Márki-Zay Péter vállalná a miniszterelnök-jelölti vitát, mégsem tartják meg

2021.09.14. 13:43
A Partizán tervei szerint szombaton vitáztak volna Gulyás Márton vezetésével az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek. Márki-Zay Péter vállalná, ahogy szíve szerint Fekete-Győr András is, de a pártok másban állapodtak meg.

Gulyás Márton és a Partizán szeptember 18-ra szervezett miniszterelnök-jelölti vitát, a pártok viszont arra a megállapodásra jutottak, hogy televíziós csatornákat választanak helyszínnek. Az első összecsapást vasárnap tartották, a további időpontok:

  • 2021. szeptember 24. – RTL Klub
  • 2021. október 4–10. – RTL Klub

Valamennyi miniszterelnök-jelölt pártjának küldtünk kérdést azzal kapcsolatban, hogy kormányfőaspiránsuk részt vesz-e a Partizán eseményén. A Demokratikus Koalíció válaszában a korábban vállaltakra hivatkozva közölte:

Az ellenzéki pártok abban állapodtak meg, hogy a miniszterelnök-jelöltek három előválasztási vitán vesznek részt, ezek közül egyet az ATV, kettőt pedig az RTL Klub szervez. Az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek vállalták, hogy csak ezeken az előválasztási vitákon vesznek részt, egyéb vitán nem.

A momentumos Fekete-Győr András szíve szerint vitázna szombaton is, de nem rúgja fel a megállapodást:

Ahogy Fekete-Győr András tegnap Gulyás Mártonnak is elmondta a Hadházy Ákos-„vita” előtt, ő szíve szerint elmenne a Partizánba vitázni szombaton, de született egy hatpárti ellenzéki megállapodás, amit nem fog felrúgni.

Azt is hozzátették, hogy Fekete-Győr András az első forduló előtt három vitát rendezett volna, bevonva mindegyik nagy platformot, hogy a lehető legtöbb választót elérjék, a hatpárti együttműködés viszont kompromisszumokat kíván. A döntésnél olyan szempontokat vettek figyelembe, mint például a nézettség, az elérhetőség, a felhasználási jogok és a rugalmasság a vita technikai paramétereiben.

A Márki-Zay Péter fémjelezte Mindenki Magyarországa Mozgalom válaszából az derült ki, hogy jelöltjük így is vitázna a Partizánon:

Márki-Zay Péter, az MMM miniszterelnök-jelöltje minden vitán részt vesz, amire meghívást kap.

Nem lesz vita

Bár tegnap Hadházy Ákos egyedül vett részt a zuglói előválasztási vitán, a Partizán egy Facebook-posztban tisztázta, hogy elmarad a szombati megmérettetés:

A partizános miniszterelnök-jelölti vitákkal kapcsolatban a tegnapi napon egyértelművé vált, hogy a szombatra (szeptember 18.) tervezett alkalmon a jelöltek döntő többsége nem vállalja a részvételt. Bár korábban ebben megosztottak voltak a jelöltek, és voltak olyan indulók is, akik kifejezetten pozitívan nyilatkoztak egy Partizán által szervezett és a 444-en is közvetített vita kapcsán, végül mégis egyedül Márki-Zay Péter vállalta, hogy megjelenjen. Vitát szervezni így a jelöltek döntése miatt nem áll módunkban.

A következő alkalomra tehát szeptember 24-ig kell várni, az Index percről percre tudósításban számol be az eseményről.