Az MSZP tartózkodva veszi tudomásul Karácsony Gergely döntését

2021.10.08. 13:42
Az MSZP tudomásul veszi Karácsony Gergely döntését, hogy visszalép Márki-Zay Péter javára a miniszterelnök-jelölti előválasztás második fordulójában. Arról azonban nem nyilatkozott a szocialista párt, hogy ők is így tennének.

A közleményében az MSZP azt írta, a továbbiakban is azért dolgoznak, hogy 2022-ben megvalósuljon a változást akaró emberek és az ellenzéki pártok közös célja.

Hisszük, hogy kormányváltásra van szükség ahhoz, hogy egy igazságos, szabad, szolidáris és zöld Magyarországot hozhassunk létre

– közölte a szocialista párt.

Az MSZP szerint az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amely elvezet a kormányváltáshoz. Azt ígérték: ahogy az első forduló megszervezésében és lebonyolításában is oroszlánrészt vállaltak, úgy a második forduló sikeres megvalósításához is hozzá fognak járulni.

A párt nem nevezte meg, hogy kit támogatnak az előválasztás második fordulójában, csak annyit írt, álláspontja változatlan, az előválasztáson sikeresen szereplő miniszterelnök-jelöltet támogatják a 2022-es országgyűlési választáson. Vagyis azt fogják támogatni, aki megnyeri a második fordulót.

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölti kampányát a saját pártja, a Párbeszéd, illetve az MSZP és az LMP támogatta. A főpolgármester a visszalépéséről szóló pénteki sajtótájékoztatón azt mondta: nem állítja, hogy a döntését az őt támogató pártok jó szívvel fogadták el, most mégis azt kéri, hogy jó szívvel támogassák Márki-Zay Pétert.

Az LMP közölte, egyik miniszterelnök-jelöltet sem tudják támogatni a második fordulóban. A párt szerint Karácsony Gergely bejelentésével elveszett egy zöld miniszterelnök lehetőségének az esélye.