Dobrev Klára: Ha nem lesz rendszerváltás, Orbán Viktor három hónap múlva visszajön

DMOHA20210829017 (1)
2021.09.16. 08:28
A politikus a Jelennek adott interjújában a többi között azt is elmondta, hogy nem retteg Márki-Zay Pétertől.

Én nem rettegek Márki-Zay Pétertől, nemrégiben kávéztam vele, nagyon kellemesen elbeszélgettünk – mondta a Jelen című lap online kiadásának Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje. A politikus arra reagált, amit Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje pont a Jelen hasábjain nyilatkozott róla a közelmúltban – akkor azt is hozzátette, hogy Dobrev Klárát ettől függetlenül szorgalmas, tehetséges embernek tartja.

Dobrev Klára, akivel szeptember elején az Index is hosszan beszélgetett, a Jelennek úgy fogalmazott, hogy róla és a többi ellenzéki kormányfőjelöltről már minden jót és rosszat elmondtak, és hozzátette: „Sajnos az országgyűlési választásokon már nincsenek meg a döntéshez szükséges információk, mert azoktól Orbán Viktor elzár bennünket.”

Dobrev Klára elmondta: szerinte az önkormányzati választásokon már kiderült, hogy a pártszimpátiát felülírja a NER legyűrésének, a győzelemnek a vágya.

A választásokon nemcsak a kormányt, hanem a rendszert akarják leváltani,

máskülönben, ha ezt nem tesszük meg, Orbán három hónap múlva visszajön, és akkor újabb évtizedet vesztegetünk el.

Az újságíró azt a kérdést is feltette a miniszterelnök-jelöltnek, nem tartja-e problémásnak, hogy a DK híreit propagáló Europálya portálon egy olyan kormánypárti Századvég-felmérést hirdetnek, amely Orbán Viktort alkalmasabbnak láttatja Karácsony Gergelynél. Dobrev cáfolta, hogy a DK ilyen hirdetést adott volna fel:

Nem kell mindenhol megbúvó ellenséget látni.

Az Alaptörvény közjogi érvénytelenítéséről, mely a DK programjában is szerepel, azt mondta: nem érti, miért taszítana bárkit, hogy vissza akarják állítani a jogállamot. Hozzáfűzte, sok alkotmányjogász állítja, hogy ez az egyetlen út. Már csak azért is, mert ahogy fogalmaz,

jól érzékelhető, hogy a következő hónapban Orbánék nemhogy konszolidálnák a helyzetet, hanem még erősebb fokozatra kapcsolnak. Mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a Fidesz kizárólagos hatalmát megszilárdítsák. Ezt szolgálja az autópályák, a kaszinók privatizálása, és még ki tudja, mi jöhet még. Csak ez az utunk marad ahhoz, hogy a következő kabinet képes legyen kormányozni.

(Borítókép: Dobrev Klára 2021. augusztus 29-én. Fotó: Mohai Balázs / MTI)