Az Alkotmánybíróság elnöke a demokrácia elleni példátlan támadásról ír nyílt levelében

MG 8921
2021.12.14. 15:58
Nyílt levélben reagált Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke azokra az egyre erősödő politikai jellegű elképzelésekre, amelyek kormányváltás esetén az Alaptörvény egy tollvonással történő eltörlését és az Alkotmánybíróság testületének feloszlatását helyezik kilátásba.

Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke kedden nyílt levélben fordult Áder János köztársasági elnökhöz, Orbán Viktor miniszterelnökhöz és Kövér Lászlóhoz, az Országgyűlés elnökéhez. Az Alkotmánybíróság honlapján olvasható levélben Sulyok Tamás azt írja:

Az utóbbi hónapokban egyre erősödnek – és immár politikai pártok által támogatottak – azok az elképzelések, amelyek egy kormányváltás esetén az intézmény működésének megzavarására, ad absurdum az Alkotmánybíróság testületének feloszlatására irányulnak.

Az Alkotmánybíróság elnöke szerint ezek a megnyilvánulások a jogállamiság és a demokrácia elleni közvetlen és súlyos támadások, amelyek egy demokratikus jogállamban teljességgel elfogadhatatlanok. A rendszerváltozás óta példátlannak nevezi az Országgyűlés által kétharmados többséggel megválasztott alkotmánybírákkal, illetve az Alkotmánybíróság testületével szemben az elmúlt hónapokban kibontakozni látszó politikai támadást.

Sulyok Tamás hangsúlyozza, hogy az alkotmánybíróságok tagjainak elmozdíthatatlansága, illetve ezen intézmények zavartalan működése a jogállamiság, illetve a demokratikus hatalomgyakorlás záloga.

Egyes hazai politikai pártok támogatásával olyan, jogászokból álló testület jött létre, amelynek célja az Alaptörvény által teremtett alkotmányos rend megdöntésére vonatkozó koncepció kidolgozása oly módon, hogy az Alaptörvény alapján megbízatásukat elnyert közjogi tisztségviselők mandátumát semmibe veszik. Ez a magyar alkotmányos berendezkedés, a jogfolytonosság és a jogállamiság ellen intézett példátlanul súlyos támadásként értékelhető.

Sulyok Tamás a nyílt levél végén arra hívja fel a figyelmet, hogy 

az Alkotmánybíróság valamennyi hatalmi ág felett alkotmányos kontrollt gyakorol, de zavartalan működését a törvényhozó és a végrehajtó hatalmi ágak együttesen kötelesek biztosítani.

Ezért a testület elnöke kéri a három közjogi méltóságot, hogy az Alkotmánybíróság zavartalan működéséért felelős hatalmi ágak megfelelő és hatékony intézkedésekkel, garanciákkal hosszú távon biztosítsák a demokratikus jogállam alappillérének, az Alkotmánybíróságnak az alkotmányos rend szerinti működőképességét.

Arról, hogy négy ismert jogász vitairatában azt ajánlotta az ellenzéknek, hogy az új Országgyűlés első ülésnapján egyszerű többséggel és az Alkotmánybíróság jogkörének átvételével mondja ki az Alaptörvény semmisségét, itt írtunk. Arról pedig, hogy eltörölhetők-e feles többséggel a kétharmados törvények, itt.

(Borítókép: Sulyok Tamás. Fotó: Bodnár Patrícia / Index)