Ma este olyat látunk, amilyen nem volt még Magyarországon

polgik2 copy
2021.09.12. 18:04
Hazánkban kihalt műfaj a miniszterelnök-jelölti vita, vasárnap este viszont, még ha csak az ellenzéki oldal szereplőivel is, de újra kormányfő-aspiránsok feszülnek egymásnak. Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András próbálják meggyőzni a választókat.

2006 óta nem rendeztek Magyarországon miniszterelnök-jelölti vitát, akkor Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc csapott össze. Korábbi cikkünkben felsorakoztattuk két elemző érveit a hasonló viták mellett és ellen.

Az ellenzék felfedezi az előválasztást

A 2019-es önkormányzati megmérettetéshez közeledve az ellenzék egy Magyarországon addig nem alkalmazott demokratikus eszközhöz, az előválasztás intézményéhez nyúlt annak érdekében, hogy eldöntsék, ki legyen Tarlós István kihívója a fővárosban.

Rögtön két kört is tartottak, Karácsony Gergely először legyőzte a szocialista Horváth Csabát, ezzel ő lett az MSZP–Párbeszéd–DK főpolgármester-jelöltje. A második körre a DK kihátrált mögüle, és elindította Kálmán Olgát, valamint rajthoz állt a momentumos Kerpel-Fronius Gábor is. Karácsony Gergely lett a befutó, ősszel pedig már főpolgármester.

Az önkormányzati választások előtt Ferencvárosban sem működött a tárgyalásos módszer, előválasztottak, Baranyi Krisztina nyert, és később polgármester lett.

A Nemzeti Együttműködés Rendszerében az ellenzék legerősebb eredményét hozta a 2019-es önkormányzati választás és a koordinált indulás, több nagyváros ellenzéki irányítás alá került.

Pártelnöki találkozók

Egy közös miniszterelnök-jelölt, egy közös lista, mindenhol csak egy egyéni ellenzéki jelölt. Egy az egy ellen. Így lehet győzni

jelentette ki Gyurcsány Ferenc 2020 első napjaiban.

A konszenzus akkor még messze volt, többek között Jakab Péter is a két lista mellett érvelt, de az egyéni körzetekben az egy az egy elleni felállást ő is támogatta.

2020. augusztus 13-ig kellett várni az első nagy bejelentésre, a pártelnökök már az első találkozójukon kinyilvánították azon szándékukat, hogy mind a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet állítanak, győzelem esetén a közösen elfogadott program és elvek alapján kívánnak együtt kormányozni.

A pártelnökök megállapodtak abban, hogy az ország érdekében közös programot alkotnak, és az egyéni képviselőjelöltek kiválasztásánál a tárgyalásos út mellett az előválasztás intézményét is legitim eszköznek tekintik.

Október elsején az ellenzéki pártok elnökei megtartották második egyeztetésüket, megerősítették, hogy 2022-ben csak együttműködve győzhetnek, létrehozták a programíró bizottságot, amiben a pártok szakpolitikai stábjai dolgoznak együtt, elkezdődött a közös programírás.

November 15-én zajlott a harmadik találkozó, a legfontosabb döntés az volt, hogy legkésőbb 2021. október 23-án – az előválasztásokat követően – közös miniszterelnök-jelölttel és 106 egyéni indulóval áll a választók elé az ellenzéki szövetség.

Az utolsó nyitott kérdés a közös lista volt, ennek lezárását a választási törvény 2020 év végi módosítása is befolyásolta. Ennek értelmében az addigi 27 helyett már 71 egyéni választókerületben kell indulnia annak a pártnak, amelyik országos listát kíván állítani.

December 20-án érkezett a bejelentés: az ellenzéki pártelnökök utolsó 2020-as ülésén úgy határoztak, hogy közös listán indulnak 2022-ben. Megszületett a teljes összefogás.

2021-et azzal indította a szövetség, hogy bemutatták az esetleges közös kormányzás hat alapelvét. Február végére publikus volt az előválasztás menetrendje, a következő mérföldkő az április közepén nyilvánosságra hozott etikai kódex volt.

Jönnek a viták

A pártok abban is megegyeztek, hogy lesznek miniszterelnök-jelölti viták. A helyszínek és az időpontok:

  • 2021. szeptember 12. – ATV
  • 2021. szeptember 24. – RTL Klub
  • 2021. október 4–10. között – RTL Klub

Az ajánlásgyűjtési időszak augusztus 23-án kezdődött, és szeptember 6-án zárult. Pálinkás Józsefnek nem sikerült összegyűjtenie a minimum szükséges húszezer aláírást, így a vasárnap esti vitán Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András állnak a kamerák elé, az Index percről percre tudósításban számol be az eseményről.

Az első fordulót szeptember 18–26. között tartják, a másodikat – ha egyetlen miniszterelnök-jelölt sem szerzi meg a szavazatok 50 százalékát – október 4–10. között, de ide már csak az első körben három legnépszerűbb induló jut be.

Ellenzéki miniszterelnök-jelöltek portréi az Indexen

Június 29-től július 4-ig tartó sorozatunkban egyenként mutattuk be az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket az Indexen. A Pálinkás Józsefről szóló portré után június 30-án Fekete-Győr Andrásról, július 1-jén Márki-Zay Péterről, július 2-án Dobrev Kláráról, július 3-án Karácsony Gergelyről, végül pedig Jakab Péterről közöltük portrécikkünket.

Az Index ma (vasárnap) este percről percre követi az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vitáját, az ott elhangzó információkról valós időben tudósítjuk olvasóinkat.

(Borítókép: Fekete-Győr András, Márki-Zay Péter, Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Jakab Péter. Fotó: Bruzák Noémi / MTI, Huszti István / Index, Koszticsák Szilárd / MTI, Bánkúti Sándor / Index, Bruzák Noémi / MTI)