Megbüntetik a képviselőt, ha megsérti a hódmezővásárhelyi közgyűlés tagjait

2021.09.21. 13:21

Tízezer és ötvenezer forint közötti pénzbírsággal sújthatja ezentúl a hódmezővásárhelyi közgyűlés azt a képviselőt, aki megsérti a testület tagjait – adta hírül az MTI. A hódmezővásárhelyi közgyűlés kedden döntött erről, így módosítva a szervezeti és működési szabályzatot (szmsz). A Fidesz helyi szervezete szerint mindez az ellenzék elhallgattatására szolgál.

Az előterjesztésben „széksértésnek” nevezett kihágás megállapítására és a rendbírság kiszabására bármely képviselő javaslatot tehet, és a közgyűlés vita nélkül, minősített többséggel dönt róla. A pénzbírság mértéke a „széksértés” súlyától és ismétlődő jellegétől függ.

Ha az elkövető – az elmarasztaló döntés előtt – kijelentését visszavonja, a közgyűlést és a sértettet megköveti, akkor a testület eltekinthet a bírság kiszabásától. A pénzbüntetést az önkormányzat költségvetési számlájára kell befizetnie a képviselőnek, ha nem teszi meg, az összeget levonják a tiszteletdíjából.

A befizetett bírságok felhasználásáról a közgyűlés évente egyszer dönt, az összegyűlt pénzt jótékonysági célra fordítják.

A Márki-Zay Péter polgármester által jegyzett előterjesztés szerint a rendeletmódosítás célja, hogy méltó mederbe tereljék a közgyűlési vitát.