Karácsony Gergely szerint kamuvádak alapján nyomoznak a Városháza-ügyben

DBZOL20191106003
Karácsony Gergely, aki korábban maga is tett feljelentést a Városháza-ügyben, hétfőn egy sajtótájékoztatón – amelyre a sajtó képviselőinek csak egy leszűkített köre kapott meghívót – arról beszélt, hogy nyilvánvalóan kamuvádak alapján tartottak házkutatást a fővárosnál a hatóságok.

A Városházán a főjegyzőnél és Kiss Ambrus általános főpolgármester-helyettesnél tartottak házkutatást, és számítógépes adathordozókat is megnéztek – számolt be róla hétfő délután Karácsony Gergely egy sebtében összehívott sajtótájékoztatón, amelyen arra reagált, hogy – amint lapunk is megírta – a rendőrség házkutatásokat tartott a Városháza-üggyel összefüggésben.

Noha lapunk elsőként írt a házkutatások tényéről, a fővárostól nem kaptunk meghívót a sajtótájékoztatóra, amelyre csak bizonyos sajtótermékeket invitáltak Karácsonyék, és kivételesen a közösségi médiában sem közvetítették.

Erről a főpolgármester a Telex kérdésére válaszolva azt mondta: az esetek többségében a teljes sajtó rendelkezésére áll, de most azt gondolták, hogy olyan provokáció érte a Városházát, hogy szerettek volna „a tényekről beszélni”.

A házkutatással kapcsolatban – sajtóbeszámolók szerint – a főpolgármester azt mondta: azzal alapvetően nem lenne bajuk, mivel a főváros működése transzparens, és nincs semmi takargatnivalójuk. Azt is hozzátette Karácsony Gergely, hogy szerinte a nyomozók olyan dokumentumokat kerestek, amelyeket a Budapest.hu oldalon is megtalálnak, mert ezek mind nyilvánosak.

A főpolgármester szerint a Fidesz nagyon erősen átlépett egy határt, amikor a rendőrséget is bevonták a Városháza-ügybe. Karácsony Gergely kijelentette:

ezzel a kreált üggyel akarják elterelni a figyelmet a saját korrupciós ügyeikről.

A főpolgármester azt is hangsúlyozta, hogy véleménye szerint a nyomozás „nyilvánvalóan kamuvádak alapján” indult.

Ez utóbbi kijelentése annak fényében különösen érdekes, hogy a Városháza-ügy kipattanásakor Karácsony Gergely maga is tett feljelentést, hogy – mint akkor fogalmazott – „kiderüljön: keltette-e valaki alaptalanul azt a látszatot, hogy árulhatja a Városházát”.

A rendőrség már korábban tájékoztatást adott arról, hogy nyomoznak a Városháza-ügyben.

Az ügycsoportot érintően a rendőrségre több feljelentés is érkezett, amelyek alapján befolyással üzérkedés, csalás, vesztegetés, vesztegetés elfogadása, hivatali visszaélés és hűtlen kezelés elkövetésének gyanúja miatt eljárásokat folytatunk ismeretlen tettes ellen

fogalmaztak még novemberben.

Hétfőn pedig arról tájékoztatták lapunkat, hogy az ügycsoportot érintően a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Irodánál folyamatban lévő eljárásokban a rendőrök több helyszínen is tartanak nyomozási cselekményeket. A folyamatban lévő nyomozások érdekeire való tekintettel ugyanakkor nem adtak az eljárásokról bővebb tájékoztatást.

Márki-Zay Péter, az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje is jelen volt a főpolgármester sajtótájékoztatóján, és kijelentette: „egyre jobban látszik, hogy Orbán fél a bukástól”. Az ellenzéki politikus arról is beszélt, hogy szerinte a kormány nemzetközi botrányt akart kelteni, ezért történtek a házkutatások a francia elnök hivatalos látogatásának napján.

A Fidesz budapesti szervezete közösségi oldalán szintén reagált a Városházán történt házkutatásra. A bejegyzésben úgy fogalmaznak: 

Az ügy érintettjei a bizottsági meghallgatásra nemet mondhatnak, de a rendőrségi nyomozást nem gátolhatják. 

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is kitért a Városháza tervezett eladásának ügyére az Indexnek adott exkluzív interjújában. A miniszter szerint a főpolgármester úgy beszél orosz titkosszolgálati szálról, hogy

A MÖGÖTTE ÁLLÓ KOALÍCIÓ KORMÁNYON A POLITIKAI ELLENFELEIVEL SZEMBEN TITKOSSZOLGÁLATI ESZKÖZÖKET ALKALMAZOTT.

Hozzátette:

Az ügynek két lehetséges magyarázata van. Az egyik, hogy Karácsony Gergely nem tudja, valójában mi történik a Városházán, a munkahelyéül szolgáló épület eladását pedig csak akkor veszi észre, ha a vevő már a dolgozószobájában ül. A másik pedig, hogy nem mondott igazat akkor, amikor letagadta, hogy volt szó a Városháza értékesítéséről. 

A Városháza ügye a parlament hétfői ülésnapján is téma volt. A korábban az ügyben feljelentést tevő Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő szerint Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon elfoglalták a Városházát.

A KÉPVISELŐ A NYILVÁNOSSÁGRA KERÜLT HANGFELVÉTELEKBŐL IS IDÉZETT, MAJD A FIDESZ NEVÉBEN LEMONDÁSRA SZÓLÍTOTTA FEL KARÁCSONY GERGELYT. 

Az Index írta meg elsőként még november elején, hogy a fővárost vezető koalícióhoz köthető üzleti körök a Városháza eladásán dolgoznak, de információnkat Karácsony Gergely akkor vehemensen tagadta.

Később nyilvánosságra került egy szerződés, amelyet a Berki Zsolt tulajdonában lévő Northern Rock Kft. kötött egy ingatlanközvetítővel az épület eladására. A főpolgármester tagadta, hogy köze lenne a férfinak a fővároshoz, de ezután színre lépett az Anonymus-maszkos alak, és több hangfelvételt is nyilvánosságra hozott az ügyben, amelyekből kiderült, hogy Barts Balázs, a fővárosi vagyonkezelő vezérigazgatója Berki társaságában tárgyalt a Városháza eladásáról.

KARÁCSONY GERGELY EKKOR FEGYELMIBEN RÉSZESÍTETTE, DE NEM VÁLTOTTA LE BARTSOT.

További nyilvánosságra került hangfelvételeken Gansperger Gyula, a Wallis volt vezetője, majd egy alkalommal Bajnai Gordon volt baloldali miniszterelnök is arról beszélt, hogy „jutaléki rendszer” működik a fővárosnál, és egyes politikusok – név szerint Kiss Ambrus főpolgármester-helyettest említette Gansperger – kenőpénzért cserébe segítenek értékesíteni fővárosi ingatlanokat. Budapest vezetése mindezt azonban nem ismerte el.

Azóta más ingatlanügyletről is napvilágot láttak információk. Kiderült, hogy a főváros messze áron alul értékesíthetett egy XII. kerületi ingatlant, és Óbudán a Mocsárosdűlő zöldterületére is ingatlanberuházást terveztek, amelyről szintén tárgyalást folytatott a vagyonkezelő vezetője.

(Borítókép: Karácsony Gergely. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)