Falus András: Jöhet a negyedik oltás

D SOS20120912014
2021.12.22. 08:08

Idővel szükség lesz a negyedik oltásra is – nyilatkozta Falus András immunológusprofesszor, a Magyar Tudományos Akadémia rendes tagja az InfoRádiónak.

A szakember szerint a jelenleg rendelkezésre álló vakcinák valamilyen mértékben minden variáns, így az omikron ellen is védenek. Közölte azonban:

Mi, emberek jelentősen eltérünk egymástól, csak egy átlagot tudunk mondani a vakcinák hatásáról, de azt például tudjuk, hogy a harmadik oltás mindenkinek ajánlható, és mindenképpen szükséges is. Egyedi eltérések lehetnek, de a harmadik oltás után idővel szükségessé fog válni a negyedik oltás is.

Persze egyelőre még a harmadik vakcina is millióknak hátravan. Falus András közölte, amennyiben valaki korábban vektorvakcinát kapott, úgy a szakma szerint nem helyes ugyanúgy vektorvakcinát kérni. Hozzátette, azt javasolták, hogy vektorvakcina után lehetőleg mRNS-alapút, „esetleg kínait” kérjenek.

A professzor azt is elmondta, a kínai oltással az a probléma, hogy idős embereknél nem igazolták, és ki se próbálták a kínaiak ennek a hatékonyságát. Hozzátette, ha viszont Sinopharm volt az első két beadott vakcina, akkor vektoros vagy mRNS-alapú vakcina is megfelel harmadiknak. Akik mRNS-alapút kaptak, azoknak ugyanúgy mRNS-alapút érdemes harmadszorra kérni – mondta.

A gyermekek oltásáról úgy fogalmazott:

Sajnos már nem igaz az az elképzelés, amit a járvány elején, tavaly gondoltunk, hogy a gyerekek, fiatalabbak védettebbek a vírus ellen, ezt megcáfolta az élet és a különböző variánsok, ezért kell oltani a gyerekeket.

Hozzátette, a szakma a gyerekek oltása mellett áll. Ha a vírus okozta károkat az oltások esetleges mellékhatásaival összehasonlítjuk, a különbség felbecsülhetetlen – rögzítette.

A vírus olyan súlyos hatásokat vált ki, olyan másodlagos autoimmun betegségeket okoz, amelyekhez nem hasonlítható sem arányában, sem átlagos súlyosságában az esetleg felvetődő mellékhatás.

Aki tehát megtagadja az oltást, az lényegében jó esélyt ad rá, hogy „aláírja a saját súlyos betegségét, esetleg halálát” – szögezte le a szakember.

(via InfoRádió)

(Borítókép: Falus András. Fotó:  Soós Lajos / MTI)