Újabb támogató sorakozott fel Dobrev Klára mellett

2021.10.09. 17:20 Módosítva: 2021.10.10. 14:30

Gőgös Zoltán, az MSZP volt elnökhelyettese, egykori földművelésügyi államtitkár közölte, hogy Dobrev Klárát fogja támogatni az előválasztáson. Mint írta:

Sajnálom, hogy a karakteres zöld-baloldali alternatíva Karácsony Gergely távozásával már nincs a miniszterelnökjelölti palettán. Ezzel együtt bármelyik jelölt nyer jó szívvel tudom majd 2022 tavaszán támogatni. Persze most is dönteni kell, azt hiszem, nincs olyan tuti mérés, ami megmondaná, hogy fél év múlva kinek lesz nagyobb esélye kihívóként, ugyanis fél év a politikában nagyon hosszú idő.

Számára a történtek után nem kérdés, hogy a korábbi korrekt munkakapcsolatuk és a régi barátságuk okán Dobrev Klárára fog szavazni.

Az ellenzéki előválasztás első fordulójának első helyezettje Dobrev Klára lett, őt Karácsony Gergely, majd a harmadik helyen Márki-Zay Péter követi. Azzal az indokkal, hogy szerintük Orbán Viktor ellen Dobrev Klárának van a legkisebb esélye, a két másik jelölt együtt akart indulni. Ehhez az Országos Előválasztási Bizottság nem járult hozzá, és nem is lett volna kivitelezhető, mert a szavazólapok már nyomdában voltak. A közös indulás, amelynek alapján egyikük miniszterelnök-jelölt, másikuk pedig miniszterelnökhelyettes-jelölt lett volna, az előválasztási folyamatban  közreműködő civil szervezet vezetője, Magyar György ügyvéd szerint szembement volna az előválasztást megelőző megállapodásokkal, így ebben az esetben a Civil Választási Bizottság kihátrált volna az előválasztás mögül.

A későbbi egyeztetéseken a két jelölt nem tudott megállapodni. Végül Karácsony Gergely bejelentette, hogy visszalép a jelöltségtől, így a második fordulóban csak Dobrev Klára és Márki-Zay Péter fog részt venni. Orbán Viktor miniszterelnök mindössze egyetlen szóval reagált a bejelentésre: „Pech.”

Márki-Zay Péter a pénteki sajtótájékoztatón, amelyet közösen tartottak Karácsony Gergellyel, azt mondta, hogy aki Dobrev Klárára szavaz az előválasztás második fordulójában, valójában Orbán Viktorra szavaz. A DK szerint a hódmezővásárhelyi polgármester ezzel 214 ezer embert sértett meg, és bocsánatkérésre szólították fel a jelöltet. A párt miniszterelnök-jelöltje később azt mondta, hogy meglepődött Karácsony Gergely visszalépésén, ugyanakkor megerősítette, hogy változatlanul folytatja megkezdett országos kampányát, hogy meggyőzze a választókat.

Az LMP közölte, hogy egyik miniszterelnök-jelöltet sem támogatja a második fordulóban. A Momentum még a bejelentés előtti nap nyilvánvalóvá tette, hogy Márki-Zay Péter mögött sorakoznak fel az előválasztáson. Fekete-Győr András pártelnök úgy kommentálta a főpolgármester pénteki bejelentését, hogy Karácsony Gergely a haza érdekében hozott fontos döntést, amikor visszalépett. A Jobbik elnöke, Jakab Péter kijelentette: „kifejezetten örülök, hogy a választókat nem fárasztjuk tovább a »visszalépek, nem lépek« komédiával”. Felszólította a jelölteket, hogy most már foglalkozzanak az országgal és vigyázzanak az összefogásra. A főpolgármestert támogató MSZP tartózkodva vette tudomásul Karácsony Gergely döntését.

Oszkó Péter, a Bajnai Gordon vezette kormány egykori pénzügyminisztere pénteken futóbolondnak nevezte Márki-Zay Pétert, ugyanis szerinte „nem kell Márki-Zay Péter gyermekbántalmazást propagáló kijelentéseit idézni, elég csak belehallgatni abba, amit nap mint nap beszél, mert azzal önmagát járatja le”. Aznap két polgármester is közzétette, melyik jelölt mellett áll az előválasztás második fordulójában: a szombathelyi Nemény András Dobrev Klárát, a szegedi Botka László Márki-Zay Pétert támogatja.

Az előválasztás első fordulójára jellemző szépségversenyből az eredményhirdetés után a baloldalon rossz emlékeket idéző casting lett, amely végül vérfürdőbe, de legalább vezéráldozatba torkolt – elemezte a történteket az Indexen megjelent írásában Török Gábor politológus. Az elemző szerint a visszalépéssel Karácsony Gergely az előválasztás egyik nagy vesztese, az előválasztás végkimenetelét pedig előre megjósolhatatlannak látja, hiába szűkült két főre a mezőny. Az Indexnek nyilatkozó politikai elemzők is értékelték a főpolgármester bejelentését. Kovács János úgy látja, hogy Karácsony Gergely belátta, hogy nem tud elég szavazót mozgósítani a második fordulóban, egyúttal bizonyította, hogy kész a konszenzusra. Nagy Attila Tibor szerint a visszalépéssel Karácsony Gergely pozíciója meggyengült az ellenzéknél, és hosszabb távon akár a főpolgármesterségébe is kerülhet a döntése.

Az előválasztás második fordulója vasárnap délelőtt kezdődik. Az Országos Előválasztási Bizottság véglegesítette a szavazóhelyeket és a nyitvatartást. Magyar György, a Civil Választási Bizottság vezetője az Indexnek elmondta: felkészültek a második fordulóra, nem számítanak a rendszer leállására, és megduplázták az operátorok számát. Karácsony Gergely neve ott lesz a szavazólapon, de áthúzzák majd a szavazóhelyiségekben.