Márki-Zay Péter arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy ne hívja kapitánynak

BP-6502
2021.12.13. 21:34
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje Emmanuel Macron látogatásáról, Gyurcsány Ferencről és egy új, jobbközép pártról is beszélt.

Márki-Zay Péter az Emmanuel Macronnal történt találkozójukról elárulta: a francia elnök azt mondta, hogy a jogállamiságot komolyan fogják venni és a korrupció az egyik legfontosabb oka annak, hogy egyelőre nem látja esélyét a helyreállítási alapból Magyarországnak járó források kifizetésére a közeljövőben. Emmanuel Macron és az ellenzéki politikusok budapesti egyeztetéséről itt számoltunk be. Márki-Zay Péter azt is részletezte, hogy felszámolnák a korrupciót, a felszabaduló pénzekből többek között valódi rezsicsökkentést hajtanának végre, szigeteléssel, nyílászárócserével és napelemekkel.

Felhívta Gyurcsány Ferencet

Ahogy arról korábban írtunk, Gyurcsány Ferenc posztja szerint Márki-Zay Péter arra kérte, hogy ne kampányoljon. A DK elnöke ebben, és egy másik bejegyzésében is kapitánynak nevezte az ellenzék miniszterelnök-jelöltjét.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában elmondta: a poszt után felhívta Gyurcsány Ferencet.

Megkértem, ha tényleg azt szeretné csinálni, amit én kérek, akkor egyrészt hasonló posztokat ne tegyen ki, mert sokakat megrémített, elsősorban DK-s támogatókat. Másrészt nagy megtiszteltetésnek venném, ha nem szólítana kapitánynak.

A miniszterelnök-jelölt hozzátette: tényleg arra kérte Gyurcsány Ferencet, hogy ne kampányoljon, mert ez a kampány nem a pártokról vagy pártvezetőkről, hanem az összellenzékről szól, de számítanak a DK-s szavazókra, valamint minden párt minden erőforrására, Gyurcsány Ferencre is.

Az egykori kormányfő második bejegyzését viszont ártalmasnak tartja, és úgy látja, ha el akarják veszíteni a választást, akkor ebbe az irányba érdemes menni, de Gyurcsány Ferenc sem ezt akarja.

A miniszterelnök-jelölt kitért arra is, hogy több kutatásra alapozva felállítottak egy stratégiát, ezt a DK és Donáth Anna is elfogadta. A Momentum elnökének kritikája szerint az ellenzék egy hónapot kidobott az ablakon. Márki-Zay Péter elismerte, hogy a munka kevésbé látványos szakaszánál tartanak, de ez hamarosan változni fog.

Új párt?

Márki-Zay Péter ismét kifejtette, hogy egy új, a kiábrándult fideszeseket is megszólítani képes jobbközép párt létrehozásán dolgoznak, aminek alapját az Új Kezdet és az Új Világ Néppárt adja. Gémesi Györggyel és Pálinkás Józseffel is beszélt erről, a folyamatot Gulyás József, korábbi országgyűlési képviselő koordinálja.

A Mindenki Magyarországa Mozgalom továbbra sem alakul párttá, az új formációban pedig mindenkit szívesen látnak, akinek nincsenek szélsőségek a múltjában. Márki-Zay Péter úgy fogalmazott, hogy a hetedik frakció létrehozását tudomásul vette a hat ellenzéki párt, hozzá nem érkezett olyan jelzés, hogy ezt bármelyikük megvétózná.

(Borítókép: Márki-Zay Péter. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)