Orbán Viktor maradt az elnök, eldőlt, hogy ki a Fidesz új alelnöke

Élőben jelentkeztünk a Fidesz tisztújító kongresszusáról

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Orbán Viktor beszédével zárult a Fidesz tisztújító kongresszusa, hamarosan összefoglalóval jelentkezünk.

  • A kongresszusra érkező politikusokat és közéleti szereplőket arról kérdeztük, ha a már 18 éve regnáló Orbán Viktor mégis távozna egyszer a posztról, ki tölthetné be az utána keletkezett űrt.

  • Miközben a mi poltikánkkal az is jól jár, aki nem ránk szavazott, a baloldal politikájával az is rosszul jár, aki rájuk szavaz

    – mondta Orbán Viktor.

    Arról is beszélt a miniszterelnök, hogy a haza szolgálatának lényege a kitartás.

    Mi ravaszkodás helyett a munkában hiszünk, és ezért fogunk győzni

    – fogalmazott Orbán Viktor, és hozzátette: újra begyújtottuk a motorokat, és zakatol a gazdaság. A miniszterelnök ezután hosszan sorolta a várható népjóléti intézkedéseket. 

    A mi programunk mögött elsöprő társadalmi többség áll, a kérdés csak az, lesz-e belőle választási többség is

    – tette föl a kérdést Orbán Viktor, majd rögtön választ is adott rá: együtt a legvastagabb falon is átmenve győzni fog a Fidesz, mert

    Magyarországnak előre kell mennie, és nem hátra.

  • Azért léptünk be az Európai Unióba, mert integrációt ajánlottak, jó ajánlatnak tűnt, ők is, mi is nyerhetünk rajta - folytatta a kormányfő. Az integráció azt jelenti, hogy együtt csinálunk dolgokat, de abban állapodtunk meg, hogy csak bizonyos számú feladatkört csinálnak együtt, minden más nemzeti hatáskör marad.

    „Szó sem volt arról, hogy a brüsszeli buborékban őshonos új faj tagjai” elveszik a jogainkat, ezért nem szabad passzívan elfogadni minden tervet, szó sem volt arról, hogy kultúránk, hagyományaink egy részét fel kell adnunk – mondta a kormányfő.

    Mi itt nem fogunk megfagyni télen, ők ott meg szülhetnek férfiként, kinek mit intézett a kormánya.

    Orbán Viktor kifejtette, hogy a múltban főként keletről fenyegették ezt a térséget, de ez nyugat-nyugat konfliktus. Leszögezte, hogy nem adjuk fel a határvédelem jogát, és ragaszkodnak ahhoz is, hogy a házassághoz egy férfi és egy nő kell, az apa férfi, az anya nő, a gyermekeket hagyják békén.

    Kiemelte, hogy az igazságszolgáltatás, a médiaszabályozás, az iskolák, az oktatás mind nemzeti hatáskör, szuverének akarunk lenni, nem akarjuk magunkat integráció helyett egyesült európai államokban találni.

    Integráció igen, egyesülés nem.

    Orbán Viktor úgy véli, az EU, ahogy most kinéz, el van rontva, az a cél, hogy változást érjenek el, de

    eszünk ágában sincs kilépni, ilyen könnyen nem lehet tőlünk megszabadulni. Meg kell állítanunk a lopakodó egyesítést.

    Európa után a világról beszélt Orbán Viktor és hangsúlyozta: azok, akik nem a saját nemzetükkel, hanem a nyugattal azonosították magukat, most bajban vannak, de Magyarország nem követte el ezt a hibát, mindig magyarnak tekintettük magunkat.

    Az Egyesült Államok azt szeretné, ha az EU visszafogná a kereskedelmi kapcsolatait Kínával, de Orbán szerint ez óriási üzlet mindenkinek, az Egyesült Államok tavaly többet kereskedett Kínával, mint az EU-val, „vagyis azt kérik tőlünk, hogy mondjunk le arról az üzleti lehetőségről, amit kihasználnak”, erre nemet mondanak, helyette a legjobb kereskedelmi-gazdasági kapcsolatokat kell kiépíteni Ázsiával, Kínával.

    Ha mindenki ezt csinálja, akkor miért éppen minket macerálnak? – tette fel a kérdést, azzal válaszolva, hogy mi buktatjuk le Európa képmutatását.

    Az idegen érdekeket a magyarokkal szemben gátlástalanul kiszolgáló baloldali követelésekre azt válaszoljuk, hogy mi magyarok vagyunk és nem hülyék.

    Orbán Viktor úgy látja, a magyaroknak a jövőben nem lesz elég csak nyugaton, keleten is boldogulni kell, ezért minden iskola, általános közép és felsőfokú, amely felkészíti erre a gyermekeinket támogatandó.

    A választásról elmondta: a magyar politikának van egy sajátossága, időről időre természetes módon létrejön egy nagy párt, amely nem csak valamely elv, ideológia képviseletét hanem az egész nemzet szolgálatát tűzi zászlajára. A szabad Magyarországon felemelkedő nagy pártok hosszú évtizedekre rendezkednek be, így volt ez a Tisza-párttal, a Bethlen-párttal és ilyen lett volna a második világháború után a kisgazdapárt is, ha a szovjetek időben hazamennek – sorolta, hozzátéve: szép dolog az ideológia, a rendezőelvek, de a nap végén egyetlen megkerülhetetlen erő, hatalmi tényező van, ez a magyar nép.

    Amelyik párt megérti, hogy ne vezérlő eszméket, hanem a népet szolgálja és hajlandó is eszerint cselekedni, az maga is megkerülhetetlen erővé válik, ezek vagyunk ma mi.

    A posztkommunistáknak, liberálisoknak is megvolt az esélyük, volt kétharmaduk is, 2002 és 2010 között is kaptak felhatalmazást, nem tudtak élni a lehetőséggel, a Fidesz tudott. Erős, egységes párt, komoly vízió, lelkesedés, szenvedély, tenni akarók hada – mondta a kormányfő.

  • Van 183 olimpiai aranyunk és 12 természettudományos Nobel-díjasunk – emlékeztetett Orbán Viktor, majd hosszan sorolta a nagy magyar találmányokat. 

    Semmi okunk a kishitűségre

    – vélekedett a miniszterelnök.

    A kormányfő kifejtette, 8000 milliárdos összegben fejlesztik a vidéket, és 2700 milliárddal az egyetemeket. A magyar ipar 70 százaléka high-tech – tette hozzá a miniszterelnök, és elmondta, sokat várnak a honvédségtől és a hadiipartól is. 10 év alatt lecserélünk 8 ezer autóbuszt, negyedikek vagyunk a gyorsinternet tekintetében az unióban, visszavásároljuk a repteret, megépítjük Paks 2-t, és az áram 90 százalékát 2030-ra karbonsemlegesen állítjuk majd elő – sorolta a miniszterelnök.

    A világ a járványok és a népvándorlások korába lépett, ilyenkor a szorongás a meghatározó, és a biztonság a vonzó

    – mondta Orbán Viktor, aki szerint ma a biztonság a legfontosabb kérdés, ezért meg kell védeni a határokat a migránsok betöréseitől.

    Európa ostrom alatt áll, védekeznünk kell

    – fogalmazott a kormányfő, és hozzátette: meg kell védenünk az emberek egészségét a járványtól. A miniszterelnök ezután köszönetet mondott a védekezésben részt vevőknek.

    Orbán Viktor emlékeztetett: az oltás életet ment, és aki az oltás ellen hergel, az a magyarok létérdekét veszélyezteti.

    A kormányfő arra is figyelmeztetett, hogy Brüsszel megemelné az energiafogyasztáshoz kapcsolódó adókat. A helyzet egész Európában aggasztó, de Magyarországon különösen veszélyes, és az ellenfeleink a magyar érdekek védelme helyett inkább Brüsszel elismerésére vágynak – mondta Orbán viktor.

    Az EU válságról válságra bukdácsol, és szivárványszínű árnyéka csak önmagának – vélekedett a miniszterelnök, aki szerint Brüsszelt meg kell újítani, mielőtt darabokra hullik.

  • Egy csődbe juttatott országot vettünk át a szocialistáktól, talpra állítottuk, és elindítottuk felfelé – folytatta Orbán Viktor.

    Ez a mi erkölcsi fedezetünk, és ezért kérhetjük egyenes derékkal és jó eséllyel újra a magyar választók bizalmát.

    A kormányfő szerint a legfontosabb szövetségesük a valóság, ellentétben a baloldallal és a liberálisokkal.

    A mi teljesítményünk az elvégzett munka, az övék az, hogy liberálisok

    – mondta, azzal folytatva, hogy csődbe vitték az országot, eladnák a Városházát, unták a miniszterelnök-jelölti vitát, de „büszke liberálisok, akiknek abban merül ki a tudásuk, hogy meg akarják mondani másoknak, hogyan kell élni és gondolkodni”.

    A kormányfő leszögezte: Magyarország ma még csak feltörekvő ország, innen úgy léphetünk előre, ha képzettebbek vagyunk, jobb minőségben termelünk, pontosabban dolgozunk, jobban osztjuk be az időnket, jobban szervezzük a munkát, és szorgalmasabb gyerekeket nevelünk.

    Mi azt ajánljuk Magyarországnak, hogy akarjon többet.

    A miniszterelnök hangsúlyozta: nem érhetjük be azzal, amit elértünk, mert még mindig vannak szegények, nem születik elég gyermek, nincs mindenkinek jó lakása, nem elég sem a fizetés, sem a nyugdíj, többre van szükség.

    Úgy látja, ha folytatják a polgári kereszténydemokrata kormányzást, tíz év alatt újra hatalmas utat tehetnek meg, felléphetnek a fejlett országok közé, felszámolhatják a szegénység maradékát, zöld, egészséges, természeti kincseit és szépségeit megőrző, egészségesebb és hosszabb ideig élő emberek országa lehetünk.

    2010-ben népességarányosan nálunk dolgoztak talán a legkevesebben az EU-ban, „szégyenletes volt”, 55 százalék, ma több mint 73 százalék, és meghaladták az EU-átlagot.

    Eljutni a legjobbak közé egyáltalán nem reménytelen.

    Ezután felsorolta azt, amire szükség van: adócsökkentés, beruházások, egyetemfejlesztés, kutatás, innováció, a munka és a munkások nagyobb megbecsültsége, vidékfejlesztés és még jobb kormányzati munka, tíz év alatt eljuthatnak ide.

  • Magyarok vagyunk, mi vagyunk azok a magyarok, akik hazát, hitet és anyaföldet nem cserélnek és nem adnak el

    – mondta a miniszterelnök.

    Hozzátette: A Fidesz sikerére az a magyarázat, hogy nekik Magyarország a szenvedélyük, ezért a csúcsra törnek, hogy a hazát is oda juttathassák.

    A fides, a hit hegyeket mozdít el – idézte a Bibliát a kormányfő, és emlékeztetett: három hazaszeretet létezik, a szónokló, a búsúló és az alkotó.

    Mi az alkotó hazaszeretetben hiszünk, ebből táplálkozik a politikai közösségünk

    – mondta akormányfő.

    Orbán Viktor kifejtette, 12 éve tíz célt fogalmaztak meg. Vállalták, hogy egymillió új munkahelyet teremtenek, hogy nem leszünk többé adósrabszolgák, hogy visszaállítják a közbiztonságot, hogy helyreállítják és megvédik a nyugdíjakat, hogy a családokat a középpontba állítják, hogy helyreállítják Budapest régi fényét, hogy megmentik a falvakat, hogy kihozzák a cigányságot a reménytelen élethelyzetből, és segély helyett munkát adnak nekik, és vállalták, hogy hazánk nem lesz többé gyarmat, valamint hogy egyesítik a nemzetet. 

  • A bizalmatok önmagában nem lett volna elegendő, engedélyt is kellett kapnom – kezdte Orbán Viktor, az újraválasztott pártelnök, aki szerint „ha családos ember vagy, nem dönthetsz egyedül, mert a társadnak, ha nem is áll a rivaldafényben, éppoly nehéz, mint neked, de az is lehet, hogy nehezebb”.

    Azért fogadhattam el a megtisztelő bizalmatokat, mert a feleségemtől megkaptam, megszereztem az engedélyt.

    Ezután köszönetet mondott feleségének is: „mindig velem voltál, akkor is, amikor nem érdemeltem meg”.

    Arról, hogy miért vállalta el, kifejtette: a következő nemzedék kipróbáltatott és bevált, Gulyás Gergelyék és Szijjártó Péterék nemzedéke, és itt vannak a fiatal női vezetők is, például „Kata és Judit a kormányban”. Ő azért vállalta mégis az elnökséget, mert úgy érzi, hogy a legjobb korban van, bár kicsit neki is gyanús, hogy eddig mindig így érezte.

    Másodszor azért, mert úgy látom, hogy az első 33 év minden, ami eddig történt, csak bemelegítés volt. Sok mindent elértünk, oroszok ki, kommunisták el, csődből vissza, rezsi le, migránsok kívül, határon túliak egybe, szív fel.

    Orbán Viktor szerint ez csak felkészülés volt az igazán nagy dolgokra, amelyekből nem szeretne kimaradni és az a legbiztosabb ha elől megy az ember.

    Igaz, hogy itt a legsűrűbb a golyózápor, de cserébe innen látsz a legjobban.

    A Fidesz hűséget, hitet és bizalmat jelent – szögezte le Orbán Viktor. A Fidesz hűséges Magyarországhoz és annak népéhez. Világrendek csaptak össze, birodalmak omlottak össze és emelkedtek fel, a hidegháborútól eljutottak a járványok és a népvándorlások korába, de „mi minden viszontagság közepette hűek maradtunk” egymáshoz, Magyarországhoz.

    Az elmúlt 33 évben a magyarok nagyobb számban szavaztak nekünk bizalmat, mint bármely más pártnak Magyarország parlamentáris történetében.

  • Németh Szilárd felszólalásában arról beszélt, Orbán Viktor 2002-ben megmondta, a baloldal megemeli majd a rezsi árát, és jóslata beigazolódott, amikor 15-ször emelték a rezsiárakat. A gázét háromszorosára, a villanyét a duplájára.

    A családok eladósodtak, a multik pedig extraprofithoz jutottak – mondta a Fidesz alelnöke, és hozzátette: 2010-re a magyarok fizettek a legtöbbet rezsire az unióban. A Fidesz viszont háromszor is – összesen 25 százalékkal – csökkentette a gáz árát, ami azóta sem emelkedett – tette hozzá.

    A rezsicsökkentés nyolc éve töretlenül működik – mondta Németh Szilárd. Ha a kormány a baloldalra hallgatva a piaci árat alkalmazná, ma minden család 32 ezer forinttal fizetne többet az energiáért – tette hozzá a politikus, aki arra is emlékeztetett, hogy a gáztározókat és az erőműveket is visszavásárolta a kormány, ezért várhatjuk most is nyugodtan a telet.

    A földgáz ára 400, az áramé 100 százalékal nőtt Európában az elmúlt évben – folytatta a Fidesz alelnöke, aki szerint az egyetlen veszély a magyar energiabiztonságra a baloldal hatalomra kerülése lenne.

  • A Fidesz alelnökei:

    • Kubatov Gábor: 1050 szavazat
    • Gál Kinga: 1040 szavazat
    • Németh Szilárd: 1025 szavazat
    • Kósa Lajos: 1021 szavazat

    Gál Kinga EP-képviselő váltja az alelnöki pozícióból a miniszteri munka miatt távozó Novák Katalint. Orbán Viktor egyedül indult az elnökségért, 1061 szavazatot kapott, és nyert.

  • Novák Katalin családügyi miniszter azzal kezdte, hogy a Fideszben nemcsak politikai értelemben talált otthonra, ahogy a család sem egymás mellett élő emberek együttese. A valódi politikai közösséget többnek tartja érdekek mentén szerveződő egyének csoportjánál, és személyesen is megtapasztalta, hogy mit jelent a bajtársiasság.

    A miniszter szerint megmutatták Európának és a világnak, hogy nemzeti érdekeikért megküzdenek, a magyarokkal számolni kell.

    Nem adjuk a földünket, nem adjuk a történelmünket és nem adjuk a jövőnket sem.

    Novák leszögezte, hogy megvédik a családokat és hálás érte, hogy olyan országban élhet, ahol a család biztonságban van, ahol a szülők dönthetnek gyermekeik neveléséről.

    Személyesen megtapasztalta, hogy milyen a „baloldal családellenes politikája, régi bűnnek hosszú az árnyéka”, de 2010-ben a választók úgy döntöttek, hogy elég volt és a családbarát fordulatnak ma már vannak eredményei, például: Magyarországon nőtt a leginkább a gyermekvállalási kedv, elsők vagyunk a házasságkötések számának növekedésében is, a jövőbe tekintve elmondta: a családtámogatások soha nem látott szintre emelkednek.

    Elhagytuk az Európai Néppárt süllyedő hajóját, most egy új szövetséget hozunk létre, ami összefogja a nemzeti szuverenitás az egészséges önvédelem és a hagyományos családok pártján álló erőket

    – tért át az európai politikára Novák Katalin, aki beszéde végén azzal búcsúzott az alelnöki pozíciótól, hogy „ez jó mulatság, női munka volt”.

  • Gyopáros Alpár a vidéki emberek üzeneteit hozta el a kongresszusra, és számos, állampolgároktól kapott levelet idézett a résztvevők előtt.

    Sok támadásnak vannak kitéve a vidéki emberek, akiket a baloldal lenéz és gyűlöl.

    A kormánybiztos Márki-Zay Pétert, az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét idézte, aki szerint nem tudnának egy keresztrejtvényt sem közösen megfejteni egy kistelepülésen a Fidesz támogatói. Gyopáros Alpár felidézte azt is, hogy Jakab Péter tudatlannak nevezte a vidékieket.

    Gyurcsány Ferenc idején pedig pocsék utak, eladósodás, megszűnt munkahelyek és bezárt iskolák jellemezték a falvakat

    – tette hozzá Gyopáros Alpár, aki szerint a Magyar Falu Program visszaadta a hitet a falusi embereknek. A kormánybiztos zárásként a miniszterelnököt idézve kijelentette:

    Rendezzük Magyarország tartozását a vidék felé.

  • Gál Kinga EP-képviselő, a Fidesz leendő alelnöke azzal kezdte, hogy

    kulcsidőben élünk, a biztos kapaszkodókat összehangoltan támadják, az alappilléreket, mint a nemzet, a vallás, a család, próbálják megingatni.

    Az EP-képviselő szerint Európát a tolerancia hiánya jellemzi a nem fősodorhoz tartozókkal szemben.

    „A 2006-os rendőrterror brüsszeli eltussolása” nyitotta fel a szemét, hogy a baloldalon mindig összezárnak, és mindig találnak személyt a megfelelő szerepre, a tények csak zavarják őket, amikor pedig nem jön ki jól a baloldalnak a politikai matematika, az EP-ből jogvédő aktivista lesz, egy vádló NGO.

    A fő törésvonal Európában a demográfiai kihívások mentén húzódik

    – folytatta, kifejtve, hogy Nyugaton migrációval oldanák meg ezt a problémát, de ők azt vallják, hogy Magyarország és Európa jövője a családokban rejlik, Gál Kinga leszögezte, hogy világszerte vannak szövetségeseik.

    Kitért az őshonos nemzeti kisebbségek jogainak védelmére is, és elmondta, hogy Ursula von der Leyent, az Európai Bizottság elnökét még nem hallotta felszólalni az őshonos kisebbségek védelmében, miközben „hisztérikusan támadja” a gyermekvédelmi törvényt.

  • Néhány hónap múlva parlamenti választás lesz Magyarországon – mondta Gulyás Gergely a Fidesz kongresszusán, és kifejtette, hogy a sorsdöntő voksoláson a jövő és a múlt között lehet választani.

    A Miniszterelnökséget vezető miniszter arról is beszélt, hogy a baloldal nem szabadult meg Gyurcsány Ferenctől, és a Jobbikkal indulnak harcba a győzelemért. Ezt a miniszter a magyar Molotov–Ribbentropp-paktumnak nevezte.

    A baloldal számára a hatalom cél, és nem eszköz – vélekedett Gulyás Gergely, aki szerint a baloldal gyűlöletét a kormány iránt súlyos és jogos kisebbrendűségi érzés táplálja.

    A miniszter hangsúlyozta, a baloldal őszinte, amikor kimondják, ha győznek, vége a rezsicsökkentésnek, ami 400 ezer forintos többletkiadás lenne átlagosan a magyar családoknak évente. 

    Gulyás Gergely arról is beszélt, hogy a koronavírus-járvány előtti tíz év a legsikeresebb volt hazánk elmúlt száz évében.

    A Fidesz továbbra is a reményt jelenti Magyarország számára. Pillanatnyilag az egyetlen reményt

    – vélekedett Gulyás Gergely, és hozzátette: „ha mi nyerünk, akkor a győztes Magyarország lesz”.

  • Varga Judit szerencsés embernek tartja magát, mert hálás feladat az övé, „mindennap munkatársaimmal képviselhetem hazánk ügyét a brüsszeli bürokratákkal szemben”.

    A miniszternek az elmúlt időszakban voltak elkeseredett pillanatai, felsorolta: az uniós intézmények a legalapvetőbb jogelveket is felrúgják az ideológiai elvárások teljesítése érdekében; a hetes cikkelyes eljárást végtelen történetté alakítják hazug vádakkal; most már politikai megrendelés van arra, hogy a független magyar bíróságoknak kinek és milyen frekvenciát kellene odaítélni; már azon források visszavételével fenyegetőznek, amiket még ide sem adtak.

    A lojális együttműködés elve üres frázis, nagy csalódás ez számomra.

    Voltak olyan pillanatok is, amikor azt gondolta, feleslegesen vesztegetik az idejüket olyanok meggyőzésére, akiknek már rég megmondták az NGO-k, hogy mit kell írniuk Magyarországról. Az elmúlt időszakban viszont az történt, hogy a magyar embereknek igazuk lett a fontos dolgokban.

    Nem kenyerünk a dicsekvés, de igazunk lett abban, hogy a pénzügyi válságban nem a bankokat, hanem az embereket támogattuk. Igazunk lett a rezsiharcban, most nem mi nézzük a katasztrófavédelem videóját, hogy mit kell tenni, ha lekapcsolják a villanyt. Igazunk lett a bevándorlásban is, számos ország másolja a lépéseinket.

    Varga Judit szerint igazunk lesz abban is, hogy „megállítjuk az LMBTQ-lobbit az iskolák kerítésénél”. Érdemes volt-e küzdeni a liberális gőzhengerrel? – tette fel a kérdést, azzal válaszolva, hogy azért érdemes, mert kitartó és következetes politikával megváltoztathatják egész Európát is. A tárcavezető hangsúlyozta: önazonosan, hazánkhoz hűen is lehetünk együttműködő partnerei más európai nemzeteknek.

    Nem akarunk egy neomarxista birodalom létrehozásában részt venni, inkább megmutatjuk, hogy van a valóságban is működő alternatíva.

  • Sorsdöntő választások elé nézünk – mondta Lezsák Sándor, és kifejtette, hogy az MDF ma már nem létezik, de a Fideszben érvényesül mindaz, ami volt pártja első két évét meghatározta.

    A Nemzeti Fórum elnöke emlékeztetett: háború van, és csak úgy nyerhetünk, ha tanulunk a történelemből, és tudjuk, Magyarországnak elsősorban magát kell megvédenie.

    Támad egy balliberális globalista csoport, a szivárványosok, az LMBTQ-aktivisták, Brüsszel és a nyugati sajtó is – hangsúlyozta Lezsák Sándor.

    Mindezek ellenére 2010 óta aranykort él nemzetünk

    – vélekedett a politikus, aki szerint sorsdöntő lesz a tavaszi parlamenti választás.

  • Dömötör Csaba államtitkár beszédét a bevándorlás köré építette.

    Álprobléma, hiszti, műbalhé, kommunikációs trükk – ezek a mondatok a politikai túlpartról származnak.

    Az államtitkár kifejtette: most épp a lengyel határoknál jelentek meg tömegek, a hat évvel ezelőtti és a mostani események bizonyítják, hogy a történelemnek nincs vége, népvándorlás formájában töri ránk az ajtót.

    Hat éve próbálnak minket elbizonytalanítani, kisiklatni és megtörni. Egyszer sem sikerült. Ide nincs betelepítés, nincs no-go zóna, van erős határunk, és meg is védjük azt.

    Dömötör Csaba úgy látja, vigyázni kell, mert az ellenzék nem tud annyira összevissza lenni, hogy ne jelentsen veszélyt, és arra emlékeztetett, hogy Márki-Zay Péter a bevándorlás gazdasági következményeinek pozitívumairól beszélt. Az államtitkár hangsúlyozta, az ellenzék egy nap alatt kinyithatná azt a határt, amit hat éve őriznek.

  • Nagyon nehéz időszakon vagyunk túl – mondta Nagy István, aki szerint a pandémia a gazdák életét is nagyon megnehezítette, mégis volt mindennap friss kenyér és étel a családok asztalán.

    Az agrárminiszter arról is beszélt, hogy az elmúlt ciklusokban látványosan fejlődött a magyar mezőgazdaság, és az ágazat jól vette a világjárvány jelentette akadályt is. 

    Ebből is látszik, a magyar mezőgazdaság ütésálló.

    Nagy István hangsúlyozta: rendelkezésre állnak a források a mezőgazdaság fejlesztésére, és lehetőség van egy olyan ütemváltásra, ami jelentősen versenyképesebbé teszi az agráriumot. A miniszter hangsúlyozta: 1500-ról a háromszorosára, 4265 milliárdra nő a következő uniós gazdasági ciklusban a mezőgazdaságra fordítható pénz. Ez korábban elképzelhetetlen mértékű fejlődést tesz lehetővé – hangsúlyozta Nagy István. 

    A magyar vidék most is készen áll, van kedv, akarat és erő, hogy jövőre megnyerjük a választást

    – zárta felszólalását Nagy István.

  • Sztojka Attila kormánybiztos szerint a mai esemény nem pusztán egy párt kongresszusa, sokkal több annál, egy olyan értékalapú közösség, amely látva az elmúlt évtized és napjaink magyarországi politikai terét, egyedülálló. Az ellenzék márkájának azt a nevet adta, hogy „bóvlizmus”, a bóvlit mulandónak, minőségtelennek és értéktelennek nevezve.

    A romakérdés nem volt más a baloldalnak, mint nyomormarketing. Beszéltek róla, de nem tettek ellene semmit.

    Sztojka Attila szerint a kiszolgáltatottság fenntartása volt a célja a baloldalnak, de 2010-ben romák és nem romák egyaránt biztosak voltak abban, hogy egymás mellé állva képessé válnak együtt elindulni az úton, elkezdtek dolgozni azért, hogy minden embernek tisztességes, biztonságos élete lehessen.

    Sztojka Attila ismertette, hogy a rendszerváltozás óta soha nem dolgozott annyi roma, mint most, 2010-hez képest 50 százalékkal emelkedett ez a szám.

    Egy ország számára vált egyértelművé, hogy a tanulás és a munka jelenti a kiutat.

    A kormánybiztos elmondta: azért váltak egységes közösséggé, mert soha többé nem akarnak kiszolgáltatottságot, félelmet, látszatintézkedéseket.

    A romaügy nemcsak társadalmi kérdés, hanem komoly gazdasági feladat is. Ha munka van, minden van. A munkaalapú társadalom megvalósulásával a romák nemcsak munkát kaptak, hanem visszakapták saját önbecsülésüket is.

  • Magyarországé Európa egyik legygyorsabban újraindított gazdasága, ott vagyunk az uniós dobogón – mondta Varga Mihály a Fidesz kongresszusán, és kifejtette, hogy az elmúlt 10 év munkája nem volt hiábavaló.

    A pénzügyminiszter arról is beszélt, hogy a pandémia okozta válság kétszer akkora volt gazdasági értelemben, mint a 2008-as volt. A tárcavezető szerint elképzelni is rossz, mi lett volna, ha a baloldal van most is kormányon.

    Varga Mihály kiemelte, ők nem a megszorításokban hisznek, hanem csökkentették az adókat, ezért sikerült elérni a járvány előtti szintet, és sikerült egymillió új munkahelyet is teremteni, amint megígérték. Ezért is lehetett, hogy hazánk öt helyet javított a versenyképességi rangsorban.

    A miniszter elmondta, a válság után meg kell erősíteni a családokat, ezért fizetik vissza a gyermeket nevelő családoknak az szja-t, vezetik vissza a 13. havi nyugdíjat, és emelik 200 ezer forintra a minimálbért.

    Varga Mihály arról is beszélt, hogy a baloldal és a brüsszeli bürokrácia nem segített a járvány elleni védekezésben és a gazdaság újraindításban. Brüsszel visszatartja a hazánknak járó forrásokat – emlékeztetett.

    A rezsiválság közepette a baloldal visszatérne az áremeléshez, és Brüsszel elhibázta a klímapolitikát. A kormány viszont kitart a rezsicsökkentés mellett, így ma nálunk fizetjük a legkevesebbet a rezsiért az unióban – hangsúlyozta Varga Mihály.

    A migrációt is ösztönözné a baloldal, és Brüsszel nem járul hozzá a költségekhez. Magyarország a saját erejéből mégis megállítja a bevándorlókat – fejtette ki a miniszter.

    Varga Mihály úgy fogalmazott:

    Ha már nem segítenek, legalább ne gátoljanak a munkában.

    Lépéselőnnyel jövünk ki a válságból, és a következő években is tartós növekedés várható – zárta a miniszter a felszólalását.

  • Kovács Péter XVI. kerületi polgármester lépett a színpadra, és többek között Karácsony Gergelyről beszélt: „van egy Karácsony Gergely nevű főpolgármester, aki zöld fordulatot ígért, majd több fát vágott ki, mint ültetett. Párbeszédet ígért, de már kérdést sem lehet feltenni, ahol egyedül ő adhat be módosító javaslatot az ülés napján. Átláthatóságot ígért, és titkolnak mindent, hazudnak reggel, este, meg éjjel” – sorolta Kovács Péter.

    Mi, budapestiek, elmondtuk, hogy mi lesz, elmondtuk, milyen ember Karácsony. Tudtuk, hogy egy báb, egy olyan ember, akit előretolnak, tudnak rángatni, aki egy vezetőnek teljesen alkalmatlan háttérember, de legalább magas és vékony.

    Koszt, rendetlenséget, hajléktalanokat kaptunk tőle – folytatta a polgármester, aki szerint munka helyett facebookoznak, marketingre költenek, ha kormányoznának, hitelt vennének fel, adót emelnének, még a Városházát is eladnák.

    „Itt van ez a Gyurcsány Feri nevű bácsi, a választás másnapján megvásárolt két MSZP-s polgármestert, innentől pedig az van a fővárosban, amit a DK mond” – állítja Kovács Péter, aki úgy látja, ugyanez lesz országos szinten, ha nyer az ellenzék. Kovács Péter arról is beszélt, hogy lesznek kellemetlen kérdések is, ezeknél még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja a jó válaszokat.

  • A baloldal kormányzása idején a fiatalok családi adókedvezmény nélkül álltak a családalapítás előtt – mondta Illés Boglárka, és hangsúlyozta, hogy ma már csok, 25 év alatt szja-mentesség, babaváró támogatás és 200 ezer forintos minimálbér segíti őket a gyermekvállalásban.

    A Fidelitas elnöke hangsúlyozta, a kormányváltáskor még 43 181, tavaly viszont már csak 23 901 volt az abortuszok száma. 

    A nemrég édesanyává vált politikus arról beszélt, hogy hálásnak kell lenni mindezért. 

    Illés Boglárka kijelentette:

    Aki gyáva, az elszalad, aki bátor, az ott marad.

    Ezért is küzdenek 25 éve együtt a Fidelitas és a Fidesz tagjai – emelte ki Illés Boglárka.

  • Szijjártó Péter pulóverben lépett színpadra, azzal indokolta a választást, hogy így bizonyítja, van más ruhája az öltönyön kívül is. A külügyminiszter emlékeztetett: hat éve 400 ezer illegális bevándorló tört be Magyarországra a déli határon keresztül, átmasíroztak Magyarországon, a tisztelet legalapvetőbb jelét sem mutatták. A politikus leszögezte: hat éve védjük Magyarországot, egész Európát.

    Ha nem tettünk volna így, ma sok százezerrel vagy millióval több illegális bevándorló lenne a kontinensünkön.

    A külügyminiszter kifejtette: hat éve Brüsszelből folyamatosan nyomják a letelepítési kvóták ügyét, most szponzorált visszatérítésnek hívják, „mi azonban magyarok vagyunk, és nem hülyék, átlátunk a szitán”, ha a visegrádi csoport miniszterelnökei nem tartottak volna ki, akkor sok tíz- vagy százezer bevándorló élhetne Közép-Európában.

    A tárcavezető szerint a magyar baloldal migráció szempontjából három emlékezetes eseményhez köthető: egyszer elmentek protestálni a határkerítés ellen, aztán bojkottálták a népszavazást, és nem járultak hozzá az Alaptörvény módosításához.

    A baloldal kerítést bontana, és beengedné a migránsokat.

    Hozzátette: 2022 egyik nagy tétje az lesz, hogy április után is Magyarország magyar ország lesz-e, vagy bevándorlóország. Az európai kontinens példátlan migrációs nyomás alatt áll, most „lengyel testvéreink kénytelenek hősiesen védeni a határaikat”, ezzel védve Európát is.

    Brüsszel azt mondja, nincs pénz a kerítésre. Ez abszurd és szégyenletes. Bajt hoz Európára, bajt hoz az európai emberekre.

    Szijjártó Péter azzal zárta beszédét, hogy a bevándorlóktól nem kérnek két, 48 órán belüli negatív PCR-tesztet, és Brüsszel politikája a nemzetek és a kereszténység meghaladására, a népesség cseréjére, a Soros-terv végrehajtására irányul.

  • Lezárult a szavazás, hamarosan folytatódik a beszédek sora, Orbán Viktor is színpadra lép.

  • Lezárult a kongresszus első része, ezekben a percekben szavaznak a küldöttek az elnökről és alelnökökről.

  • A Fidesz elnökének újra Orbán Viktort jelölték, alelnöknek Gál Kingát, Kósa Lajost, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot. Ezzel gyakorlatilag eldőlt, hogy Gál Kinga EP-képviselő veszi át Novák Katalin alelnöki helyét, de még nem történt meg a szavazás. Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd eddig is betöltötték ezt a pozíciót.

  • A Fidesz tisztújító kongresszusán délután beszédet mondó Orbán Viktor a hivatalos Facebook-oldala alapján már a helyszínen tartózkodik. A Fidesz elnöki pozícióját minden bizonnyal ismét elnyerő Orbán Viktorról legutóbb hölgytársaságban készült kép a Hungexpón. A miniszterelnök mostanában nagyon belejött a szelfizésbe.

  • Marek Kuchciński, a lengyel Jog és Igazságosság politikusa azzal kezdte, hogy az elmúlt években megtapasztalták a lengyel–magyar barátság mélységét, majd kitért a lengyel–belarusz határon zajló eseményekre:

    Ez egy agresszió, egy hibrid háború, de kitartunk, védjük szuverenitásunkat.

    Tudják azt is, hogy az EU-n belülről is érkezik veszély azáltal, hogy „elfogadhatatlan szuperállami modellt próbálnak ránk erőltetni”, de elutasítják az ideológiai monopólium politikáját.

    A nemzet szabadsága és az állam szuverenitása érték.

    Marek Kuchciński szerint az EU-nak reformokra van szüksége, különben veszíteni fog. Lengyelország szolidáris, és az is marad mindazokkal, különösen Magyarországgal, akiknek a szabadság és a demokrácia nem csak üres fogalmak – zárta beszédét a lengyel politikus.

  • „Illegális bevándorlók milliói gond nélkül jöhetnek be az EU-ba” – monda felszólalásában Deutsch Tamás, és kifejtette: az európai hatóságok semmit sem tesznek, hogy megvédjék a beözönléstől az uniós polgárokat, sőt Brüsszel azokat támadta, akik megvédték a határokat.

    A Fidesz EP-képviselője úgy fogalmazott: az Európai Unió nettó agyrém.

    Deutsch szerint az unió elvenné a magyarok és a lengyelek szabadságát, „de meg fogjuk védeni magunkat, mint korábban a történelemben”.

    A politikus arról is beszélt, hogy „az unióban azt tartják, mindenkinél okosabbak, és minden úgy kell legyen, ahogy ők gondolják, és szétvernék a családokat, a házasság és a gyereknevelés hagyományos formáját és a nemzeti szuverenitásunkat is”.

    Az EP-képviselő hangsúlyozta, Európa elmúlt harmincéves történelme leírható egy mondattal:

    a Brezsnyev-doktrínától eljutottunk a genderdoktrínáig.

    Deutsch hozzátette: meg fogják védeni a rezsicsökkentést és a magyarok szabadságát. A baloldal és Brüsszel a bevándorlást erőlteti, de erre a Fidesz szintén nemet mond – tette hozzá. Ami jár, az jár – fogalmazott, és hangsúlyozta, meg fogják védeni a magyaroknak járó forrásokat.

    A baloldal és Brüsszel elvenné a szabadságunkat, amikor a gyermekek nevelésében a genderideológiát erőltetik, de a Fidesz meg fogja védeni ettől a magyarokat – zárta szavait a politikus.

  • „Jó látni, hogy többen vagyunk, mint az ellenzék október 23-án” – kezdte Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

    A politikus beszéde szinte végig az ellenzékről szólt, amely szerinte nem segített a járványidőszakban, hanem kamuvideókat gyártott, sértegette az egészségügyi dolgozókat, álhíreket terjesztett, hamis képet festett a magyar állapotokról a nemzetközi sajtóban, és elbizonytalanította az embereket.

    Ezután kitért Jakab Péterre, aki

    annyi élelmiszert hurcolt a Parlamentbe, hogy egy vegyesboltot is nyithatna.

    Kocsis Máté agyafúrt embernek nevezte a Jobbik elnökét, aki úgy akarja elszámoltatni Gyurcsány Ferencet, hogy összefogott vele, és ő „az egyetlen bohóc, aki nem szereti, ha nevetnek rajta”.

    Fekete-Győr András az intellektuális nagyhatalom, ő volt az, aki lezuhanyoztatta az elektromos rollert, és a házak tetején lévő napkollektorokat atomerőműveknek titulálta. Képes volt arra a politikai bravúrra is, hogy több ajánlást kapott, mint ahány voksot

    – folytatta a sort a frakcióvezető a Momentum korábbi elnökével.

    Kocsis Máté Karácsony Gergelyt részmunkaidős főpolgármesternek hívta, „aki inkább eladja a Városházát, csak ne kelljen bemenni dolgozni”. Arra is kitért, hogy az ellenzék a választások előtt mindig megbuktat valakit, 2014-ben Bajnai Gordont, 2018-ban Botka Lászlót, most Karácsony Gergelyt. Az új messiást pedig a tengerentúlról rendelték, aki „megnyerő porszívóügynök magabiztosságával tudja magáról állítani, hogy jobboldali”, de

    aki baloldali kormánytöbbséget szervez, úgy beszél, mint egy baloldali, baloldali programot kíván végrehajtani, az baloldali. Nézzük a végén a nagyfőnököt

    – hozta szóba Gyurcsány Ferencet Kocsis, akiről elmondta, hogy neki van a legnagyobb pártja, támogatottsága, háttere, ezért mégiscsak ő a legerősebb baloldali.