Az Európai Unió Bírósága: ellentétes az uniós joggal a Stop, Soros! törvénycsomag

2021.11.16. 14:29

Az Európai Unió Bírósága megállapítása szerint Magyarország megsértette az uniós jogot azáltal, hogy büntethetővé tette a nemzetközi védelemre jogosulatlanok menekültügyi eljárásának kezdeményezését segítő tevékenységet.

A hvg.hu cikke szerint a Stop, Soros! törvénycsomag több rendelkezését az uniós joggal ellentétesnek mondta ki az ítélet. A jogszabályt még 2018 nyarán fogadta el a parlament, és több hazai és nemzetközi szervezet tiltakozott ellene.

A törvénycsomaggal kapcsolatban voltak, akik úgy vélték: lehetetlenné tette a menedékkérelmek beadását azok számára, akik egy biztonságos harmadik országból érkeztek.

A magyar jogalkotás által létrehozott biztonságos tranzitország kifejezésről más ítéleteiben már megállapította a bíróság, hogy ellentétes az európai és a nemzetközi joggal is, erre hivatkozással nem lehet elutasítani, hogy egy menedékkérelmet elbíráljanak.

A bíróság az uniós joggal összeférhetetlennek találta a civil szervezetek tevékenységének korlátozását is. Mint fogalmaznak:

E szabályozás korlátozza egyrészt a nemzetközi védelmet kérelmező személyekkel való találkozást és a velük való kommunikáció jogát, másrészt a menedékkérő számára biztosított azon jog tényleges érvényesülését, hogy saját költségén jogi vagy egyéb tanácsadóval konzultálhasson.