Az Origo és a Ripost azt állítja, fogalmuk sincs, kik írták a Hadházy Ákost rágalmazó cikkeiket

2021.10.07. 13:55

Rágalmazási pert nyert Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő az ellen a nő ellen, aki korábban azzal vádolta meg, hogy a politikus ki akarta semmizni az édesapját. Az esetet hamar felkapta a kormánypárti sajtó, a jogerős ítélet szerint azonban mindebből semmi nem igaz. A nő beismerte, hogy hazudott, azonban arra hivatkozott, hogy a kormánymédia munkatársai zaklatták – derül ki Hadházy Ákos Facebook-bejegyzéséből.

A bíróság előtt a vádlott bevallotta azt, amit az általam bemutatott dokumentumok is igazoltak: természetesen semmi sem igaz abból, hogy én a szomszédomat »ki akartam semmizni«, »sanyargattam«, elzártam a vizét és eláztattam a lakását. Sőt, vallomásában igazolta azt is, hogy súlyos alkoholbeteg szomszédommal nem voltunk rossz kapcsolatban, a lehetőségekhez képest segítettük is őt. A rágalmazó azzal magyarázta tettét, hogy a propaganda újságírói zaklatták, »nem hagyták békén«

 – fogalmazott, a politikus, aki feljelentette az Origo és a Ripost névtelen szerzőit is, akik azonban egyelőre megúszták a büntetést, mivel a kormánypárti lapok a bíróság előtt azt állították, fogalmuk sincs, hogy ki írta a saját cikkeiket. 

Bár a nő már az előkészítő tárgyaláson bocsánatot kért Hadházy Ákostól, a politikus beszámolója szerint azért akarta végigvinni az ügyet, mert szerette volna, hogy „a propaganda ellen már megnyert polgárjogi per mellett egy büntetőper is részletesen és egyértelműen állapítsa meg, mennyire mocskos, aljas  és képtelen rágalom volt engem »szomszédgyilkosozni«”. Másrészt szerette volna elérni, hogy a büntetőperben hozott ítéletnek legyen valami kis elrettentő ereje.

„A polgári perekben megítélt pár százezres sérelmi díjakat ugyanis röhögve kifizeti a propagandamédia, azonban ha egy rágalmazó »újságírónak« büntetett előélete lesz, az talán számít valamit” – írta az ellenzéki politikus. A bíróság jogerős ítéletében a nőt 240 napi büntetési tétel pénzbüntetésre ítélte, amit ha nem fizet meg, a büntetést fogházban kell leülnie. Mivel azonban az Origót és a Ripostot a szerzők ismeretlensége miatt nem ítélte el a bíróság, a döntést Hadházy Ákos részsikernek nevezte.