Orosz Anna: A NER megbuktatásához önvizsgálatra van szükség

BP-6417
2021.11.15. 16:04 Módosítva: 2021.11.15. 16:05
„Csak az volt kérdés, elhiszem-e magamról, hogy jól tudom képviselni ezt a közösséget” – jelentette ki Orosz Anna, a Momentum ügyvezető elnöke a HVG-nek adott interjújában.

Vasárnap szavaz arról az ellenzéki párt küldöttgyűlése, hogy ki fogja követni Fekete-Győr Andrást az elnöki székben. Orosz Anna mellett Donáth Anna európai parlamenti képviselő és Hollai Gábor XVI. kerületi önkormányzati képviselő is megméretteti magát.

Orosz Anna a HVG-nek elmondta: nem buktatták meg Fekete-Győr Andrást, de az előválasztáson elért 3,5 százalékos eredményért a Momentumban politikai felelősséget kell vállalni.

Emberileg nehéz megélni, de ahhoz, hogy fejlődni tudjunk és meg tudjuk verni a NER-t, nem tudjuk megspórolni ezeket az önvizsgálati köröket

– fogalmazott.

Donáth Annával jóban vannak, nem gondolnak egymással szöges ellentétben álló dolgokat, de Orosz Anna szerint a Momentum európai parlamenti képviselője markánsan balos víziót fogalmazott meg a tisztújításra, míg ő inkább úgy látja, most nincs itt az ideje az ideológiai újratervezésnek. „Az ellenzéknek és a Momentumnak erőt kell mutatnia” – tette hozzá Orosz Anna.

A kérdésre, hogy Márki-Zay Péterrel milyen értékalapú különbségeik vannak, kijelentette: a gyerekjogok a szívügye.

Lehet fizikai eszközökkel élni gyereknevelésben? Számomra egyértelmű, hogy nem. De elfogadom, hogy a magyar társadalom egy része máshol tart, nem lehet mindenkit automatikusan elítélni. Valódi demokratikus választáson nem indulnánk szövetségben, hiszen ott ideológiák állnak egymással szemben, mi például a progresszív adózás mellett vagyunk, ő meg az egykulcsos adót támogatja. De most egy autoriter rendszer lebontásának talán utolsó esélyéről beszélünk, a pillanatnyi különbségek másodlagosak

– fejtette ki Orosz Anna.

A Momentum alelnöke és ügyvezető elnöke októberben jelentette be, hogy elindul a párt tisztújításán az elnöki székért.

Mint ismert, a miniszterelnök-jelölti előválasztás első fordulójában utolsó helyen végző Fekete-Győr András bizalmi szavazást kért maga ellen rossz eredménye miatt, miután pedig a párt küldöttgyűlése úgy döntött, új vezetésre van szükség, lemondott a Momentum elnöki pozíciójáról.

(Borítókép: Orosz Anna 2021. október 17-én. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)