Ismét magának gyűjt adományt az ellenzék

DSZZS20211023151
2021.12.17. 16:12

Honlapot indít az egyesült ellenzék, amelyen keresztül adományokat gyűjt, hogy finanszírozni tudja tavaszi országgyűlési választási kampányát – tudta meg a Magyar Hang. A lap szerint már a hétvégén elindulna a gyűjtés a Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt vezette hatpárti ellenzéki formáció javára.

Az adománygyűjtés indoka, hogy egyfelől az előválasztási kampány lebonyolítása is járt anyagi terhekkel, valamint a választási kampányokat finanszírozó állami támogatás hivatalosan csak a kampányidőszak indulásakor érkezik. Ez hagyományosan a szavazást megelőző ötvenedik nap.

A Magyar Hang figyelmeztet: ezúttal hat pártnak kell ugyanannyi pénzből gazdálkodnia, szemben azzal, mintha mind a hat pár egyedül indulna. A kampányfinanszírozási törvény szerint a pénz ugyanis az egyéni jelöltek és az országos lista után jár, egyéni jelöltenként egymillió forint. 

Júniusban már fordult hasonló kéréssel a magyar állampolgárokhoz az ellenzéki összefogás: akkor arra kérték támogatóikat, hogy adományaikkal segítsék az előválasztás idei őszi lebonyolítását, amely első fordulóját 2021. szeptember 18–28. között, a másodikat pedig október 10–16. között tartották.

Akkor a hatpárti ellenzéki összefogás arra kérte a hozzájárulást, hogy többek között utcai előválasztási sátrakat állíthassanak fel országszerte, regisztrációra alkalmas számítógépekkel, valamint szavazólapokkal.

(Borítókép: Az ellenzéki pártok Egységben a szabad Magyarországért! címmel tartott megemlékezése 2021. október 23-án. Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI)