Magyar György kifakadt, jobb lett volna betartani a játékszabályokat

2021.10.11. 09:52

Magyar György, a Civil Választási Bizottság elnöke lapunknak beszélt arról, hogyan zajlik az előválasztás második fordulója, hogy senki se lepődjön meg, ha Karácsony Gergely neve a visszalépése ellenére is szerepel a szavazólapokon, miközben egyesével kellett kihúzni a szavazócédulákról.

Az Indexnek elárulta azt is, mire számít a második körben, majd Mi nem így képzeltük el az előválasztást címmel bejegyzést írt, amelyben kifakadt.

A budapesti főpolgármester visszalépése ugyanis magának az előválasztás ethoszának nem tesz jót, és ez a választót nem fel-, hanem inkább leértékeli. Civilként, de a közéleti kérdések iránt fogékony értelmiségiként egyike voltam azoknak, akik az ellenzéki összefogás mellett érveltek, és azt javasoltuk, hogy 2022 tavaszán az egyéni választókerületekben a Fidesz ellen – egy előválasztás alapján – csak egyetlen jelöltet indítsanak, és a lehetséges miniszterelnök-jelölt személyéről is a polgárok döntsenek hasonló módon

– írja Magyar György, hozzátéve, hogy az ötlet megvalósult, mivel a 106 egyéni körzetben megvannak az indulók, és a személyüket az együttműködésben érintett hat párt tudomásul vette.

Amiatt viszont csalódott, hogy papíron hiába került be három jelölt – Dobrev Klára, Karácsony Gergely és Márki-Zay Péter – a második fordulóba, Karácsony Gergely visszalépett.

Karácsony visszalépése kétségkívül legitim döntés, mindazonáltal úgy vélem, szerencsésebb lett volna betartani az eredeti játékszabályokat, és a választók bölcsességében bízni, akik jutalmazni, de büntetni is tudnak. Mi nem így képzeltük el az előválasztást, mert számunkra a közbeszéd jó értelemben vett tematizálása, a választók mozgósítása és a jelöltek legitimálása volt a legfontosabb cél

– írja Magyar György.