnál korábban vizsgálatot folytatott, melynek eredményeként az általa észlelt szabálytalanságok kivizsgálása érdekében – határidő tűzésével – vizsgálóbizottság felállítását írta elő. 

A vizsgálóbizottság azonban nem alakult meg, ezért annak érdekében, hogy a számvevőszék által előírt kötelezettségek teljesítésének látszatát keltsék, a jegyzőkönyvben valótlanul tüntették fel a vizsgálóbizottság megalakulásának az időpontját. 

A másodfokú ítélet ellen a vádlottak és védőik is fellebbezést jelentettek be, melyről a Szegedi ítélőtábla hoz döntést.