Véget ért az előválasztás, vasárnap éjszaka számíthatunk végeredményre

DSC0775
2021.10.16. 19:17 Módosítva: 2021.10.16. 19:17
Azt már tudjuk, hogy kik lesznek a hatpárti ellenzék jelöltjei 2022-ben a 106 egyéni választókerületben, és nem kell sokat várnunk a közös ellenzéki miniszterelnök-jelöltre sem. Dobrev Klára vagy Márki-Zay Péter?

Szeptember 18-án kezdődött az előválasztás első fordulója, de az informatikai rendszer pár óra után összeomlott, a szavazás szeptember 20-án indult újra. A hatpárti szövetség szerint terheléses támadás okozta a problémát, az erről szóló részletes jelentésről itt írtunk bővebben.

A kiesett időt pótolták, szeptember 28-ig hosszabbították meg az első fordulót. Az urnazárást maratoni szavazatszámlálás követte, az Index két napon is éjszakába nyúlóan tudósított az érkező eredményekről.

A miniszterelnök-jelöltek első fordulós versenyének végeredménye:

  1. Dobrev Klára: 216 248 szavazat (34,84%)
  2. Karácsony Gergely: 169 434 szavazat (27,30%)
  3. Márki-Zay Péter: 126 628 szavazat (20,40%)
  4. Jakab Péter: 87 378 szavazat (14,08%)
  5. Fekete-Győr András: 21 050 szavazat (3,39%)

Miután egyik aspiránsnak sem sikerült átlépnie az 50 százalékos szavazatarányt, az első három helyezett a második fordulóban folytatta, ám végül kétfősre szűkült a mezőny.

Ki kit támogat?

Az akkor még Fekete-Győr András vezette Momentum – a poltikus később az általa kezdeményezett bizalmi szavazás eredményének hatására lemondott a pártelnöki tisztségről, feladatait ideiglenesen, ügyvivőként Orosz Anna vette át – besorolt Márki-Zay Péter mögé.

Az igazi fordulat csak ezt követően érkezett, hosszas egyezkedés után Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára. Ez viszont nem volt egyenlő azzal, hogy a főpolgármester miniszterelnök-jelöltségét támogató pártok – az MSZP, a Párbeszéd és az LMP – automatikusan a Mindenki Magyarországa Mozgalom alapítójának táborához csatlakoznak. Közvetlenül a döntés után mindhárom párt világossá tette, hogy semleges marad.

Az MSZP azóta besorolt Márki-Zay Péterékhez. Arról, hogy egy baloldali párt hogyan került a jobboldali jelölt mögé, itt írtunk részletesen. A Párbeszéd óvatosan fogalmazva lépett közelebb Márki-Zay Péterhez, az LMP továbbra is semleges a kérdésben. Dobrev Klárát támogatja több szocialista politikus, de még Karácsony Gergely pártjában, a Párbeszédben is van erre példa.

Mikor lesz eredmény?

Az előválasztás második fordulója – a szavazólapokon Dobrev Klára és Márki-Zay Péter mellett Karácsony Gergely filctollal áthúzott nevével – október 10-én indult, és október 16-án ér véget.

Az utolsó személyes szavazópontok 19 órakor zárnak be, az online szavazási eljárásban a 20 órakor még sorban álló választópolgárok videós azonosítását elvégzik az operátorok. Sikeres azonosítás után online egészen éjfélig leadhatják a szavazatukat, ekkor zárul le véglegesen a második forduló.

A személyes szavazatokat tartalmazó urnákat éjszaka szállítják fel a vidéki urnatároló helyiségekből Budapestre, ahol vasárnap reggel kezdődik a szavazatszámlálás.

A szavazatokat megyénként, Budapesten választókerületenként fogják összeszámolni. Az Országos Előválasztási Bizottság tagjai minimum óránként egy megye és egy budapesti választókerület eredményeit fogják közölni, az első bejelentés várhatóan 12 és 13 óra között lesz, végeredményre vasárnap éjszaka lehet számítani. Az Index percről percre tudósít az eseményekről és az eredményközlés folyamatáról.

(Borítókép: Gorondy-Novák Edit / Index)