Két körzetben is újraszámolják az előválasztási szavazatokat

2021.10.01. 20:22

Mindössze 73 szavazat döntött az ellenzéki előválasztás budafoki választókerületében, ahol egyes vélemények szerint meglepetésre kikapott a körzet jelenlegi országgyűlési képviselője, a korábbi MSZP-elnök, ezúttal a DK támogatásával indult Molnár Gyula. A politikust a Momentum jelöltje, Tóth Endre tudta legyőzni. 

Az eredmény az alábbiak szerint alakult: 

  1. Tóth Endre: 5706 szavazat (50,32 százalék)
  2. Molnár Gyula: 5633 szavazat (49,68 százalék)

A Telex az előválasztást szervező Országos előválasztási Bizottságtól (OEVB) kapott tájékoztatás alapján arról ír, 

HA AZ ELSŐ KÉT JELÖLT KÖZÖTT KÉT SZÁZALÉKNÁL KEVESEBB A KÜLÖNBSÉG, A SZAVAZATOKAT AUTOMATIKUSAN ÚJRASZÁMOLJÁK. 

A lap azt írja, hogy ez Budapest 18. választókerületében is így lesz, amelyhez Budafok és Újbuda egy része tartozik. Az OEVB válaszában leszögezte: már valamikor jövő héten sor kerülhet az újraszámolásra.

Baján, Bács-Kiskun megye 6. választókerületében szintén újraszámolják a szavazatokat. Itt a Momentum jelöltje 33 szavazattal előzte meg a második helyen végzett DK-s ellenfelét.

  1. Kiss László (Momentum): 1327 szavazat (34,31 százalék)
  2. László Károly (DK): 1294 szavazat (33,45 százalék)

A választókerületben két másik jelölt indult: Preininger Rozália (Jobbik) 970, Vass Antal (Új Világ Néppárt) 270 szavazatot kapott.

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció miniszterelnök-jelöltje nyerte az ellenzéki előválasztás kedden zárult első fordulóját a kormányfőjelöltek között. Második helyen az MSZP, a Párbeszéd és az LMP által támogatott Karácsony Gergely főpolgármester végzett, míg a harmadik helyre Hódmezővásárhely polgármestere, Márki-Zay Péter ért oda.