Felmentették a nőt, aki vörös festékkel öntötte le a Horthy-szobrot

2021.11.05. 19:14

Előkészítő ülésén felmentette a Pesti Központi Kerületi Bíróság azt a nőt, aki 2020. július 3-án az V. kerületi Szabadság téren található, a Református Egyházközösséghez tartozó Hazatérés Templomnál felállított, védőráccsal elkerített, Horthy Miklós kormányzót ábrázoló mellszobrot leöntötte vörös zománcfestékkel – derül ki az ügyészség közleményéből. Az elkövető a szoborban, a védőrácsban és a kültéri burkolatban összesen csaknem 80 000 forint kárt okozott, amely azóta sem térült meg.

A Budapesti V. és XIII. Kerületi Ügyészség a nővel szemben még márciusban rongálás vétsége miatt nyújtott be vádiratot. A kerületi ügyészség a vádiratban arra tett indítványt, hogy a bíróság a vádlottal szemben pénzbüntetést szabjon ki. 

A bíróság azzal magyarázta a felmentést, hogy a szobor festékkel való leöntése szerintük belefér a politikai véleménynyilvánításba, és nem veszélyes a társadalomra. Az ügyészség nem így látja, ezért fellebbezést nyújtott be az ítélet ellen. Az ügyészség álláspontja szerint a nő túllépte a véleménynyilvánítás szabadságának kereteit. 

Az ügyben másodfokon a Fővárosi Törvényszék jár majd el – írták.

(via ugyeszseg.hu)