Véget ért az előválasztás első fordulója, meg is van a nyertes

DSC1650
2021.09.28. 20:54
Kedden este 8 órakor lezárult az ellenzéki előválasztás első fordulója. Bár a hivatalos adatok egyelőre nem ismertek, a résztvevők száma meghaladhatta a 600 ezret, mert a Civil Választási Bizottság elnöke szerint kedd reggelig 570 ezren szavaztak. Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt közösségi oldalán azt írta: az igazi nyertes a változás, a demokrácia ügye.

Karácsony Gergely, az MSZP–Párbeszéd miniszterelnök-jelöltje közösségi oldalán nyugtázta az előválasztás első fordulójának lezárultát, és köszönetet mondott a választópolgároknak, akik leadták voksukat. 

Lezárult hát Magyarország történetének első országos előválasztási fordulója. Csak ismételni tudom: az előválasztás első fordulójának nyertese a változás ügye, a demokrácia ügye, és bizonyosan vesztese ez a pöffeszkedő, úrhatnám hatalom. Okkal mondhatjuk, a részvétel meghaladta minden várakozásunkat, számolhatjuk úgy is, hogy a 2018-as parlamenti választási részvétel 10 százalékát is meghaladja azok aránya, akik leadták szavazatukat az előválasztáson. Ez nagy siker és világos jelzés: a változás elkezdődött.

Az Előválasztás 2021 Facebook-oldalon eközben közölték, hogy regisztrálták az utolsó szavazatot is, hivatalosan is lezárult az első forduló. Az egyéni választókerületek szavazatait megyénként párhuzamosan, az alacsonyabb sorszámútól kezdve fogják megszámlálni. A miniszterelnök-jelölti eredmények lesznek utolsóként ismertek.

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke azt mondta, hogy ha minden a várakozásoknak megfelelően alakul, akkor szerda délután már részeredményeket, az esti órákban pedig végeredményt hirdethetnek a meghosszabbított előválasztás első fordulójában. Valószínű az is, hogy három miniszterelnök-jelölt között dől majd el a második körben, hogy ki lesz Orbán Viktor kihívója. A CVB elnöke a Klubrádióban nagyon fontosnak tartotta a magas részvételi arányt, mert ez azt bizonyítja, hogy sokan akarnak beleszólni a politikába és abba, hogy kik irányítsák az országot a 2022-es választások után.

A Népszava értesülései szerint késhet a jövő hétfőre tervezett második előválasztási kör indítása. A lap úgy tudja, hogy az előválasztást lebonyolító pártok, a DK, a Jobbik, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum szakemberei vetették fel a halasztást, mert nem biztos, hogy addig befejeződik a szavazólapok nyomtatása. A második fordulóban a legtöbb voksot szerzett három miniszterelnök-jelöltre lehet szavazni, az első fordulóban pedig eldőlt, hogy kik lesznek az egyéni körzetekben indulók. 

Több időt vesz igénybe a tervezettnél a lapok és az urnák eljuttatása a körzetekbe, illetve át kell hangolni az informatikai rendszert is. Mint megírtuk, az induláskor az informatikai rendszer problémái miatt leállt a voksolás, amit végül az eredetihez képest két nappal meghosszabbítottak. Abban azonban biztosak a pártok, hogy az október 23-i megemlékezésekre és a tervezett közös ellenzéki demonstrációra végleges és teljes lesz az előválasztás eredménye.

Ma este 8 órakor ért véget az előválasztás első köre

Az Országos Előválasztási Bizottság döntése értelmében az szavazhatott, aki este 8-kor még a sorban állt. Ez igaz volt a személyes és az online szavazásnál is.

A sátraknál tehát a zárás pillanatában a szavazóbiztosok kijelölték, hogy kik azok a sorban állók, akik még leadhatják a voksukat. Az online esetében pedig 20 óráig meg kellett kezdeni a regisztrációt, amit 20.15-ig be kellett fejezni. Akinek 20.15-kor volt sikeres regisztrációja, az sorban állónak minősült. Az online szavazás pedig akkor fejeződött be, amikor az utolsó sorban álló személy videós azonosítása lezárult, és leadta a szavazatát.

Az ellenzéki összefogás történetét, annak lépéseit az Index ebben a cikkében foglalta össze. Ugyancsak itt olvashatják el, hogy kik indultak a 106 egyéni körzetben. Az ajánlásgyűjtési időszak augusztus 23-án kezdődött és szeptember 6-án zárult, egyéni országgyűlési képviselők esetén négyszáz, miniszterelnök-jelölteknél húszezer aláírás volt az induláshoz szükséges minimum, utóbbit Pálinkás Józsefnek nem sikerült teljesítenie, így öt kormányfőaspiráns – Karácsony Gergely, Jakab Péter, Dobrev Klára, Márki-Zay Péter és Fekete-Győr András – maradt versenyben.

Részvételükkel már tartottak két miniszterelnök-jelölti élő, televíziós vitát, amelyből az egyik az ATV-n, a másik pedig az RTL Klubon volt látható. Október első felében pedig lesz még egy harmadik, élő közvetítésben követhető megmérettetésük is.

Az előválasztás első fordulójának eredményeiről szerdára ígértek tájékoztatást, ezekről természetesen folyamatosan beszámolunk az Indexen.

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index)