Már hatezer kamasz oltását kérték a szülők az akcióhéten

2021.11.25. 21:29

Az oltási akcióhét első három napján már hatezer 12–17 éves gyerek oltását is kérték a szülők, a legtöbben az első oltásra érkeztek – olvasható a központi tájékoztató oldalon. A tájékoztatás szerint a korosztály átoltottsága is folyamatosan nő.

Kiemelték: Magyarország készen áll az 5–11 évesek oltására is, miután az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) csütörtökön engedélyezte a Pfizer vakcináját ennek a korosztálynak.

A 12–17 évesek oltásával kapcsolatban azt írták: amennyiben a szülő szeretné a gyermekét beoltatni, megteheti a most zajló oltási akcióhéten vagy a normál menetrend szerint is az online regisztrációt követően internetes időpontfoglalással, illetve a háziorvosnál, házi gyermekorvosnál.

A 18 évesnél fiatalabbak oltásához szülői hozzájáruló nyilatkozat is kell – tették hozzá.

A 18 éves korosztályban is lehetséges a megerősítő, harmadik oltás felvétele, ami különösen indokolt lehet a krónikus betegséggel küzdő, kockázati csoportba tartozó fiataloknál. A szülőknek ez esetben érdemes a gyermek kezelőorvosával, gyermekorvosával konzultálni. Eddig több mint hétszáz szülő kérte a gyermeke megerősítő oltását.

A 16–17 éves korosztály oltása május közepén kezdődött, átoltottságuk jelenleg 56 százalékos. A 12–15 éves korosztály oltása egy hónappal később indult, átoltottságuk 36 százalékos. A kamaszok oltására a tanév elején célzott akciót is szerveztek az iskolákban. A 18 év alatti korosztályt a jelenlegi hatósági engedélyek alapján csak Pfizer-vakcinával lehet oltani.