A Momentum is a DK-s jelölt ellen szavaz az offshore-ügyben

2021.09.29. 11:41

A Momentum delegáltja tartózkodott a Civil Előválasztási Bizottság szavazásán az offshore-ozással  vádolt székesfehérvári DK-s jelölt elleni szavazáson. Fekete-Győr András az ATV Egyenes Beszéd című műsorában ezt azzal indokolta, hogy a Demokratikus Koalíció képviselője olyan dokumentumokat hozott, amelyeket nem volt ideje áttanulmányozni.

Azóta erre lehetőségük volt, és ennek alapján úgy döntöttek, hogy Ráczné Földi Judit ellen szavaznak a másodfokú eljárásban. A Momentum elnöke elmondta: azért indult másodfokon eljárás, mivel az MSZP fellebbezett a Gyurcsány-párt elnökségi tagját felmentő döntés ellen. Egyébként így is döntetlen várható eredményként, ha más pártok nem gondolják meg magukat.

A DK-s jelölt több mint tíz éve egy offshore cég nevében gyakorol tulajdonosi jogokat magyarországi vállalkozásokban. Ráczné Földi Judit először tagadta, hogy bármilyen kapcsolata lenne a céggel, később elismerte, miután közhiteles nyilvántartások alapján ez tényszerűen bebizonyosodott. Ugyanakkor azt állítja, hogy csupán igazgatója volt a cégnek, és nem a tulajdonosa. 

Az ügy úgy pattant ki, hogy az előválasztás résztvevőinek július 26-án alá kellett írniuk egy feddhetetlenségi nyilatkozatot, amelyben kijelentik, hogy nincs offshore vállalkozás saját vagy családjuk tulajdonában. A Válasz Online kiderítette, hogy Ráczné pont ezen a napon egy amerikai offshore-helyszínre bejegyzett társaság képviseletében járt el, sőt nyáron még a cég tulajdonosaként tüntette fel magát  a magyar cégbíróságon iktatott hivatalos dokumentumok  szerint. Cikkük nyomán indított etikai eljárást  az Országos Előválasztási Bizottság.