Jövő májusig meghosszabbítanák a veszélyhelyzetet

2021.11.24. 14:40

Megjelent a parlament honlapján az a törvényjavaslat, amelynek értelmében 2022. május 31-ig meghosszabbítaná a kormány a koronavírus-járvány miatt elrendelt veszélyhelyzetet.

A javaslatot Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes nyújtotta be. Az indoklás szerint „Magyarország Európa egyik legeredményesebb oltási programjával küzd a koronavírus-világjárvány ellen. Az új vírusvariánsok azonban korábban nem tapasztalt gyorsasággal és következményekkel terjednek Európa-szerte. A negyedik hullámban, annak kiszámíthatatlansága miatt elengedhetetlen a fokozott és hatékony védekezés lehetőségének biztosítása.” 

A világjárvány elleni védekezés elmúlt másfél éve bebizonyította, hogy a korábban elfogadott rendkívüli és átmeneti jogi keretek jól szolgálták ezeket a célokat

– írták. 

Az indoklásban azt is megjegyezték, hogy a 2022-es választások lebonyolítását a különleges jogrend fennállása nem befolyásolja, ahogyan a kormány által kezdeményezett gyermekvédelmi népszavazást sem. 

A törvényjavaslatban ezenfelül arról is rendelkeztek, hogy a május 31-ig lejáró hivatalos okmányok érvényességét 2022. június 30-ig továbbra is meghosszabbítanák. Ez alól az egyetlen kivétel a védettségi igazolvány, amely továbbra is csak a lejárati idejéig érvényes.

Ezenfelül azt is leszögezték, hogy a felsőoktatásban részt vevő hallgatók továbbra is mentesülnek a nyelvvizsga-kötelezettség alól.