Minden, amit az oltási akcióhétről tudni kell

D  VG20211119049
2021.11.19. 16:50

Oltási akcióhét lesz november 22. és november 28. között, a kórházi oltópontokon reggel hét és este hét óra között bárki felveheti a koronavírus elleni védőoltást. A kormányzati koronavírus-tájékoztató oldal azt írja, hogy hétfőtől megemelt oltási kapacitással és időpontfoglalás nélkül is várják az érkezőket akár az első, az elmaradt második vagy a harmadik oltásra.

Miért van szükség az oltási akcióhétre?

A koronavírus delta-variánsa gyors terjedésbe kezdett Magyarországon, ami miatt egyre több fertőzöttet azonosítanak. Péntekre több mint 11 ezer új fertőzöttet és 135 elhunytat jelentettek Magyarországon. A gyorsan terjedő koronavírus ellen az oltás nyújtja a legnagyobb védelmet, ezért fontos, hogy minél többen vegyék fel.

Mikor és hol zajlik az oltási akcióhét?

Az oltási akcióhét november 22. és november 28. között zajlik majd, a kórházi oltópontokon, egyes településeken szakrendelőkben is. 101 megyei és városi kórházban várják az oltakozni szándékozókat reggel hét és este hét óra között. A kórházak megemelt kapacitással készülnek az oltási akcióhétre, Budapesten kiemelten növelik az oltópontok számát. Hol találhatók oltópontok? A listát ide kattintva töltheti le.

Ha időpontfoglalás nélkül érkezem az oltópontra, mikor kerülök sorra?

Az oltópontokra előzetes regisztráció nélkül érkezőket a helyszínen regisztrálják. Akik időpontfoglalás nélkül érkeznek, azokat érkezési sorrendben fogják beoltani. Aki előzetesen regisztrált, az elkerülheti a sorban állást. Aki még nem regisztrált a Vakcinainfó oldalon, fel tudja gyorsítani a regisztrációt a helyszínen, ha letölti és előre kitölti a regisztrációs lapot és a hozzájáruló nyilatkozatot.

Mit vigyek magammal az oltásra?

Az oltásra elsősorban magunkkal kell vinni a személyi iratokat: a személyi igazolványt és a tajkártyát. Aki második vagy harmadik oltást vesz fel, vigye magával a korábbi oltást igazoló dokumentumokat.

Milyen vakcinát vehetek fel az oltási akcióhéten?

Az oltási akcióhéten ötféle vakcina áll rendelkezésre:

  • Pfizer,
  • Moderna,
  • AstraZeneca,
  • Janssen és
  • Sinopharm.

Az oltóorvosok segítenek majd a legmegfelelőbb vakcinát kiválasztani az oltakozáshoz.

Akkor is részt vehetek az akcióhéten, ha harmadik oltást szeretnék?

Az oltási akcióhéten azok is részt vehetnek, akik harmadik oltást szeretnének felvenni. A harmadik oltás mindenki számára ajánlott, aki már elmúlt 18 éves, és már több mint négy hónap eltelt a legutóbbi oltás felvétele után. Aki harmadik oltást vesz fel, annak külön hozzájáruló nyilatkozatot kell aláírnia, amely ide kattintva érhető el.

Részt vehetnek az oltási akcióhéten  a 12 és 17 év közöttiek ?

Az oltási akcióhéten a 12 és 17 év közöttiek is részt vehetnek, ebben az esetben azonban javasolt a szülői kíséret. Az említett korosztály számára kötelező a szülői hozzájáruló nyilatkozat felmutatása, amelyet ide kattintva lehet elérni.

(Borítókép: György István, a Miniszterelnökség területi közigazgatásért felelős államtitkára az oltási akcióhétről tartott sajtótájékoztatón a Kaposi Mór Oktató Kórház előtt Kaposváron 2021. november 19-én. November 22-én hétfőn kezdődik az oltási akcióhét. Az oltakozni vágyókat naponta 7 és 19 óra között az ország 101 kórházában és szakrendelőkben is várják. Balról Neszményi Zsolt megyei kormánymegbízott, jobbról Moizs Mariann, a kórház főigazgatója. Fotó: Varga György / MTI)