Nyomravezetői díjat ajánlott fel a főpolgármester a Városháza-ügyben

DBZOL20211027007
2021.12.09. 15:09
Egymillió forintos nyomravezetői díjat ajánlott fel Karácsony Gergely annak, aki bizonyítékot talál a korrupcióra a fővárosi ingatlaneladásokkal kapcsolatban. A főpolgármester a korrupcióellenes világnap alkalmából közzétett bejegyzésében azt írta: a korrupció felszámolása a kormányváltással kezdődik.

Ma van a korrupcióellenes világnap, jó alkalom, hogy a korrupció elleni harcról beszéljünk, két konkrét ügy kapcsán

– kezdte csütörtöki bejegyzését a főpolgármester, majd emlékeztetett: kenőpénzes korrupcióval vádolják Völner Pál fideszes államtitkárt, és letartóztatásban van a bírói végrehajtói kar elnöke.

A Fideszen lenne a sor, hogy felállítsa a parlamenti vizsgálóbizottságot, ezt azonban egyelőre nem tették meg

– hangsúlyozta a főpolgármester, arra ugyanakkor nem tért ki, hogy politikusok helyett már az illetékes hatóságok vizsgálják az ügyet, és egy parlamenti vizsgálóbizottság felállítása okafogyott lenne, hiszen Völner Pál lemondott, és maga kérte, hogy oldják föl a mentelmi jogát, amit a parlament ezek után minden bizonnyal meg is szavaz majd.

Karácsony Gergely szerint a Völner-ügynek érdekes fővárosi összefüggései is lehetnek, ugyanis fel lehetne tárni például, hogy miként jutott az ügy kulcsfigurája, a végrehajtói kar elnöke – a főpolgármester állítása szerint – zavaros körülmények között az V. kerület fideszes polgármesterének döntésével értékes Városház utcai ingatlanhoz. A városvezető a bejegyzéséhez csatolt videóban részletesen is beszélt erről az ügyletről, ami az általa elmondottak alapján még valamikor 2014 előtt történhetett.

„Itt van hát egy valóságos Városháza-ügy, jó oka lenne a Fidesz tényfeltáró tüsténkedésének” – írta Karácsony Gergely, és hozzátette, hogy folytatódik az orosz mintára összedobott kompromat: fideszes oligarchák meg akarták kaparintani a Városháza épületét, de ők nem adják azt. A főpolgármester ezzel minden bizonnyal arra a csütörtök reggel nyilvánosságra került hangfelvételre utalt, amelyben a volt Wallis-vezér, Gansperger Gyula arról beszélt, hogy Bajnai Gordon közvetítésével külföldi tőkés csoportok a jelenlegi kormány megbuktatásán dolgoznak, és jelentős összegeket sem sajnálnának ennek megvalósulásáért.

Karácsony Gergely csütörtöki bejegyzésében azt is írta:

Segítve a vizsgálóbizottság munkáját is, a korrupció elleni harc legfontosabb eszközeinek, a transzparenciának és a nyilvánosságnak jegyében főpolgármesteri fizetésem terhére egymillió forintot ajánlok fel bárkinek, aki a nyilvános fővárosi vagyonhasznosítási pályázati kiírások alapján bármilyen visszaélésnek nyomát látja, ha azt bizonyítja, hogy a nyílt pályázatok közül bármelyik versenykorlátozó vagy személyre szabott lenne.

Végül azzal zárta bejegyzését a főpolgármester, hogy kijelentette:

Nem csak a korrupcióellenes világnapon szükséges kimondani: Magyarország eminens érdeke, az ország gyarapodásának feltétele a korrupció felszámolása. És ki kell mondanunk azt is, ami a Völner-ügy után immár teljesen nyilvánvaló: a korrupció felszámolása itt és most a kormányváltással kezdődik.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó:  Balogh Zoltán / MTI)