Karácsony Gergely jó eséllyel legyőzi Dobrev Klárát, ha Márki-Zay Péter lesz a helyettese

2021.10.03. 18:50

Ha Márki-Zay Péter visszalép Karácsony Gergely javára, akkor a főpolgármesternek jó esélye van arra, hogy az előválasztás második fordulójában legyőzze Dobrev Klárát. Ellenkező esetben a hódmezővásárhelyi polgármester viszont vélhetően vereséget szenvedne – derül ki a Publicus Intézet felméréséből.

A véleménykutató cég október 1–2. között végzett közvélemény-kutatást 3500, az előválasztáson részt vevő szavazó megkérdezésével. Az emberektől megkérdeznék, hogy kire szavaznának az miniszterelnök-jelölti választás második fordulójában abban az esetben, ha Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter együtt indulnának és valamelyikük visszalépne a másik javára.

A felmérés szerint

  • ha Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt lenne, Márki-Zay Pétert miniszterelnök-helyettesévé jelölné és közös kampányt is folytatnak, akkor lenne a legjobb esélyük a választáson. Ebben az esetben ugyanis a válaszadók 48,4 százaléka szavazna Karácsony és Márki-Zay szövetségére, 40,3 százalékuk pedig Dobrev Klárára.
  • Ha Márki-Zay Péter visszalép és Karácsony Gergely támogatására kéri a szavazóit (de nem jelölnék miniszterelnök-helyettessé), akkor a megkérdezettek 44 százaléka szavazna Karácsony Gergelyre, 42,3 százaléka pedig Dobrev Klárára.
  • Ha a második fordulóban Karácsony Gergely lépne vissza Márki-Zay Péter javára, akkor a válaszadók 49,9 százaléka szavazna Dobrev Klárára, 35,2 százalékuk pedig Márki-Zayra.
  • Abban az esetben, ha Márki-Zay Péter visszalép a versenytől, és rajta kívül még Jakab Péter és Fekete-Győr András is Karácsony Gergely támogatására kéri a szavazóit, a válaszadók 44,9 százaléka szavazna Karácsonyra, 39,7 százalékuk pedig Dobrevre.
  • Akkor pedig, ha Karácsony Gergely lép vissza a versenytől, és rajta kívül még Jakab Péter és Fekete-Győr András is Márki-Zay Péter támogatására kéri a szavazóit, a megkérdezettek 49 százaléka szavazna Dobrev Klárára, 36,1 százalékuk pedig Márki-Zay Péterre.
  • Ha mindhárom jelölt külön-külön indulna, akkor a megkérdezettek 42,4 százaléka Dobrev Klárára, 33,6 százaléka Karácsony Gergelyre, 19,5 százaléka pedig Márki-Zay Péterre szavazna.

A Publicus Intézet oldalán a módszertanról azt írták, hogy a felmérésébe bevont személyek életkor, iskolai végzettség, régió szerinti összetétele megbízhatóan reprezentálja az előválasztáson résztvevő szavazók hasonló ismérvek szerinti összetételét. Az adott mintanagyság mellett a vizsgálatból nyert adatokról 95 százalékos biztonsággal állítható, hogy legfeljebb +/-1,65 százalékponttal térnek el attól, amit az összes előválasztáson résztvevő megkérdezésével kaptak volna.