Márki-Zay Péter a kapitány és megkérte Gyurcsány Ferencet, hogy ne tegye

PAP 3441
2021.12.11. 10:47 Módosítva: 2021.12.11. 10:47

Szombat reggel hivatalos Facebook-oldalán tette közzé a hírt Gyurcsány Ferenc, hogy találkozott Márki-Zay Péterrel. A bejegyzésből kiderül, hogy nem fog kampányolni a DK elnöke, miután erre kérte az ellenzék közös miniszterelnök-jelölje.

Nagyon jó találkozó volt, Arató Gergellyel mentem. Azt kérte a kapitány, hogy ne kampányoljak. Így fogok tenni. Akkor így

írta a posztban Gyurcsány Ferenc.

A mai bejelentés nem előzmény nélküli, november végén – szintén Gyurcsány Ferenc Facebook-bejegyzése alapján – írta meg az Index, a DK elnöke azt fogja tenni, amire Márki-Zay Péter kéri, mert az ellenzék győzelmét kívánják a hazának, valamint azt, hogy az ellenzéki előválasztás győztese, Márki-Zay Péter legyen Magyarország miniszterelnöke.

Gyurcsány Ferenc az ellenzéki választási kampány sikerének zálogát többek között a fegyelemben látja, így ígérete szerint mindenben alkalmazkodnak Márki-Zay Péterhez, valamint leszögezte:

Péter mondatai, nyilvános szereplései képviselnek bennünket.

A DK elnöke korábban arról is beszélt, pártja, akárcsak a többi ellenzéki erő elsősorban egyéni jelöltjeinek segítésére koncentrál a jövőben.

Nem tilos a kampányolás Gyurcsány Ferencnek

Márki-Zay Péter időközben az ATV megkeresésére reagált arra, hogy Gyurcsány Ferenc az ő kérésére nem fog kampányolni. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje elmondta, nem volt pontos a gyurcsányi beszámoló, hetekkel ezelőtt valóban egyeztettek a DK elnökével, mikor ő azt a javaslatot tette, hogy ne a pártok vigyék a kampányt.

Én azt szeretném kérni a pártoktól, hogy ne pártos kampányt folytassunk, hanem a miniszterelnök-jelölt és a 106 jelöltnek a kampányát. Erről valóban beszéltünk – fogalmazott Márki-Zay Péter. Hozzátette, nem tartaná hatékonynak, ha Gyurcsány Ferenc megjelenne kampányolni egy választókörzetben az ellenzéki jelölt mellett.

Ugyanakkor azt is kiemelte, ő egyébként nem tiltotta meg Gyurcsány Ferencnek, hogy kampányoljon, minden pártvezetőtől azt kérték, hogy „ne pártos kampányt folytassunk.”

Vona Gábor, a Második Reformkor Alapítvány vezetője az Indexen a napokban megjelent publicisztikájában azt elemezte, várhatóan kitör-e Gyurcsány Ferenc és Márki-Zay Péter közt a háború, és melyek lehetnek ennek a lehetséges forgatókönyvei.

(Borítókép: Gyurcsány Ferenc. Fotó: Papajcsik Péter / Index)