Harmadik oltással szinte senki sem kerül kórházba

Ezeket a bejelentéseket tette Gulyás Gergely a Kormányinfón

2021.10.21. 12:42
új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
    • A magyar kormány elsősorban az Európai Bizottság energiapolitikáját hibáztatja az elszabadult energiaárakért, ráadásul új javaslatukban a fogyasztókra terhelnék az áremelkedést, amit Gulyás Gergely a rezsicsökkentés elleni támadásnak nevezett.
    • A V4-ek és reményeik szerint néhány déli tagállam megvétózza ezt az uniós tervet.
    • Magyarországnak vannak javaslatai a migrációt érintően, a tranzitzónákat visszaállítanák, a menekültstátuszról az unió területén kívül döntenének.
    • A lengyel alkotmánybíróság október elején mondta ki a nemzeti alkotmány elsőbbségét. Gulyás Gergely szerint a „lengyelellenes” vita a kettős mérce bizonyítéka, és az uniós jognak csak az átruházott hatásköröknél van elsőbbsége.
    • Figyelemmel követik a benzinár emelkedését, de egyelőre nem terveznek konkrét intézkedést.
    • Közel áll a kormány a Budapest Airport megvásárlásához, akár már idén vagy jövő év elején megtörténhet a tulajdonosváltás.
    • Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a kórházban ápoltak körülbelül 45 százaléka oltott, de ez nem hivatalos statisztika. A legtöbbjük Pfizer-vakcinát kapott, ennek az a magyarázata, hogy a legidősebb korosztály ebben részesült. Harmadik oltással szinte biztos, hogy elkerülhető a kórház.
  • A HVG kérdésére válaszolva – mit szól Orbán Viktor ahhoz, hogy legidősebb lánya, Ráhel és férje, Tiborcz István Spanyolországba költözött a gyerekekkel – Gulyás Gergely elmondta, a költözés átmeneti. Hozzátette, a választások előtti fél évben úgy gondolhatta a család egy része, hogy egyszerűbb ezt az időszakot külföldön átvészelni.

  • A Budapest Airport megvásárlásához közel állnak, de Gulyás Gergely szerint teljesen magyar légitársaságra nagyon kevés az esély. Regionálisan, résztulajdonnal működhetne, de nincs ilyen előkészület.

  • Általánosságban helyes, ha filmek megtekintését ingyenesen lehetővé teszik, de azon az időszakon túl vagyunk, amikor filmeket tettek kötelezővé – válaszolta Gulyás Gergely az Elk*rtuk című filmre vonatkozó kérdésre.

  • A kancelláriaminiszter többször is egyeztetett pedagógus-szakszervezetekkel, ezekre pozitívan emlékezik, de szerinte ezek a szereplők nem teljesen függetlenek a politikától. Gulyás Gergely leszögezte, hogy a pedagógusbéreket emelni kell, ebben már 2022-ben lesz előrelépés.

  • A helyszínen lévő újságírók kikérték Gulyás Gergely véleményét arról is, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megnyerte a pert, így a tanárokat nem kötelezhetik többé ingyenes ügyeletre. A miniszter szerint meg kell várni a jogerős döntést, a jogerős bírósági döntéseket pedig onnantól kezdve mindenkinek tiszteletben kell tartania.

  • Gulyás Gergely óvatosságot javasol abban, hogy Erdélyből, Románia területéről olyan tömegrendezvényekre, mint a Békemenet, bárki sokakat buszoztasson. Romániában alacsony az átoltottság, és súlyos a járványhelyzet.

  • Tájékozódnak a makói Continental gyárral összefüggésben, a kormány támogatásának az volt a feltétele, hogy őrizzék meg a munkahelyek számát, meg fogják vizsgálni, hogy a gyár tud-e kötelezettséget vállalni, vagy az állami támogatási oldalon kell igazítani.

  • Az ellenzéki előválasztáson a hirdetésekre a kormányoldal költötte a legtöbbet. Gulyás Gergely szerint ezzel a jogszabályoknak megfelelően kell elszámolni. A miniszter úgy látja, hogy nem csupán helyes, hanem kényszerítő parancs, hogy világossá tegyék, milyen veszélyt jelent az országra azoknak a kormányzása, akik most összeálltak. Ahhoz az árhoz képest, amibe ez kerülne, fillérekbe kerülnek a hirdetések. 

  • Gulyás Gergely szerint nincs összefüggés a kínai Sinopharm-vakcinával beoltottság és a kórházba kerülés között. Akik már a harmadik oltást is megkapták, ők gyakorlatilag nincsenek kórházban, vagy legfeljebb nagyon kevesen. A kórházban ápoltak 45 százaléka oltott – mondta el Gulyás Gergely, de hivatalos statisztika nélkül, csak az orvosok és a kórházvezetők álláspontjára hivatkozva.

    Hozzátette, a kórházban ápolt, vakcina által védett betegek közül a legtöbbeket a Pfizer-vakcinával oltották be. Ennek nem az a magyarázata, hogy kevésbé lenne hatásos a Pfizer-vakcina, hanem az, hogy a legidősebb korosztály ezt a védőoltást kapta.

  • Az Emmire és az OKFŐ-re hagyatkozik Gulyás Gergely, amikor azt mondja, hogy rövid időn belül meg kell lennie annak a korábban ígért kutatásnak, ami azt vizsgálja, hogy lakosságarányosan miért haltak meg ennyien Magyarországon koronavírusban.

  • Nem javaslom, hogy képviselőtársam szavai és tettei között bárki összefüggést keressen

    – kommentálta sommásan Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter az újságírói kérdést, amely arra vonatkozott, mit szól ahhoz, hogy a Jobbik elnöke, Jakab Péter felvette a csokot.

  • Magyarország a rezsicsökkentésről semmiképpen nem akar és nem fog lemondani. A kisvállalkozásoknak ez egyébként is hihetetlenül nagy versenyelőnyt jelent, így a kormány inkább kibővíteni szeretné a rezsicsökkentés vívmányait – fejtette ki szintén újságírói érdeklődésre Gulyás Gergely. 

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére közölte, hogy a Balaton déli partjára tervezett beruházás nem fog megvalósulni, mert ilyenre soha nem adnának engedélyt.

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére elmondta, közel van a kormány ahhoz, hogy megvásárolja a Budapest Airportot, inkább technikai kérdések vannak hátra. A két fél célja, hogy mielőbb lezáruljon az adásvétel, ami idén év végén vagy a következő év elején történhet meg. Korábban megírtuk, hogy a kormány által vezetett konzorcium 4 milliárd eurót (1440 milliárd forintot) ajánlott a reptér megvásárlására.

  • Az Index kérdésére Szentkirályi Alexandra elárulta, még nem vette fel a harmadik adag koronavírus elleni védőoltást, és nem tudja, hogy meg fogja-e tenni ezt a jövőben. Gulyás Gergely viszont már beadatta a harmadikat. Mint ismert, Orbán Viktor a hétvégén kapta meg a harmadik oltást.

    Egymillió beadott harmadik oltásnál járhatunk itthon, ezen belül is főként az idősek élnek a harmadik, emlékeztető vakcina lehetőségével – tette hozzá Gulyás Gergely. 

  • A Népszava újságírója azt kérte Gulyás Gergelytől, kommentálja legutóbbi tényfeltáró cikküket, amelyben arról írtak, hogy 15-20 százalékkal kevesebb rákos beteget diagnosztizáltak itthon a járvány időszakában.

    A miniszter elmondta, a pandémia alatt semmilyen daganatos megbetegedésnél nem kellett többet várni a szükséges beavatkozásra. Mindig is az volt a mondás, hogy a daganatos betegeket érintő indokolt beavatkozások nem várhatnak.

    Ugyanakkor a szűrővizsgálatok egy ideig szüneteltek, mert az oltás előtt ezeknek a megtartása sokkal veszélyesebb lett volna, mint maga a szűrővizsgálat – fejtette ki a miniszter.

  • Gulyás Gergely az Index kérdésére elárulta, hogy a Stop, Gyurcsány! Stop, Karácsony!, aztán később Stop, Márki-Zay! néven futó kampány máig, azaz október 21-ig tart az előzetes tervek szerint. A későbbiekről egyelőre nem adott tájékoztatást.

  • Gulyás Gergely elmondta, továbbra sincs nyilvántartás és tájékoztatás arról, hogy a Coviddal kórházba kerültek közül hányan voltak beoltva.

  • Mi úgy gondoljuk, hogy Magyarország polgárai felnőttek, aki akarja, maszkot hord, kötelező döntést a kormány nem hozott – válaszolt újságírói kérdésre Gulyás Gergely a kötelező maszkviselés előírásának lehetőségéről.

  • Valóban túlbecsültük főpolgármester urat, azt gondoltuk, hogy versenyben marad – válaszolta újságírói kérdésre, Karácsony Gergelyre utalva Gulyás Gergely, és hozzátette, hogy az irány szerinte így sem volt rossz. Hiszen továbbra is Gyurcsány Ferenc a vezetője a legerősebb ellenzéki pártnak. Azaz egészen addig marad a „gyurcsányozás”, amíg a DK számít a legerősebb ellenzéki erőnek az országban – érvelt a miniszter.

  • Székely Sándor javaslata alapján a közös listán indulók csak egy frakciót alkothatnának a parlamentben, így a hatpárti ellenzék is egyetlen frakciót hozhatna létre 2022-ben. Gulyás Gergely leszögezte, hogy ezt a kérdést a házszabály jelenleg nem így rendezi, bárkinek lehet frakciója, akinek van öt mandátuma, egyébként nem ismeri Székely Sándor javaslatát.

  • Gulyás Gergely szerint a V4-ek a magyar kormány mellett állnak, és déli államok csatlakozására is jó esély van az energiakérdés témájában. Az EU most az egész csomagot tárgyalja, a kabinet reményei szerint a tagállamok több mint egyharmada arra szeretné felhívni majd a figyelmet, hogy normális világpiaci ár mellett is drámai rezsiár-növekedés jöhet.

  • Magyarországon drága a benzin, Gulyás Gergely szerint ez vitán felül áll, de az EU-ban még így is az egyik legolcsóbb, van, ahol 7-800 forint egy liter. Az adóterhet csökkenti a mechanizmusunk abban az esetben, ha a kőolaj világpiaci ára meghalad egy adott összeget. A kormány figyeli a benzinárat, és ha szükséges, akkor mindig tud újabb intézkedéseket hozni.

  • Az M1 Híradó kérdésére válaszolva Gulyás Gergely elmondta, ő is látta, hallotta Márki-Zay Péter CNN-nek adott interjúját, amelyben a frissen megválasztott ellenzéki miniszterelnök-jelölt kifejtette, a migrációval kapcsolatban a magyar kormány gyűlöletpropagandát folytat.

    A miniszterelnökséget vezető miniszter erről azt gondolja, Márki-Zay Péter migráció ügyében a baloldal véleményének megfelelően nyilatkozott, amely lebontaná a kerítést, és kontroll nélkül engedné be a migránsokat.

    „Ez egy migrációpárti baloldali vélemény, Márki-Zay Péter túlzásba esett ezen a téren” – minősítette politikuskollégája szavait a miniszter.

  • Az alkotmánybíróság döntésének tiszteletben tartása a jogállamiság alapelve, mindenki úgy tesz a lengyel döntés után, mintha újszerű fejlemény történt volna, de a nemzeti jog és az uniós jog viszonyáról szóló viták az elmúlt évtizedekben is zajlottak Gulyás Gergely szerint. Ugyanazt a vizsgálatot, amit a lengyel elvégzett, a tagállami alkotmánybíróságok majdnem mindegyike elvégzi, és legitimnek tartja azt a szempontot, hogy az alkotmány lényegi rendelkezései nem sérülhetnek, illetve az uniós jog elsőbbsége csak az átruházott vagy közösen gyakorolt hatáskörök esetében áll fenn. A kormány nem tartja elfogadhatónak a „lengyelellenes vitát”, és a kettős mérce példájának látja. A német, a cseh, a lengyel vagy a korábbi brit döntésnek megfelelően a magyar alkotmánybíróságnak is joga van arra, hogy a migráció szempontjából az uniós hatásköröket és a magyar rendelkezéseket, ezek egymáshoz való viszonyát értelmezze.

  • A déli határ védelme biztosított, kerítés nélkül nem lenne hasonló hatékonyság. 2021. október 15-től ötvenfős cseh rendőri kontingens is segíti a magyar határ védelmét. Brüsszelnek nem sújtania kell a határait megvédő államokat, hanem segíteni – hívta fel a figyelmet Gulyás Gergely, elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy csak minimális anyagi támogatást kaptak a határvédelemre az Európai Uniótól. A tranzitzónákat visszaállítanák és a menekültekről az EU határain kívül döntenének.

  • Van az EU kibocsátáskereskedelmi rendszere, az ETS – állapította meg Gulyás Gergely, majd azt is kijelentette, hogy az uniós szén-dioxid-kvótarendszert a bizottság ki akarja terjeszteni a közúti közlekedésre és az egyszerű, hétköznapi emberek autóira, lakásaira és házaira is. Ugyanakkor ezt Magyarország a leghatározottabban el fogja utasítani.

    A magyar kormány álláspontja, hogy Fizessenek a szennyezők!, azaz a lakossági fogyasztók helyett a multikkal fizettesse meg Brüsszel a környezetszennyezés költségeit.

    Ha nem lenne rezsicsökkentés, és a magyar fogyasztók a piaci árakat fizetnék, a családok itthon évente 386 ezer forinttal fizetnének többet. Éppen ezért a magyar kormány továbbra is elkötelezett a rezsicsökkentés eredményeinek megvédése mellett – tette hozzá Gulyás Gergely. 

  • Európai uniós tematikájú kormányülést tartott a kormány tegnap. Gulyás Gergely szerint erre okot adott az is, hogy ma kezdődik az uniós csúcs, három kiemelt fontosságú témával, az egyik az energiaárak kérdésre; a miniszter szerint rezsikrízis van Európában. A migrációról is fontos viták lesznek, valamint a lengyel alkotmánybíróság döntése is vitát váltott ki.

    A kormányülést is ez a három téma határozta meg, az energiaárakkal kapcsolatos magyar álláspont: drámaian megnőttek az energiaárak, ennek a legfőbb oka az, hogy az Európai Bizottság átgondolatlan energiapolitikát folytat, a legnagyobb veszély, hogy az új javaslat az eddigieken is túlmegy, és ráterheli az áremelést a fogyasztókra. Ez nyílt támadás a rezsicsökkentés ellen, Magyarországon kívül minden európai országban emelkedett a rezsi ára – fogalmazott Gulyás Gergely. Bécsben több mint kétszer ennyit, Berlinben több mint háromszor annyit fizetnek a rezsiért, mint Magyarországon, Svédországban ennél is magasabbak a gázárak.

    Magyarország mindvégig ragaszkodott ahhoz, hogy hatósági árat lehessen érvényesíteni, a rezsiköltségeket féken kell tartani – szögezte le a miniszter, aki szerint az Európai Bizottság nem segítette azt, hogy Európa megőrizze a versenyképességét, hanem olyan intézkedéseket hozott, amelyek hozzájárultak a válság kialakításához. 

    Gulyás Gergely szerint Brüsszel erőltette a klímavédelemre hivatkozva a hagyományos energiatermelés leépítését, és továbbra sem ismerik el a hibát, sőt olyan javaslatokat tesznek, amelyek az áremeléshez járulnak hozzá.

  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Szentkirályi Alexandra készül a Kormányinfóra: