Medián: Márki-Zay Péter vezetésével nagyobb esélye lenne az ellenzéknek

image 6483441 (1)
2021.10.11. 15:13

A Medián szeptember 29. és október 4. között elvégzett, részben már ismertetett, ezerfős országos reprezentatív felmérése szerint az előválasztási kampány javított az összefogás esélyein. A listás voksokat tekintve a szavazókorú népességnél a Fidesz–KDNP és az ellenzék fej-fej mellett áll.

További érdekesség, hogy a Medián a Kétfarkú Kutya Pártot a bejutási küszöbre, 5 százalékra méri, valamint a Mi Hazánk Mozgalmat is ennek közelébe, 4 százalékra teszi.

  • Fidesz–KDNP lista: 37 százalék,
  • közös ellenzéki lista: 37 százalék,
  • Kétfarkú Kutya Párt: 5 százalék,
  • Mi Hazánk Mozgalom: 4 százalék,
  • nem tudja, nem válaszol: 17 százalék.

A HVG által közölt kutatás alapján Dobrev Klára és a felmérés idején még versenyben lévő Karácsony Gergely jelöltsége inkább a kormánypártok irányába mozgósított volna szavazókat.

Márki-Zay Péternél viszont megfordul ez a helyzet, az ellenzékieket jobban, a kormánypártiakat kevésbé mozgósítaná az ő jelöltsége, ezzel a Medián adatai szerint az ellenzék 3 százalékpontnyi előnyre tenne szert.

Márki-Zay Péter a Medián és a Závecz Research kutatására is hivatkozott, amikor kijelentette, hogy nem neki kellene visszalépnie a Dobrev Klára elleni győzelem érdekében, hanem Karácsony Gergelynek. A főpolgármester ezt végül megtette, és beállt a Mindenki Magyarországa Mozgalom miniszterelnök-jelöltje mögé.

(Borítókép: Márki-Zay Péter 2021. október 10-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)