Márki-Zay Péter szerint Novák Katalin az ékszereivel is a Fideszhez való lojalitását hirdette

PAP 5714
2021.12.22. 20:23
Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje úgy látja, hogy az ellenzék kampányfinanszírozása lassan megoldódik és van új szlogenjük is, ez pedig az Egységben Magyarországért.

Márki-Zay Péter az ATV Egyenes beszéd című műsorában úgy vélte, hogy a köztársasági elnöknek a nemzet egységét kell kifejeznie és Novák Katalin ennek nem felel meg. Mint mondta, Áder János néha mert kritikusnak is lenni Orbán Viktorral szemben, míg Novák Katalin egyértelműen és  kritikátlanul lojális a Fideszhez és a pártelnökhöz, „ezt még ékszereivel is kifejezésre juttatta”.

Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje azt viszont nagyra értékeli, hogy egyáltalán nőt jelölt államfőnek a Fidesz.

Megismételte, az az ellenzék álláspontja, hogy az államfőt közvetlenül kellene megválasztani. Egyelőre erről még nem egyeztettek az ellenzéki tömörülés tagjai – mondta Márki-Zay. Kérdésre válaszolva, hogy nem kellene-e alternatívát mutatnia az ellenzéknek egy általuk javasolt alternatív köztársasági elnökjelölt személyében, Márki-Zay elutasította a választ. Helyette arról beszélt, hogy jelenleg új alkotmány kidolgozásán dolgoznak.

Szó volt arról is, hogy

ha a pártok nem tesznek be több pénzt a közös kampányba, akkor nem biztos, hogy ami most van, elég lesz a kampányidőszakra.

Mivel még mindig hiányoznak pénzek, ezért vállalkozóktól, de bárkitől is szívesen fogadnak el kampánytámogatást.

Felidézte, hogy a közös lista kampánytámogatást kap az államtól, és emellett várnak még támogatást a pártoktól külön-külön. Márki-Zay kevesellte, amennyit például a Jobbik ajánlott fel. 

Arra kérdésre, hogy töretlen-e a bizalom Márki-Zay iránt, azt mondta, hogy aki ebben a kérdésben gyengeséget akar láttatni, az a Fidesz győzelmén dolgozik. Öngyilkosságnak nevezte, ha ezzel kapcsolatban most neki neveket kellene mondania. Márki-Zay úgy vélte, vannak fideszes megbízottak az ellenzék soraiban, de szerinte ezeket az embereket majd a Fidesz fogja aktiválni, ha eljön annak az ideje.

Erre hozta példának a múlt héten kiszivárgott közvélemény-kutatási adatokat. Szerinte ezek éppen a Fidesznek kedveztek, ezért kerültek ki hirtelen, míg a Fidesznek nem túl előnyös felmérések számairól hallgatnak. Márki-Zay elismerte, hogy vannak nevei, olyanok, akiket az ellenzéki táboron belül szembenállóknak tart. Neveket ezúttal sem említett, de – mint mondta – néhányukkal már beszélt személyesen.

A közös program 90 százalékában már megegyeztek az ellenzéki tömörülés tagjai.

A maradék 10 százalékban olyan kérdéseknél nincs egység, mint például, hogy a kormányfő csak két ciklust tölthessen ki és, hogy mikor vezessék be az eurót Magyarországon. 

(Borítókép: Papajcsik Péter / Index)