Ítélet született a józsefvárosi közétkeztetési ügyben

DMOHA20191209012
2021.12.06. 18:44

Pont került a közétkeztetési cég és Józsefváros polgármestere között 2020 májusa óta húzódó jogvita végére. Pikó András a 2019 előtti városvezetés döntését illette kemény szavakkal közösségi oldalán, ebből lett a per.

2015-ben a Fidesz Kocsis Máté vezetésével olyan szerződést kötött, mely végeredményében az önkormányzat anyagi érdekeit súlyosan károsította, melynek kiírása egy haveri cég érdekében súlyosan versenykorlátozó volt, amelynek a feltételeit bizonyíthatóan a cég diktálta és amely feltételeket a cég nem is teljesítette, viszont lehetőséget teremtett számára a folyamatos áremelésre. Ezt a szerződést 2019-ben, már az önkormányzati választási kampány alatt a Fidesz, Sára Botond vezetésével törvényt sértve határozatlan idejűvé módosította. A Fidesz mindezzel elérte azt, hogy a legnehezebb helyzetű fővárosi kerületben a legdrágább a közétkeztetés, amelynek a minősége olyan rossz, hogy egyes iskolákban tiltakozó akciókat szerveztek a szülők.

Józsefváros polgármesterének ezeket a szeptember 10-ei posztjában megfogalmazott állításait vitte bíróság elé a Klassz Menza Kft. A Fővárosi Ítélőtábla másodfokú jogerős végzésében most azt mondta ki, hogy a fenti állításokat a Pikó András jogszerűen hangoztathatja, kivéve azt, hogy a Klassz Menza szolgáltatná a fővárosi kerületek közül a legdrágábban a közétkeztetést.

A baloldali pártok által támogatott független városvezető a bíróság döntése értelmében azt is mondhatja, hogy

a Fidesz minden eszközt igénybe vesz annak érdekében, hogy Mészáros Lőrinc lobbistájaként az önkormányzatot benntartsa a céggel kötött törvénysértő, túlárazott és kifogásolható minőségű szolgáltatást garantáló szerződésben. 

Amint arról korábban beszámoltunk, a Klassz Menza jogelődjével (a Pensio Kft.-vel) kötött szerződést 2019-ben felbontó önkormányzat a szolgáltatási kötelezettségére tekintettel akkor pályáztatás nélkül bízta meg az Eurest Kft.-t, hogy az óvodákba és iskolákba, illetve a kerületi idősotthonokba és szociális intézményekbe szállítson ételt. A közbeszerzési eljárást kihagyó gyors intézkedés miatt azonban 50 millió forintra bűntette a helyhatóságot a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

(Borítókép: Pikó András. Fotó: Mohai Balázs / MTI)