Dobrev Klára: Önrész nélküli panelfelújítási programba kezd az új kormány

2021.11.23. 13:20
Az Európai Parlament alelnöke szerint az Orbán kormány nem akar panelfelújítsokra költeni.

Dobrev Klára sajtótájékoztatóján arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar kormány Európai Uniónak benyújtott helyreállítási tervéből kiderült: Orbán Viktorék nem akarnak a panelfelújításokra költeni. A terv ugyanis nem tartalmaz külön energiahatékonysági vagy épületfelújítási fejezetet, pedig a valódi rezsicsökkentést az uniós támogatásokból megvalósítható panel- és társasházfelújításokkal lehetne elérni.

A politikus kitért arra is, hogy a benyújtott tervben nem találhatók konkrét energia hatékonysági célok, és a rendelkezésre álló források kevesebb, mint 10 százalékát fordítanák épületfelújításokra és azokat sem panelekre, vagy társasházakra. Köztudott, hogy Magyarországon az épületek a legnagyobb energiafalók. A valódi rezsicsökkentést pedig ezek a felújítások jelenthetnék, vagyis 

átfogó, az uniós támogatásokból megvalósítható és önrész nélküli panel és társasház felújítások.

A kormány erre mond nemet és ezzel megint tízezreket vesznek ki a magyar emberek zsebéből. A korszerűtlen épületek rosszabbul szigeteltek és jóval több energiát fogyasztanak. Ha mindez számítana valamit az Orbán kormánynak, akkor 16 százalékkal tudná ezzel a lépéssel csökkenteni az össz energiafogyasztást Magyarországon. 

Jelenleg ugyanis minden hatodik magyar háztartás energia szegénységben szenved.

Az Orbán kormány nem fogja megkapni az uniós támogatásokat, mert Brüsszel számára is egyértelművé vált, hogy ellopják azokat - mondta Dobrev Klára.